Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yakın zamanda açıklanan önemli birkaç veri ve yaşanan gelişme ışığında yakın zamanda Türkiye ekonomisi ve dolayısıyla piyasaları meşgul edecek biri iki konu üzerine konuşalım istiyorum. Bugün birazdan aşağıda başlıklarını okuduğunuzda “İyi ama ben bunu biliyorum” diyeceğiniz bu konulara biraz farklı açılardan yaklaşacağız.

        İlk başlık, en taze gelişme olarak şubat enflasyonu konusuyla başlayalım.

        Bildiğiniz üzere şubat ayında Tüketici Fiyatları (TÜFE) % 0.7, üretici fiyatları ise % 1.2 arttı. Böylece yıllık TÜFE % 7.55, ÜFE ise % 3.10 oldu. Bir bilgi daha; enerji ve gıda hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise bir önceki aya göre % 0.14 azaldı ve % 7.73’e geriledi.

        Peki ayrıntılarda ne var?

        2 ayda toplam TÜFE’deki artış 1.80 oldu. Böylece yıllık % 5 hedefinin % 35’i ilk 2 ayda gerçekleşti.

        Tüketici fiyatlarına şubat ayında en büyük darbeyi % 2.6 artış gösteren gıda fiyatları vurmuş. Böylece gıdada yıllık enflasyon % 13.7’yi buldu. İki aylık gıda enflasyonu da % 6.1’i buldu. Geçen seneki gıda kâbusu 2015’te de enflasyon özelinde devam ediyor.

        Üretici fiyatlarında şubat ayında yaşanan % 1.22’lik artış büyük oranda akaryakıt fiyatlarına gelen zam ve TL’nin değer kaybından kaynaklanıyor. Şubat ayında benzine % 4.8 ve mazota yapılan % 4.6’lık zam ve kurda yaşanan % 4 civarındaki devalüasyon üretici fiyatlarını vuruyor.

        Yazarın notu: Kur değer kaybettikçe ve petrol fiyatları 60 doların üzerinde kalacaksa enflasyonda % 7’nin altında kalmamız zor.

        Gelelim diğer konuya: Şubat ayı ihracat verileri.

        Şubat ayı ihracat verileri de yakın zamanda açıklandı. Geçen ay Türkiye, 10.5 milyar dolarlık ihracat yapmış. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre % 13 azalmış vaziyette. Böylece toplam ihracat ilk iki ayda % 6.7 gerileme ile 22 .8 milyar dolar oldu.

        Şimdi de ihracat verilerinin ayrıntılarına bakalım.

        En büyük ticaret partnerimiz olan Almanya’ya ihracatımız % 12. 4. sıradaki İtalya’ya % 16 ve 6. sıradaki Fransa’ya % 13 azalmış vaziyette. Euro’nun sadece 1 ayda % 2.5’lik değer kaybı AB ülkeleri ile yaptığımız ihracata ciddi darbe vuruyor.

        Rusya ise tam bir felaket. En fazla ihracat yaptığımız 8. ülke olan Rusya’ya şubat ayında ihracatımız % 39 azalmış. Rublenin devalüasyonu ve Rus ekonomisinin içinde bulunduğu sancılı durum Rusya’yı geçen seneki 4. durumundan 8’inciliğe kadar indirdi.

        İyi haber ise ABD’den. Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız 4. ülke olan ABD’ye 520 milyon dolarlık mal satmışız. Bu rakam 2014 Şubat’ına göre % 16.5 artmış vaziyette.

        Yazarın notu: “Kurun değer kaybetmesi otomatik olarak ihracatçı için iyidir” lobisinin şubat verilerinden sonra bir kez daha oturup düşünmesinde fayda var. Bu çıkarım doğru olsa, son 1 yıldır yen % 15 değer kaybederken, Japonya dış ticarette artıdan eksi 10 milyar dolara geçmezdi.

        ORTADOĞU’DA YENİ GELİŞMELER

        Piyasaların yakın zamanda gündemine girecek olan bir diğer konu da, Ortadoğu’da değişen denklem ve Türkiye’nin pozisyonu. Bilindiği üzere İran ile 3 hafta içinde tamamlanacak olan “nükleer enerji kullanımı” anlaşması büyük ihtimalle İran’ın yaptırımlarının askıya alınmasına yol açacak. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Washington’da yapmış olduğu “Anti - İran, Anti - Nükleer Anlaşma” açıklamalarına rağmen Başkan Obama, İran politikasında kararlı gözüküyor.

        Diğer yandan halihazırda Tikrit’in IŞİD’den geri alınması mücadelesinde, İran’ın Irak ordusuna kendi topraklarından destek veriyor olması önemli bir gelişme. Başta Suriye olmak üzere, Ortadoğu’daki birçok çetrefilli konuda İran, ABD yakınlaşması görülebilir. Bu çerçevede ABD’nin İncirlik Üssü’nü olası bir IŞİD operasyonunda kullanmak istemesi ve Türkiye’nin katkı yapma durumu da piyasaların gündeminde olacak diğer konular.

        Eğer cambaza değil de önümüze bakacak olursak resim farklı gözüküyor olabilir. Dikkat etmekte fayda var!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar