Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim lûgatımızda ona muvazaalı boşanma derler. Kadın tarafı babadan yetim maaşı veya ölen eski kocadan dul aylığı alsın diye eşler boşanıp sonra birlikte yaşamaya devam ederse bu durum hasıl olur. Hukuken tartışmalıdır ama SGK muvazaayı tespit ettiği an aylığı kestiği gibi ödenmiş olan tutarları da geri alır. Muvazaa şüphesi halinde müfettişlerin muhtar ve mahalleliyi sorgulaması suretiyle işin içine ciddi hafiyelik karışır.

        İşte Rusya’nın magazin çifti Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’la karısı Svetlana Manioviç de geçen yıl ağustos ayında öyle boşanmış. Ama ekonomik sıkıntı nedeniyle Rus sosyal güvenlik sistemini dolandırmak amacıyla değil, para bolluğundan Ukrayna savaşı bağlantılı yaptırımları by-pass etmek için. Dolayısıyla boşanmanın sınır ötesi uluslararası boyutları var.

        Sosyal medya hesabına bakılırsa Svetlana Manioviç Paris’te Prada ve Cartier alışverişinde, St. Tropez’de villa ve Napoli’de yat tatillerinde, Cote d’Azur’da Rolls-Royce’larda görüldüğü için büyük bir yolsuzluk boyutu da var. Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yardımcılarından Timur İvanov’un yıllık geliri 280 bin Euro kadar. Fakat sadece St. Tropez’de beş yıllık kiralık villa tutarı 850 bin Euro. Kış aylarında Courchevel de eksik değil.

        REKLAM

        Savunma Bakanlığı'nda askeri inşaat projelerinden sorumlu olan İvanov’un ihalelerden rüşvet aldığı iddia ediliyor. İşgal altında harabeye dönen Mariupol’un yeniden imar projesi de İvanov’a teslim edilmiş. İddiaya göre savaşın getirdiği yıkım yeni bir yolsuzluk kaynağı olmuş. Mariupol’da bir yapı kompleksinin ihalesini alan firma aynı zamanda İvanov için daça inşaatına da girişmiş.

        PARİS’TE EYLEM GÜNÜ

        Putin’e muhalif siyasi lider olduğu için hapse düşen Aleksey Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK) yıllardır Timur İvanov ile karısı Svetlana’nın izini sürüyor. Ukrayna işgaliyle birlikte İvanov AB’nin yaptırım listesine girdiği için çiftin boşandığı ve eski soyadına dönen Svetlena Manioviç’in rahatça Avrupa’da dolaştığı bu grup tarafından ortaya çıkarıldı.

        Navalni’nin araştırma ekibi “azılı suçlu” ilan ettiği çift hakkında soruşturma açılması için ellerinde kabarık delil dosyalarıyla defalarca Fransız makamlarıyla AB yetkililerine başvurdukları halde sonuç alınamadığını söylüyor. Ekibin deyişiyle “Ukrayna’da bombalar altında çocuklar can verirken Svetlena’nın Instagram’da sergilediği dolce vita en önemli kanıt. Paris’te harcadığı her Euro’ya kan bulaşmış durumda…” Öyle kanlı ki, 17 Mart 2022 günü Mariupol bombalanırken Svetlana Paris’te Joel Arthur Rosenthal’in mücevherat mağazasında pırlanta alışverişi yapıyor.

        Adli makamlara başvurular yanıtsız kaldığı için bugün İvanov’ların Paris’teki evi önünde protesto gösterisi düzenlenecek. Adres sosyal medyadan duyuruldu: saat 14.00’te, 51 Rue de Babylone. Svetlena Manioviç adına banka hesaplarının dondurulması ve yaptırım altına alınması isteniyor.

        Yolsuzlukla mücadele grubu ayrıca, uluslararası medyanın dikkatini çekmek için Svetlena’ya ait sızdırılmış sekiz bin e-mail ve görüntülerle yolsuzluk silsilesini belgeleyen bir video yayınladı. Elinizden geldiğince yayın dedikleri videoda pahalı alışverişlerin faturaları, mülk alımları, mücevher koleksiyonları, yat kiralamalar, ne ararsan var. Seslendirmesi Rusça olan video İngilizce, Almanca ve Fransızca altyazılı.

        REKLAM

        İSTANBUL’DA DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ

        Navalni grubu aslında İvanov araştırma raporunu birkaç ay önce yayınlamış. Ancak pek dikkat çekmedi, önemli yayın organlarında haber olmadı. Şimdi FBK soruşturma ekibinin başındaki Maria Pevçik’in tweet dizisiyle olay gözle görülür hale geldi. Pevçik’in yazdığına göre Svetlena daha önceden aldığı İsrail pasaportu ve Ekim 2022’deki yaptırım gelmeden ağustos ayında kocadan boşanması sayesinde Avrupa’da hızlı ve pahalı hayatını sürdürebiliyor, eski kocası Mikail Manioviç’ten olan oğlunu görmek için Paris-Londra arasında gidip gelebiliyor.

        Svetlena 2009’da Manioviç’ten boşandıktan hemen sonra Timur İvanov’la evleniyor. Rivayete göre terk edilen eski koca "Ne yapsan masraflarına yetişemezsin" diye İvanov'u uyarıyor ve bir yıl geçmeden yeni evli çiftin Fransız Rivierası’ndaki maceraları başlıyor. Navalni grubunun bulduğu belgelere göre 2013-2018 arasında St.Tropez’de toplam 850 bin Euro’ya villa kiralıyor, kiralık yatlar için de 250 bin Euro harcıyorlar.

        Alışveriş ve harcama listesinden diğer birkaç ayrıntı: 200 bin Euro’ya 2001 model Rolls-Royce Corniche (sadece tatil için, Moskova'da bir Rolls-Royce daha var), 153 bin Euro’ya Dolce & Gabbana koleksiyonu, 104 bin Euro’ya tek seferde mücevher alışverişi ve Svetlena’nın 178 bin Euro’ya mal olan İstanbul’daki doğum günü partisi; 21-23 Eylül 2018’de Radisson’da iki geceliğine 26 odada konaklama, misafirlerin transferi, Ayasofya ve diğer müze ziyaretlerinden gece kulübüne toplam 178 bin Euro.

        Şimdi Maria Pevçik, “Lavrov’un Londra’daki üvey kızıyla ilgili nasıl sonuç aldıysak, aynı şekilde adalet bekliyoruz” diye yazıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “gizli karısı” diye tanınan Svetlena Polyakova’nın Londra’da yaşayan kızı Polina Kovaleva savaşın daha ilk ayında Navalni grubu tarafından ifşa edilmişti. Kensington’da 4.4 milyon sterlinlik evin sahibi ve “parti kızı” diye İngiliz medyasının diline pelesenk olan 26 yaşındaki Polina da yaptırım listesine alınmıştı.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar