Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amigdala’nın ne olduğunu içinizde bilenler olduğu kadar bilmeyenler de vardır. Ben kendimdeki sıkıntı üzerine Amigdala’dan haberdar oldum.

        Özellikle son yıllarda yaşadığım üzücü olaylardan sonra İstanbul’da tavsiye üzerine Psikiyatrist Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil‘in kapısını çaldım. Birkaç seanstan sonra artık kendisine görmeme gerek kalmadığını söylemesine rağmen ara ara sadece sohbet etmek adına kendisini ziyaret etmeye devam ediyorum.

        Son gittiğimde insan beyni ile ilgili birkaç konuyu okumamı tavsiye etti. Bunlardan biri de Amigdala. Amigdalanın fonksiyonları, vücudumuz için çok önemli. Çünkü bu fonksiyonlar olmazsa duygularımızı kaybediyormuşuz.

        Beyindeki bu yapı bizim duygusal ve sosyal tepkilerimizden, anılarımızdan sorumluymuş. Amigdala, beynin iyi bilinen ve tanınmış bir parçası değil..

        Beyindeki hipotalamus bezinin hemen üzerinde yer alan badem şeklinde, beynin temporal loblarının derinliklerinde yerleşen nöronların oluşturduğu beynin bir bölümü. Araştırmacılar aynı zamanda erkek ve kadınlardaki Amigdala’nın duygusal durumlara farklı tepkiler verdiğini de tespit etmişler.

        HAFIZADA DEPOLUYOR

        Mesela korku duygusu Amigdala ile ilişkili bir duygu. Örneğin bir kişinin öldürüldüğünü görmek kalbimizin daha hızlı çarpmasını sağlıyor.

        Ardından gelen aşırı korku ve endişeli düşünceler beynimizin panikleyip kendisi de öldürülmeden oradan kaçabilmek için kaçış yolları düşünmesine neden oluyor. Bu kendini koruma iç güdüsünü sağlayan Amigdalanın aktif hale gelmesiymiş..

        Amigdala ayrıca bu korkunç öldürülme olayını hafızada depoluyor ve ne zaman bu olayı tekrar düşünürsek o gün ve olay gözümüzün önünde beliriyor.

        Böylece korkunun neden olduğu titreme, ürperme gibi diğer belirtileri de tekrardan yaşıyoruz. Bu da gösteriyor ki Amigdala kişinin o deneyimi yeniden yaşamasını sağlayan duyguları ve anıları saklıyor. (Bende olduğu gibi)

        Bu yaşıma kadar yaşadığım, gördüğüm ve bizzat şahit olduğum bir çok dramatik, üzücü olay sonunda Amingdalamın deposu dolmuş, taşmış. Doktorum sayesinde de depoyu sıfırladık sayılır. Yaşantılarımızın içinde stres, üzüntü, sevinç, dram ne isterseniz var.

        Tavsiyem; Gidin sizde ara ara benim gibi Amingdala’nızı boşaltın.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar