Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Masalların ortaya çıkışında, onlarca geçerli sebep var. Mesela korku var. Eski insanlar, etrafında olup bitenleri anlamlandıramamışlar. Kendilerinden büyük, yüce güçlerin varlığından ürkmüş, masallar ve yarattıkları kahramanlarla, bir nevi içlerine su serpmeye çalışmışlar. Sonra; gelenekleri yaşatma var. Toplumların süregelen alışkanlıkları, ardıllara aktarılabilsin diye masallara başvurmuşlar.

        Sonra işin bir de kıssadan hisse boyutu var. Tarih tekerrürden ibaret olduğu için, zamanında çeşitli olaylardan ders çıkaranlar, arkalarından gelenlerin hayatını kolaylaştırmak adına, bir nevi tecrübelerini masallar aracılığıyla paylaşmışlar.

        Başka bir deyişle masalların bir muadili yok. Bu sebeple her dönem ihtiyaç var. Bindiğiniz arabanın direksiyonunu emanet edeceğiniz kişiye bile ihtiyaç azalıp, sürücüsüz araçlar üzerindeki çalışmaların ivme kazandığı bir dönemde, hiçbir şeye yok ama masallara müthiş ihtiyaç var.

        Bir süredir, kitapçılarda elimi hangi rafa atsam elime büyükler için yazılmış masal kitapları geliyor. Farklı kültürlerin yerel masallarını tüm dünyaya tanıtmak için yazılmış, yetişkin masalları. Demek ki hem yazar hem de okuyucu açısında masallara rabet var. Halbuki canımız istedi mi; ne kadar kolay, bir çırpıda masalları hor görüyoruz.

        Bana masal anlatma” derken karşı tarafa ne kadar ciddi ve ne kadar kararının arkasında olduğumuzu göstermek için gözdağı verdiğimizi düşünüyoruz. O zaman masalların bir nevi ciddiyetsizlik olduğunu söyleyebilir miyiz? Umarım hiçbirimiz söyleyemeyiz.

        HER YAŞA İYİ GELİR

        Hep derim, yetişkinlerin, pek çok sorununa çözüm arayışı için dönüp dolaşıp çocukluk alışkanlıklarına bakmaları gerekiyor. Bana sorarsanız masallar çocuklara olduğu kadar büyüklere de iyi geliyor.

        Bence tam da bu sebepten sık sık büyükler için masallar yazılıyor.

        Görünen o ki, bu aralar hepimizin evvel zaman içinde ile başlayan fakat ne hikmetse bunca teknolojik gelişmeye rağmen bir türlü geçerliliğini yitirmeyen cümleler duymaya ihtiyacımız var. Yatmadan önce uykuya daha kolay dalalım diye değil.

        Belki de aksine uyuduğumuz derin uykudan uyanmak için... Sizi bilmem ama ben, gündelik hayatın en uyduruk detayından, en çetrefilli dünya meselelerine kadar, hayatı anlamak için mümkünse birbirimize biraz masal anlatmamız gerektiğine inanıyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar