Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kering Grubu’nun yalnızca geçtiğimiz yıla ait cirosu 12.4 milyar Euro, net kârı 814 milyon Euro. Arnault’nun aile serveti ise yaklaşık 50 milyar Euro.

        Bourse de Commerce

        Fransa’nın en zengin iki işadamı... Dünyanın en büyük iki kişisel sanat koleksiyonu... Christie’s’in sahibi François Pinault’nun Paris’te yeni açılacak müzesiyle LVMH Grubu’nun patronu Bernard Arnault arasındaki soğuk savaş yeni bir boyut kazanıyor. Peki bu savaş, Paris’i güncel sanat haritasına yeniden kazandırmaya yetecek mi?

        François Pinault ve Bernard Arnault... Biri Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen ve daha fazlasını bünyesinde barındıran lüks devi Kering Grubu ve Christie’s’in sahibi... Diğeri Bvlgari, Fendi, Louis Vuitton, Christian Dior’u bulunduran LVMH Grubu’nun patronu, Fransa’nın en zengin adamı Bernard Arnault. İki lüks imparatorluğu, sektörde rekabet bir kenara, sanat alanında da birbirlerine meydan okuyor. 2001’de François Pinault, imparatorluğunun dizginlerini Meksikalı Hollywood yıldızı Salma Hayek’le evli olan oğlu François-Henri’ye vermişti. O gün bugündür, kendini sanat koleksiyonuna adadı. Geçtiğimiz hafta, dev rakibi Arnault’dan sonra Paris’te yıllardır açılması beklenen sanat müzesi projesinin detaylarını açıkladı. Arnault’nun deha mimar Frank Gehry’ye tasarlattığı Fondation Louis Vuitton’a rakip olacak müze için seçilen bina: Paris’in 19. yüzyıldan kalma tarihi borsa binası Bourse de Commerce. Yakın zamana kadar Paris ticaret odası olarak kullanılan yapıda 2019 itibarıyla Pinault’nun 3 bin 500’den fazla eser içeren 1 milyar Euro’luk sanat koleksiyonu sergilenecek. Bourse de Commerce, Paris’in göbeğinde, Les Halles parkının batısında, Palais Royal, Louvre ve Pompidou’ya yürüme mesafesinde.

        108 Milyon Euro’luk Yenileme

        İddialı projeyi tasarlayan Pritzker ödüllü Japon mimar Tadao Ando. Ando’ya en çok da neoklasik binanın dairesel formu ilham vermiş; tasarımında ‘daire içinde daire’ fikrinden yola çıkarak ‘Paris’te bir sanat merkez üssü’ yaratacağını söylüyor. Eski ve yeninin harmanlanacağı projede, 1800’lerden kalma demir işleri, dünyanın ilk benzeri yapılarından olan vitray kubbe ve ahşap merdivenler korunacak. Beş katlı düzende 3 bin metrekarelik sergi alanı, 300 kişilik bir oditoryum ve üst katta bir restoran olacak. Renovasyon bütçesi 108 milyon Euro. Yenilemeden sonra, ‘Pinault Koleksiyonu’ 50 yıllık kira sözleşmesi yapacak; Paris şehrine yılda 7 milyon Euro verilecek. Tıpkı Louis Vuitton Fondation’da olduğu gibi 50 yıl sonra müze, vakıf malı olmaktan çıkacak ve Paris Belediyesi’ne devredilecek.

        Bernard Arnault

        Pinault ve Tadao Ando

        Louis Vuitton’a özel yasa çıkarı

        Esasında Pinault, bundan 8 yıl önce, Seine kıyılarında müze projesini ilk gündeme getiren isim. Boulogne ormanında Billancourt’da müze açmak istedi, imar izni alamayınca, rotayı Venedik’e çevirdi. Şu anda Damien Hirst’in ‘Treasures from the Wreck of the Unbelievable’ sergisine ev sahipliği yapan eski gümrük binası Punta della Dogana ve Palazzo Grassi’yi çağdaş sanat müzesine dönüştürdü. Zira bu sırada, büyük rakibi Arnault, Paris’in ikinci büyük parkı, 1860’ta Napoleon’un Hyde Park’a özenerek yaptırdığı Bouis de Boulogne’daki ‘Jardin d’Acclimatation’u çoktan gözüne kestirmişti. Arnault, 2007’de imar izni alınca eleştiriler yükseldi, davalar açıldı, mahkeme projeyi durdurdu. Ancak vakfın sanata ve kente dünya çapında katkı sunacağı göz önünde bulundurularak Halk Meclisi’nden özel bir yasa geçirildi. Arnault rakibine iddialı bir gözdağı vermişti. Fondation Louis Vuitton’da 2014’ten bu yana, çağdaş sanat sergilerine ek Louis Vuitton defileleri ve LVMH Ödül törenleri düzenleniyor.

        Fondation Louis Vuitton’un camdan gemi yelkenlerini andıran tasarımı başlı başına binlerce ziyaretçiyi çekiyor, Pinault Koleksiyonu’nun ise lokasyonu muhteşem. Öyleyse Paris, iki yıldız mimar tarafından tasarlanan iki yeni çağdaş sanat müzesine sahip olacak. Her ikisi de kentin yeni sembolleri olmaya aday... Yinelenen terör olayları, Seine Nehri’nin taş- ması, seçimler derken dünyada en çok ziyaret edilen müzelerin başını çeken Louvre, geçtiğimiz yıl 2 milyon ziyaretçi kaybetmişti. Musée d’Orsay 2016’yı yüzde 13’lük düşüşle kapadı. Umarım panzehir olarak görü- lüp müzeler bölgeye yeniden hayat getirir, FIAC sanat fuarıyla beraber Paris, güncel sanat haritasına yeniden kazandırılır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar