Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Takvimler yavaş yavaş sonbahara doğru ilerlese de birçok aile seyahatlerini daha serin ve daha az kalabalık olur umuduyla bu günlere erteler… Çocukla çıkılacak seyahat önceden hazırlık gerektiren, büyük bir bagaj gerektiren ve otomobilde geçecek saatleri en az ağlamayla, mızırdanmayla atlatabilmek için donanım gerektiren bir durum… Çocukla otomobil seyahati yapacak olanlar için hayatı kolaylaştıracak birkaç önerim var…

        UCUZ OTOMOBIL EĞLENCESİ: Farklı farklı ucuz oyuncaklar alın. (Çıkartmalar, büyüteç, boyalar gibi). Bunları yolculuktan önce tek tek paketleyin. Eğlencenin bir kısmı paketleri açmakta…

        YOLCULUĞUN HARİTASINI YAPIN: Yolculuk haritası hazırlayın ve çocuğunuzla birlikte haritayı takip edin. Çocuğunuzu seyahat boyunca belirlediğiniz kontrol noktalarına ulaştıkça ödüllendirerek yolculuğa ‘hazine avı’ öğesi de ekleyebilirsiniz. Bu yöntem çocuğunuzu oyuncaklarla ve varış noktasının heyecanı ile oyalarken harita okumaya da aşina olmasını sağlayabilir.

        SESLİ KİTAPLAR: Çocuğunuza CD’ye kayıtlı sesli kitaplardan alın. Böylece 15 dakikada bir gelen “Anne bana bir hikâye anlatır mısın?” talebinden kurtulabilirsiniz…

        KİTABI BAĞLAYIN: Çocuğunuzun kendi kendine okumasını istiyorsanız eğer, bir kurdele yardımıyla kitabı otomobil koltuğuna bağlayın ve böylece “Anne, kitabım düştü!” şikâyetlerinden kurtulun.

        FOTOĞRAF: Çocuklar fotoğraf çekmeyi seviyorlar. İster telefon, ister ucuz bir dijital makine olsun, eline verip bir de “Yolculuğumuzun fotoğraflarını çekme görevi senin bundan sonra” derseniz bu göreve dört elle sarılacaktır.

        BALON OYUNU: Çocuklara balonlar verin ve kendi kendilerine şişirmelerini söyleyin. Ya da önlerindeki koltuğa şişirilmiş bir balon bağlayın ve bırakın balonu yumruklasın, tekmelesin.

        DERGİLER: Oyuncak dergileri, çocuğunuzu bir süre oyalayabilir. İstediği oyuncakların resimlerini kesmesine ve bunlardan kendine bir kolaj yapmasına teşvik edebilirsiniz.

        ATIŞTIRMALIKLAR: Fındık, fıstık, kuru üzüm gibi kuruyemişler, dilimlenmiş meyveler, mini sandviçler… Yiyeceklerle meşgulken mızmızlanamayacaklar. (Simite dikkat!! Çocukların otomobilde simit yemesinden sonra ciddi bir temizlik ihtiyacı hasıl olacaktır. Unutmayın!)

        Yolculuğun olmazsa olmazları

        ISLAK MENDİL: Seyahatlerin vazgeçilmezidir. Çocuğunuzun elini, yüzünü temizlemek için kullanabilir, umutsuz anlarda oyun amaçlı dahi bulundurabilirsiniz.

        İLKYARDIM ÇANTASI: Ne olur ne olmaz.

        MATARA: Çocuklar her an, her yerde susayabilir ve bir sonraki durağa kadar sabredemezler. Onun matarası her zaman suyla dolu ve yakınlarında olsun.

        GÖLGELİK: Cama yapıştırılan gölgelikler çocukların gözüne güneş gelmesini engellemek için unutmamak gereken eşyalardan biri.

        BARIŞ MANÇO: Herkeste böyle mi bilmiyorum ama Uzay arabaya bindiği anda Barış Manço dinlemek istiyor. Ona kalsa yolculuğun sonuna kadar Barış Manço çalmalı… Elinizin altında bir tane toplama albüm bulunsun. Çocuğunuzun uyuduğu zamanlar içinse Jeff Buckley ya da Leonard Cohen kafanızı dinlemenize yardımcı olur…

        Doğa insana iyi geliyor

        BUNU bilmek için âlim olmaya gerek yok diyeceksiniz… Şehirde yaşıyorsanız eğer deniz kenarına, ağaçlık bir yere (orman diyemiyorum; buralarda pek kalmadı biliyorsunuz ki), dağa, göle, çayıra çıktığınızda içinizde bir rahatlama hissedersiniz… Bilim adamları doğanın insandaki iyileştirici gücünü ispatlamak adına birçok çalışma yürütüyorlar… Bu çalışmalardan bazıları gerçekten çok ilginç…

        Çalışmaların birinde hapishanedeki mahkûmların sağlıkları ile pencerelerinin baktığı manzara arasında bağlantı olduğu tespit edilmiş. Pencereden bakınca yeşillik, açıklık göremeyen mahkûmlarda baş ağrısı ve sindirim problemlerine çok daha sık rastlandığı; yeşilliğe bakabilen mahkûmlarda ise aynı problemlerin çok daha seyrek ortaya çıktığı sonucuna varılmış.

        Diğer bir çalışmada yürüme bandına çıkarılan deneklerin bir kısmına tabiat resimleri, videoları izletilmiş, diğerleri yalnızca duvara bakmışlar… Videoları seyreden grup çalışmanın sonunda kendini daha iyi hissederken, bir şey izlemeyen grupta belirgin bir ruh hali değişikliği gözlenmemiş…

        Başka çalışmalarda DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) tanısı konan çocuklara doğada serbest zaman geçirme fırsatı düzenli olarak tanındığı zaman semptomlarda azalma ve konsantrasyon sürelerinde uzama olduğu netleşmiş…

        Yani bizim için doğa şart… Bu zamanda, bu ülkede, bu yönetim anlayışında bir önceliği olmasa da elimizde kalan yeşilleri, mavileri korumamız hem kendi akıl ve beden sağlığımız hem de çocuklarımızın geleceği için şart… Nasıl olacak, onu bilmiyorum!

        Uzay’ın kitaplığı

        Kaplanlar

        BİZİM oğlan bu aralar yeni bir kategorizasyona girdi. Babası hikâye anlatsın istiyor, benden de hikâye değil bilgi içeren kitaplar okumamı... Tübitak Yayınları’nın İlk Okuma Serisi adında çok güzel kitapları var. Hem boyu küçük, yanınızda, çantanızda rahatça taşıyabiliyorsunuz hem de çok canlı fotoğrafları var… Bizim birkaç haftadır okuduğumuz “Kaplanlar” kitabı… Kaplanlar nerede yaşar, nasıl avlanır, yavrularına nasıl bakarlar, vs… Seride çocukların ilgisini çekecek başka başlıklar da var: Ayılar, dinozorlar, denizin altı, filler, gemiler, dünya, güneş… 7-8 yaş diye sınıflandırılmış olsalar da meraklı 4 yaş çocuklarına okunmasında bir sakınca yok bana kalırsa…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar