Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havalar soğumaya başladığı gibi çocuklarda hastalıkların arttığını görüyoruz. Peki neden? Soğuk havayla hastalığın nasıl bir ilgisi var?

        DÜŞÜNÜLENİN aksine soğuk hava-hastalık ilişkisi, soğuğun kendisinden değil hava soğuyunca çocukların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmesinden geliyor. Kış aylarında artan hastalıkları ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Dr. Hilda Çerçi Özkan’la konuştuk. Özkan, kapalı alanda hastalıkların nasıl yayıldığını şöyle özetledi:

        “Hapşırıkla, öksürükle etrafa sayısız partikül savuran çocuk oyun arkadaşını da hastalık mikrobuyla tanıştırır. Bu bulaşma yolları çocukların oyun tarzıyla uyumludur. Çocuk ağzına sokarak keşfetmeye çalıştığı oyuncağının üzerine bulaşan tükürük daha kurumadan bir diğerini keşfe koyulur. Mikropla daha önce karşılaşmamışsa birkaç güne kadar arkadaşı gibi o da hastalanacaktır. Çocuk yoğunluğunun yüksek olduğu tüm kapalı mekânlar, oyun grupları, yuva ve okullar, hijyeni yeterince iyi sağlanmayan, iyi havalanmayan oyun ve parti alanları ile alışveriş mekânları da hastalık kapmak için yeterli imkânı sunuyor.”

        KIŞ HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

        - Çocuklarımızla vakit geçirmek için mümkün olduğu kadar açık alanları ve çocuğun temiz hava alabileceği yerleri seçmeliyiz.

        - Çocuklar okula başlamadan önce difteri-boğmaca-tetanos- çocuk felci, Hepatit A, Hepatit B, kızamık-kızamıkçık- kabakulak, suçiçeği, pnömokok, menenjit aşıları tamamlanmış olmalı.

        - Çocuğun hijyen konusundaki eğitimine destek olmalıyız. Ona yemeklerden ve tuvaletten önce ve sonra el yıkamanın önemini anlatın.

        - Sigara dumanına aktif veya pasif olarak maruz kalınması durumunda enfeksiyonlara yatkınlığın arttığını unutmamalıyız.

        - Çocuk hasta görünüyorsa, enerjisiz ve huzursuzsa, evde kalması daha doğrudur. Ateşliyken çocuğunuzun yeri evdir. Virüs hastalıkları çocuğunuzun dinlenmesi ve uyumasıyla daha kolay atlatılır. Kapalı çocuk oyun alanları, toz ve sigara dumanı olan ortamlar iyileşmeyi geciktirir ya da durumu kötüleştirebilir. Çocuğunuzu ateşi düştükten en erken 24 saat sonra okula gönderin.

        - Şiddetli grip tablosuna neden olan influenza için risk taşıyan bireylerin (6-59 ay arası tüm çocuklar, 50 yaş üstü tüm erişkinler, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalığı olanlar) influenzaya karşı eylül-ekim aylarında aşılanması önerilebilir.

        BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KUVVETLENDİRİLEBİLİR Mİ?

        C vitamini mikroplarla savaşmak için idealdir. Taze meyve ve sebze vücudun doğal direncini artırmak için alınabilecek en kolay önlemdir. Et, balık, yumurta gibi hayvansal gıdaları, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri, çinko bakımından zengin besinleri düzenli olarak tüketmek çocuğunuzun hem genel sağlığı hem de bağışıklığı açısından faydalı olacaktır.

        Hastalık dönemlerinde ıhlamur, zencefil, bal, limon, elma çayı gibi bitki çayları hazırlayarak hem boğazındaki tahrişin azalmasına yardımcı olabilir, hem de sıvı alımını destekleyebilirsiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar