Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Putin’inMerkel’içiçeklekarşılamasınabozulantopyekûnAlman basınıdeğil, sadecesansasyonseverBildGazetesi’ydi.Ve aslında herşey Merkel’ingönderdiğiAlmanbiralarınakarşılıkPutin’inyolladığıtütsülenmişbalık olayıylabaşlamıştı.

        Merkel ve Putin aynı dilleri konuşur. Sovyetler Birliği döneminin ideolojik ve kültürel ikliminden gelen ortak paydaları vardır. Doğma büyüme Doğu Almanyalı Angela Merkel eğitimde zorunlu dil olan Rusça’yı bilir; kendi deyişiyle “çatpat”. KGB’nin Dresden’deki ajanı olan Vladimir Putin ise Almanca’yı akıcı konuşur; Bundestag’da yaptığı konuşma, verdiği Almanca röportajlar kanıtıdır. Merkel ilk kocası Ulrich Merkel’le öğrenci değişim programı kapsamında gittiği Moskova’da tanışır, o evlilik dört yıl sürer. Putin’in küçük kızı Dresden’de dünyaya gelir, Putin’in boşandığı eşi Ludmilla Rusya’ya dönüşlerinde Almanca öğretmenliğine başlar. Putin’in iki kızı da Moskova’da Alman Lisesi’ne gider. Ve hatta Rus geleneklerinin aksine votkacı olmadığı için “Kremlin’deki Alman” lakabıyla da anılır Putin. İki liderin baş başa görüşmelerinde kullandıkları ortak dil ise Almanca’dır.

        Votkacı olmadığıgibi biracıdır Putin.Geçen 18 Mart’takibaşkanlık seçimiöncesi yayınlananreklam filminde“Angela ara sıra banaRadeberger biralarındanbirkaç şişe gönderir”deyiverir. Dresdenyıllarında o yöresel lezzetletanıştığını anlatır. Birgünde 3.3 milyon kezizlenen videoda yer alanbu bilgi Alman medyasıiçin çok önemlidir. Basıntoplantısında Merkel’esorarlar. Şansölye pekhoşlanmaz sorudan ama“Olur böyle alışverişler.O da bana Rusya’dantütsülenmiş balıkgönderiyor” diye cevap verir.

        YA AMBARGO?

        Siyasal konjonktürehiç uygun değildircevabı. Çünkü ortadaUkrayna meselesi vardır.Moskova’nın Kırım’ıilhak etmesi nedeniyleAvrupa Birliği, Rus gıdaürünlerine ambargouygulamaktadır. AcabaPutin’in “Angela” diyeandığı Şansölye, isli balığıkabul ederek yaptırımlarıihlal etmiş midir? Şakamı ciddi mi pek bellideğil ama, bu soru Almanmedyasında yer aldı.Hatta daha ileri gidip,“ölü balık” yollamanınmafyanın tehdit klasiğiolduğunu yazıp, “Nedenkitap ya da eldivenfilan yollamıyor?” diyesoranlar bile oldu. Zeit’danFAZ’a bütün gazetelerdesorular birbirini kovaladı:“Acaba Merkel, Putin’inKırım inadını birayla mıyumuşatmaya çalışıyor?”.“Putin, ‘Bana otokratdiyorsunuz ama bakındünya liderleriyle ne hoşilişkilerim var’ gösterisimi yapmak istiyor?” Bukarşılıklı gönderi trafiğiyleilgili detay isteyen medyaorganları Başbakanlık’tantek bir yanıt alamadı.“Şansölyeyi zehirlemekya da Rusya liderinialkolizme sürüklemekgibi bir art niyet olmadankarşılıklı hediye alışverişine güzel” diye takıldı kimiyazarlar da.

        Kırım inadını birayla mıyumuşatmaya çalışıyor?”.“Putin, ‘Bana otokratdiyorsunuz ama bakındünya liderleriyle ne hoş ilişkilerim var’ gösterisimi yapmak istiyor?” Bukarşılıklı gönderi trafiğiyleilgili detay isteyen medyaorganları Başbakanlık’tan

        tek bir yanıt alamadı.“Şansölyeyi zehirlemekya da Rusya liderinialkolizme sürüklemekgibi bir art niyet olmadankarşılıklı hediye alışverişine güzel” diye takıldı kimiyazarlar da.

        ‘CİNSİYETÇİLİK YOK’

        İki ay önce yaşanan buolayı niye anlatıyorum...Geçen 18 Mayıs’ta Soçi’de Putin’in Merkel’i çiçekle karşılamasına Alman medyasının yaygara koparmadığını anlatmak için. Suriye, İran, Ukrayna ve Kuzey Akımı - 2 gündemli buluşmanın merkezi haline getirmediler çiçek olayını. Bira-balık vakasındaki gibi coşmadılar. Zaten Putin, Merkel’e daha önce de çiçek vermişti; bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen’i de mevkidaşları olarak çiçekle karşılamıştı.

        Soçi yorumu sadece Bild Gazetesi’ne aitti; Putin’in çiçek sunması zarif bir hareket gibi görünse de aslında aşağılama niteliğindeydi.Rus tarafı, çok etkin saydığı o bulvar gazetesinin “Bu bir saldırıdır.Politikacılar el sıkışır, birbirine çiçek vermez” yazmasına fena halde içerledi. Sözcü Peskov, “Kadınlara, kadın meslektaşlara, komşumuza çiçek vermek bizde âdettir. İyi niyet gösterisidir” dedi. Rus medyası genel olarak “Batı’nın saygı jestini düşmanca eylem gibi gösteren yeni propaganda malzemesi” olarak niteledi. Hatta Kremlin’e muhalif Gazeta.ru bile çiçeği savundu; “Bunun cinsiyetçi bir alt metni yoktur. Çünkü bizde cinsiyetçilik yoktur. Açık renk çiçekler minnettarlığın ve diyaloğun devamına olan inancın ifadesidir” diye yazdı.

        Peki Merkel, Putin’in sayfiye konutuna eli boş mu gitmişti? Tabii ki hayır. Bu sefer Alman biralarını elden götürmüştü. Eğer art niyetli bakarsan, pekâlâ bu da cinsiyetçilik kategorisine girebilir. Ama Bild konuya ilişmedi. Ayrıca fotoğraflarda, iki liderin el sıkıştığı da görülüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar