Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        60 DOLARA ‘ORİJİNAL’ VAN GOGH

        Bugün dünyanın dört bir yanında evlerin duvarlarını Dafen’de yapılmış resimler süslüyor. En büyük alıcıları arasında Amerikalı oteller ve perakende mağazaları var. Batılı mobilya ve dekorasyon mağazaları buradan 1’e alıp 10’a satıyor.

        Eserlerin fiyatlarına gelince, ortalama 60 dolar. Ebatlar büyüdükçe, bir de renk çeşitliliği arttıkça rakamlar yükseliyor. Sonunda yurtdışından gelen talepleri karşılamak için bir de web sitesi kurmuşlar. DafenVillageOnline.com... Bir kısmı burada, bir kısmı Alibaba’dan satılıyor. Peki açık açık kopya üretilen bu köyün hamisi kim? Dafen, ‘Shenzhen Special Economic Zone’ adı altında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından korunuyor.

        Akademi mezunu ‘kopyacılar’

        Ressamlar eskiden ustalarından eğitim alırken gençler artık akademilere gidiyor ve diplomalarıyla köylerine dönüyor. Alaylılar va akademililer arasında fiyat farkı da var.

        Çin’in güneydoğusundaki Guangdong Eyaleti’nin banliyölerinden Shenzhen... Tam ortasında Dafen Köyü ve birkaç kilometrekarede 10 bin ressam... Her yıl 5 milyon tabloyu orijinaline sadık kalarak kopyalıyorlar. İtalyan fotoğrafçı Susetta Bozzi, 40 gün boyunca Dafen’i fotoğraflamış

        Bir zamanlar tarım yapılıyormuş buralarda. Hong Kong’lu bir sanat simsarı 30 yıl önce keşfetmiş Dafen’i. 80’lerde 200 kişinin yaşadığı köy, bugün 10 bin nüfuslu.

        Dünyanın en büyük “çakma sanat merkezi”. Çalışma şartlarıyla da muhtemelen en ürkütücüsü. China Daily’ye göre yağlı boya tablolarda toplam küresel hacmin yüzde 60’ı burada üretiliyor. Yıllık 600 milyon dolarlık bir sanayi... Antik Roma’dan empresyoniste, baroktan Damien Hirst’e, her dönemden eser var. Yalnızca resim olsa iyi, heykel de kopyalıyorlar.

        YENİ NESİL SANATÇILAR DA VAR

        İtalyan fotoğrafçı Susetta Bozzi, 40 gün boyunca Dafen’i fotoğraflamış. “Sanatçıların çoğu eğitimli, Çin sanat akademilerinden mezunlar” diyor Bozzi. “Kimi teknik geliştirmek için başlamış kopyalamaya. Kimi de kendi eseriyle para kazanamayınca çözümü taklit etmekte bulmuş.”

        Van Gogh’lar, Monet’ler, Picasso’lar havada uçuşuyor bu kasabada. Bu arada şimdilerde sahtecilik trendi de değişiyor; Picasso’ların yerini yaşayan sanatçılar almış. Gerhard Richter, Jasper Johns, Damien Hirst mesela.

        ‘ORİJİNAL OLSUN’ DERSENİZ 1 GÜN

        Ama en çok satanlar hâlâ klasikler... En popüler sanatçılar, Fransız empresyonist Claude Monet ve Van Gogh. En çok taklit edilen eserler Van Gogh’un Sunflower tablosu ve Da Vinci’den Mona Lisa.”Orijinal olsun” derseniz 1-1.5 gün... “Düşük kalite” isterseniz 5 saatte teslim ediyorlar. Bozzi, bir tablo da evine almış buradan: At üstünde Napoleon Bonaparte...

        10 yıldır yalnızca Çin’de çalışan fotoğrafçı, “Bazı eserler orijinaliyle birebir” diyor çıplak gözle ayırt edilmesinin çok zor olduğunu söylüyor. “Ama kimi sanatçı da illa bir farklılık katıyor. Renklerle oynuyor, beğenmediği figürleri çıkarıyor.” Bozzi bu sanatçılar için “Bazıları inanılmaz yetenekli!” diyor, “Öyle ki, artık yeterince popüler olduğuna inananlar, yeniden kendi eserlerini üretmeye başlamış. Tamamen kendi yaratıcılıklarını ortaya koyuyorlar.”

        Bozzi’nin bana anlattığına göre Dafen ressamları, müşterilerden de ilginç istekler alıyormuş, evine uysun diye tablonun arka plan rengini değiştirten de kendi yatak odasını Van Gogh stilinde resmettiren de varmış.

        10 bin

        Ressamlar köyü olarak da anılan Dafen’de 1980’lerde 200 kişi yaşarken, bugünkü nüfusu 10 binden fazla.

        Köyde en çok ‘kopyalanan’ ressam Van Gogh...

        Ressamlar gece gündüz çalışıyor. Kimisi resim yaparken çalışma masasında uyuyakalıyor!

        ‘SANATÇIDAN ÇOK FABRİKA İŞÇİLERİ’

        Reprodüksyon için olduğu kadar, yetenek keşfetmeye, orijinal eser almaya giden de var artık Dafen’e. Bazı sanatçılar birleşip kendi galerilerini kurmuş, alttan gelen kuşakları onlar yönlendiriyor. Gençler, resimleri bitirme sürelerine göre saatlik para alıyorlar. “Sanatçıdan çok fabrika işçileri” diyor Bozzi onlara.

        Çoğunlukla katman boyama tekniği kullanıyorlar. Çabuk kuruduğu için akrilik boya tercih ediliyor. İçlerinden deneyimli olanları, kuruma süresini dahi beklemeden bir sonraki esere geçiyor. Zaman en kıymetli şey burada... Bazı resimlerde her ressam tablonun yalnızca bir bölümünü alıyor. Manzara resminde biri ağaçları çiziyor, biri nehirleri, üçüncü ressam renkleri karıştırıyor.

        Bozzi ortamı şöyle tarif ediyor. “Daracık sokak aralarında, kutu kutu yan yana ve birlikte çalışıyorlar. Açık havada, tropikal iklimde çalışmaktan çok memnunlar. Hepsinin tepesinde mini bir vantilatör, biraz serinlik ilham kaynağı oluyor. Kimse kimsenin ismini bilmiyor, birbirlerine ‘Komşu’ diye hitap ediyorlar. Müşteriler ise ‘Master’ diyor sanatçılara...”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar