Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim ailenin kadınlarının karakteristik bir özelliği var; sinirleri bozulunca, kontrol edemedikleri biçimde gülerler. Normal şartlarda, çok yoğun sıkıntı ve stres altındayken, bağıran, çağıran, vuran, kıranları düşününce çok da zararlı değilmiş gibi duruyor.

        Ancak sorun şu ki, bilimum cenaze, mevlüt, efendime söyliyeyim, ciddiyet ya da üzüntü ifadesi gerektiren organizasyonların en travmatik anlarında gülmeye başlarlar. O yüzden bu tarz merasimlerde, yüzlerini görecek şekilde oturmamayı tercih ediyorum.

        Onlar gözlerinde yaşlar boşalıncaya kadar, ağladı mı güldü mü belli olmayan bir biçimde nöbet geçirirken, rezil olma riskiniz her daim yüksek. Aslında dürtü bozukluğu falan değil. Bir nevi savunma mekanizması. Bünyenin, kaldırabileceği maksimum stres seviyesine ulaşınca, mevcut oranı, kendi kendine gülerek, düşürme çabası. Düşünüyorum da, o kadar ihtiyacımız varki, gülmeye. Hatta mümkünse bunu bireysel değil de, bir nevi ayin gibi, topluca gerçekleştirmeye...

        Vizyona girer girmez, Aile Arasında’yı izlemeye gittim. Bana sorarsanız, salondaki kimse, son anda bir filme girmeye karar verip, en yakın seans o diye tesadüfi biçimde tercih yapmamıştı. Hemen herkes evlerinden, o niyetle çıkmış, belki de çekimlerin yapıldığını duyduklarından beri, bu anı kollamışlardı. Önümdeki abla, daha reklamlarda gülmeye başladı mesela. Ne gülmesi, bildiğiniz katıldı.

        Ortada gülecek hiçbir şey yokken bile, yanındakilerin dürtmesine aldırış etmeden kendinden geçti.

        Hoş ilerleyen dakikalarda salonun büyük çoğunluğu ablaya katıldı. Film güzeldi, komikti, başarılıydı, kaliteliydi ama en çok, Türk milletinin ihtiyacının farkındaydı. İçimiz şişmiş, dokunsanız ağlayacağız ama inatla gülmek için bahane arıyoruz.

        KADIN KOMEDYENLER

        Filmi izlerken, kısa bir süre önce peydah olan; kadınlar erkekler kadar güldüremiyor ya da aynı tartışmanın mavisi olan; kadın komedyenler yetişmiyor, konusu aklıma geldi. Valla Gülse Birsel gayet yapmış, olmuş, biz de oturduk, dakikalarca güldük. Kadının güldürmediğini iddia edenler, bence kadınların ne söylediğini yeterince iyi dinlemeyenler. Nitekim kadınlar gayet komik. Hatta komiğim, komiksin, komikler. Bir kere aksi mümkün değil, çünkü erkeklerin en az 10 katı kadar gündelik hayatın içindeler. Bana sorarsanız komedinin de çarşıda, pazarda, ev gezmesinde, gündelik hayatın ta içinde bulunma gibi bir huyu var. Bakmayın siz; kadınlar hem iyi gülüyor, hem de iyi güldürüyor.

        Siniri bozulunca gülen bir ırktan bahsediyoruz, daha ne olsun! O pek haz edilmeyen, gözünde yaşları hazır bekleyen durumları, aslında duygularını ne kadar yoğun yaşadıklarını gösteriyor. İki tavsiye; birincisi, Aile Arasında’yı izleyin. İkincisi; kadınların sizi güldürmesine izin verin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar