Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        IMF’nin 2017 ve 2018 için dünya ekonomisi büyüme tahminleri açıklandı. IMF’ye göre dünya bu sene yüzde 3.5, seneye ise yüzde 3.6 büyüyecek. Aslında IMF geçen nisan ayında da bu iki sene için benzer tahminleri yapmıştı. Nisan tahmininde özellikle 2017 için yaptığı yüzde 3.5’lik hedefte IMF’nin en güvendiği ülke Trump yönetimindeki ABD’ydi. Nitekim nisan ayında IMF ABD için 2017’de yüzde 2.3, 2018’de ise yüzde 2.5 büyüme bekliyordu. Ancak 3 ay sonra anlaşılıyor ki IMF, ABD için fazla iyimser kaldığını kabul etmiş durumda. Trump’ın vaat ettiği vergi teşviki, altyapı yatırımları gibi harcamalara güvenen, ama yılın yarısında bunların hiçbirinin yapıldığını görmeyen IMF, ABD’nin bu seneki büyüme tahminini yüzde 2.1’e çekmiş.

        2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 1.4 büyüyen ABD ekonomisinde ikinci çeyrek büyüme rakamı bugün açıklanıyor. Bu çeyrekte beklenen büyüme yüzde 2.5.

        Bu rakamın altında gelecek herhangi bir büyüme oranı IMF’nin de endişe ettiği “ABD’de işler sene başında planlandığı gibi gitmiyor” algısını kuvvetlendirecektir; piyasaların zaten üzerine atladığı “Muktedir olamayan Trump ve zayıf dolar” senaryosunu iyice perçinleyecektir; sene başından beri yüzde 5 civarında değer kaybeden dolar endeksinin özellikle ABD Doları’nın Euro’ya karşı zayıflaması sonucu daha da gevşemesine yol açacaktır.

        Peki, ya II. Çeyrek ABD büyüme verisi beklenenden daha iyi gelirse ne olacak?

        BAZ SENARYO % 2.5’LİK BÜYÜME

        Deloitte’nin yakın zamanda yapmış olduğu 2017-18 ABD büyümesi için senaryo analizlerine bir bakalım.

        Deloitte’nin yüzde 55 ihtimal verdiği baz senaryo ile başlayalım.

        Önce şunu belirtelim ki bu senaryoya Deloitte, Trump’ın yapacağını iddia ettiği “vergi indirimlerini” koymamış. Şirket Trump’ın söyleminin aksine bunun 2017’ye yetişmeyeceğini düşünüyor. Yıllık 125 milyar dolar hesaplanan Trump’ın altyapı yatırımlarının ise 2018-19 yıllarını yukarı çekeceğini düşünüyor. Bütün bu şartlar altında Deloitte, ABD’nin 2019’a kadar yüzde 2.5 ortalama büyüme göstereceğini, daha sonra teşvikler hızını kaybedeceği için yüzde 1.5’e oturacağını düşünüyor.

        Hızlı büyüme senaryosu:

        Deloitte’nin yüzde 10 ihtimal verdiği bu senaryoda vergi reformları, altyapı yatırımları yardımı ve dış ticarette bir kaza yaşanmaması öngörülüyor. Bu senaryoda ABD 5 yıl boyunca yüzde 2’nin üzerinde büyüyor.

        Şimdi gelelim olumsuz senaryolara...

        Düşük büyüme senaryosu:

        Deloitte’nin yüzde 35 ihtimal verdiği bu senaryoda altyapı yatırımları ve vergi indirimi Kongre’de takılıyor. İş iklimi bozuluyor ve kişisel harcamalar yavaşlıyor. Bu durumda ABD büyümesi 2018’den itibaren yüzde 1’e düşüyor ve işsizlik yeniden artıyor.

        Deloitte’nin son senaryosu ise yüzde 5 ihtimal verdiği “resesyon” durumu. 2017’nin sonu itibarıyla iki çeyrek art arda daralma ve arkasından FED’in yeniden parasal genişleme opsiyonunu masaya sürmesi ihtimali...

        BAZ SENARYO FİYATLANMIYOR

        Deloitte, bu konuda tek yetkili kurum değil tabii ki. Ancak diğer tahminlerin de bu oranlara çok benzer olduğunu hatırlatmak isterim.

        Piyasada özellikle de tahvil bono piyasasında ne baz senaryo ne de hızlı büyüme fiyatlanıyor (ikisinin toplamı yüzde 65 yapıyor). Piyasaların “risk on” diye takdim ettikleri senaryo, yüzde 30’luk ihtimal verilen “düşük büyüme”.

        Herkes aynı gemide diye anlatılan ve riskli varlıklara oluk oluk para akıtılan senaryonun kalıcı olması için düşük büyüme senaryosunun tutması lazım.

        Aksi takdirde?

        O zaman Tarkan’dan istek parça isteriz beraber: “Yolla”...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar