Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘Işığın Yolu-Bir Bağlanma Hikâyesi’ adlı romanın yazarı Nilüfer Devecigil, “Çocuk yetiştirmek bir iç yolculuğun parçası” diyor.

        “Ya ben bir kitap mı yazsam?” demişti Nilüfer Devecigil. Bundan 3-4 yıl önceydi, Taksim’de o zamanlar geleneğimiz olan pazartesi öğlen yemeklerinden biriydi... “Ne zaman HTHayat.com’a yazı yazsan, okunma rakamları uçup gidiyor” demiştim, “Yazacağın kitaba da aynısı olacağına inanıyorum...”

        Zaman geçti, Nilüfer yine her yazı yazdığında 10 binler tıkladı siteyi... Sonra geçen yaz bana “Al oku” dedi... Kitabı hazırdı... Ben ve bütün dünya ondan ebeveynliğe dair bir rehber kitap beklerken, o bir roman yazmıştı... Çok iyi bildiği, herkesin okumak istediği ebeveynlik konularını romanın içine şahane bir şekilde yedirmişti...

        O zaman, büyük bir zevkle ilk okuyanı olduğum, yazanını çok sevdiğim için ya da yazan gerçekten iyi yazdığı için eleştirecek hiçbir şey bulamadığım, sonraki zamanlarda “Peki ya ismi ne olacak? Hemen bir isim bulmalıyız” diye dertlendiğim kitap, dün kitapçılardaki yerini aldı... Nilüfer’i çok sevdiğimden söylemiyorum, biliyorum ki ondan gelen bilgiye ihtiyaç büyük... Hele de bu bilgi, büyüklenmeden, “En iyisini ben bilirim” demeden, içine bolca kendi özünden harmanlayıp bir hikâyeye dönüştürüldüyse... Nilüfer diyor ki:

        ‘BİR İÇ YOLCULUĞUN PARÇASI'

        “Sağlıklı çocuk yetiştirmek annebabaların ne yapacaklarını ya da nasıl davranacaklarını bilmeleriyle sınırlandırılamaz. Kimi zaman karı-koca ilişki dinamiklerinde kendi stres yönetim becerilerini, kendi tetiklenmelerini görmelerine alan tanımalarıdır konu. Çocuklarıyla olan ilişkilerinin bir davranış bütünü değil, bir ilişki süreci oldu- ğunu fark etmelerinde saklı iyileşme. Tabii ki ebeveynlerin neden uyku eğitimi vermemeleri gerektiği, neden zorlamanın zarar verdiğini görmeleri değerli. Ama insan olmak tüm bunlardan çok daha öte bir kavram.

        Hiçbir uzman hiç kimseye nasıl davranacağını söyleyemez. Konu ne ebeveynin hangi sıklıkta ‘Aferin’ dediği, ne kelimeleri ne kadar düzgün seçtiği, ne de aynalama kavramını iyi bildiği. Kendi zihnini tanımakla başlayan ve devam eden bir iç yolculuğun par- çası çocuk yetiştirmek. Farkındalıklarsa bazen bir terapi ofisinde, bazen bir yoga minderinde, bazen bir ruhsal yolculukta, bazense bir ilişkinin derinliklerinde çıkıyor karşımıza.

        İşte tüm bunlar, bir şey öğretme kaygısı olmadan bir romanın içine taşınabilir mi? İşte böyle başladı ‘Işığın Yolu’ kitabımı yazma yolculuğum. İçinde ebeveynlik kuramları, nöro-bilimin keşifleri, mindfulness ilkeleri, psikoloji, felsefe hepsi olsun istedim. Ancak bunu bir reçete gibi değil bir ilişki hikâyesinin içinden anlatmak oldu niyetim.”

        ‘Işığın Yolu-Bir Bağlanma Hikâyesi’ kitapçılarda... Haberiniz olsun!

        FRANSIZ USULÜ EBEVEYN OLMAK

        Birkaç yıl önce Amerikalı gazeteci Pamela Druckerman’ın Fransa’da yaşadığı sürede ebeveynliğe dair gözlemlerinden oluşan bir kitap okuyup çok eğlenmiştim. Sonunda sadece çocuğu değil anneyi de düşünen bir felsefeye rastlamış olmaktan pek memnun kaldığımı yazmıştım..

        O kitap Gün Yayıncılık tarafından Ebrar Güldemler’in tercümesiyle Türkçeleştirildi... Kitabın bizdeki adı: ‘Bebeğinize Fransız Kalın’. Fransız ebeveynlerin, biz yeni nesil Türk ebeveynlerine özellikle de çocukerkil aile olma ve saçını süpürge etme edebiyatı hususunda verecekleri önemli dersler var... Kitabı okuyunca demek bu iş kendini tükenene kadar kullanmadan da yapılıyormuş hissine kapılabilirsiniz...

        KARANLIKTAN KORKANLARA

        Oğlum Uzay 2 yaşında gergedanlardan korkuyordu. Sonraları dinozorlardan korktu. Bu korkularını kitaplar sayesinde aşmıştık. Yaşı büyüdü, soyut-somut algısı gelişmeye başladı ama hâlâ korktuğu bir şey var: Karanlık.

        Redhouse Kidz tarafından yayınlanan ‘Orion ve Karanlık’ kitabı akranlarının çoğu gibi karanlıktan korkan bir çocuğun Karanlık adındaki bir yaratıkla tanışmasını ve bilinmeyeni bilinene dönüştürerek bu korkusunun üstesinden gelmesini anlatı- yor. Çok naif ve sıcak renklerle resimlenmiş. 3-7 yaş arası çocuklar için biçilmiş kaftan. Yazarı Emma Yarlett.

        İŞTE KİTAPTAN BAZI TAVSİYELER

        Yetişkin zamanı önemlidir: Ebeveyn olmanız, başka hiçbir şey olamayacağınız anlamına gelmez. Fransız anne-babalar verecekleri öğütleri geliştirmek ve doğru kelimeleri seçip bunu çocuklarına anlatabilmek için alıştırma yaparlar. Aile zamanı dinamik ve keyiflidir ama yetişkin zamanı da önemlidir ve çocukların buna saygı duymasını sağlamak benmerkezci birer despot olmak yerine onları anlayışlı insanlar olarak büyütmenin ilk adımıdır.

        Bağımsızlık iyi bir şeydir: Fransız ebeveynler çocuklarını bağımsız olmaları için teşvik ederler. Çocuk parklarında çocukları- nın peşinde koşturmaz, ayakkabısını kendi giyebilen bir çocuğa yardım etmek için eğilmez, yaşıtlarıyla tartışan çocuklara hemen karışmaz, çocukları 18 yaşını doldurana kadar koruyucu bir balonun içinde tutulmazlar.

        Özel yemek yok: Çocuklar, ailesi ne yiyorsa onu yemelidir. Çorbasını, bezelyesini ve her türlü sebze yemeğini tüketen çocuklar daha sağlıklı ve daha az kaprisli büyürler. Üstelik yemek seçmeyen bir çocuk, ebeveynin ekstra zaman ve efor harcamaması için de ideal.

        Çocuklarınıza çok yüklenmeyin: Fransız ebeveynler bir kurstan diğerine çocuklarını sıkboğaz etmez, bunun yerine birlikte daha çok vakit geçirmeye özen gösterirler. Çünkü aile bireylerinin birbirlerine ayırdıkları zaman çok önemlidir ve hep öyle kalacaktır.

        OTİZMLİ ÇOCUKLARA TEKNOLOJİK DESTEK

        ODTÜ Teknokentli 2 sosyal girişimci tarafından kurulan Otsimo, otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar sunan bir mobil platform. Türkiye’de ve yurtdışında 4000’den fazla kullanıcısı bulunuyor.

        ÜCRETSİZ BİR PLATFORM

        Otizmli çocukların temel kavramları öğrenebilmesi ve iletişim becerilerini geliştirebilmeleri için alanında uzman kişiler tarafından yaratılmış 20’ye yakın oyunu çocuklara buluşturma ve gelişimlerine katkı sağlama amacındaki platform ücretsiz. Çocuğun yaşına ve eğitim durumuna göre oyunlar sırayla açılıyor ve eğitim çocuğun durumuna göre şekilleniyor. Oyunların tamamı ‘uygulamalı davranış analizi’ (ABA: Applied Behavior Analysis) temel alınarak hazırlanmış.

        Otsimo Aile ise ailelerin çocuğuyla ve uygulamayla alakalı tüm bilgi ve seçeneklere ulaşabilecekleri platform. Bu uygulama sayesinde aileler çocuk uygulamasını uzaktan kontrol edebiliyorlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar