Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Almanya’da SPD’nin Başbakan adayı Schulz’u Twitter’da takip ediyorum. Nasıl da coşkulu ve mutlu bir kampanya yürütüyor anlatamam; “Göttingen’de 3 bin kişiyi topladık. Teşekkürler...” “Yine yollardayız” diye trenden fotoğraf paylaşmalar. Peki kampanyada ne konuşuluyor? Egzoz gazı, parasız otoyol...

        Almanya’da seçim kampanyası sıkıcı mı? Evet sıkıcı. Terör, göçmen sorunu, Euro bölgesinin akıbeti gibi ateşten gömlek yakıcı konulara giren yok. Ateşli konuşmalar yok. Tartışmalar, dizelde egzoz gazı değerleriyle oynayan otomotiv endüstrisinin iklimsel ihanet skandalı ve paralı otoyollar çevresinde dönüyor. Başbakan Merkel “Çok kızgınım” diyerek otomotivcilere çatıyor; SPD Lideri Martin Schulz paralı otoyol kalmasın, karbondioksit emisyon hacminin daha sıkı kontrolü için yasa çıkarılsın, AB çapında elektrikli otomobil kotası konulsun, ABD’nin nükleer silahları gitsin istiyor. Merkel karşılık bile vermiyor, YouTube’da blogger’ların sorularını yanıtlayıp, TV’lere çıkarak vakit geçiriyor. Schulz hakkında söylediği en fena söz; “Rakibimi değerli buluyorum.” İşsizlik rakamları düştüğü, ücretler de arttığı için seçmene rüzgâr verecek bir kavga konusu yok.

        Sosyal Demokrat cepheye yönelik atlet tartışması yok ama, SPD’nin başbakan adayı Schulz’un tipine çemkirmeler var. CDU’lu Michaela Frost-Adams laf atıyor; “Şu saç kesimine, şu sakala, gözlüklere bak. Adam 1980’lerden kalma” diye.

        Tip meselesi önemli. Örneğin bir zamanların iktidar ortağı Hür Demokrat Parti FDP’nin lideri Christian Lindner kampanyada ani bir değişim geçirdi. İnek öğrenci tipi gitti, yerini gömlekte tek düğme açık, kirli sakallı hırt görünüm aldı. Adam zaten genç, yakıştı.

        Başbakan Merkel’in imaj sorunu yok; siyah pantolon üstü skalanın her renginde ceketlerle idare ediyor yıllardır. İlk bakışta kampanyası sorunlu gibi gerçi. CDU/ CSU’nun kampanya etiketi “#fedidwgugl” - (Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne leben - İyi ve mutlu yaşayacağımız bir Almanya için). Hesabın 39 takipçisi vardı, benimle 40 oldu ama daha tweet atmadılar! 24 Eylül’deki genel seçimin 82 milyonluk Almanya’da nasıl bir heyecan yarattığını anlamak bakımından önemli bir rakam.

        SCHULZ YOLLARDA

        Birkaç kritik rakam da iktidar ortağı SPD cephesinden... Martin Schulz Twitter’da çok aktif. Gideceği ve geride bıraktığı yerleri günbegün not düşüyor. Mesela Göttingen durağında 3 bin kişiye hitap etmiş! “30 yıldır görülmemiş bir olay. Çılgınca. Desteğin için teşekkürler Göttingen” diyor. Essen’de daha da müthiş 4 bin 500 kişi ve madenlerin ana yurdunda kararını vermiş, yazıyor: “Çelik endüstrisinde istihdamı korumalıyız, çünkü yüksek teknoloji.” Bu arada “Yaşasın, Bundesliga nihayet başladı” gibi tweetleri de düşüyor.

        Kampanyanın utanç vesikası da SPD cephesinden. Schulz Barcelona’daki terör eylemi nedeniyle mikrofonlar önünde üzüntülerini dile getirirken, arka planda milletvekili Eva Högl sağa sola gülücükler yağdırıp el sallıyor. Olay sosyal medyada büyük öfke uyandırıyor. Ancak daha sonra Högl, öndeki konuşmaları duymadığını belirterek özür diliyor.

        Kampanyada mizah da yok. En büyük gırgır konusu CSU milletvekili Jens Spahn’ın “Berlin’de yeni bir paralel toplum oluşuyor, İngilizce konuşan Hipster’lar” demesi. Adamı hayli alaya aldılar da bunun nesi komik pek anlaşılmıyor. Irkçılık, göçmen karşıtlığı mı? Var ama pek varlığını hissettirmiyor. Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin kampanya afişlerinde plaj görüntüsüne “Burka mı? Bikiniyi tercih ederiz” yazılmış.

        MERKEL SEMPATİSİ

        Peki bugün seçim olsa kim kazanacak? ZDF’nin son anketine göre SPD’nin oyu yüzde 22 düzeyinde; CDU ise yüzde 39. Halen Büyük Koalisyon ortağı olan iki partinin lideri arasında sempati uçurumu da var. Schulz’un kişisel puanı yüzde 34; Merkel’inki yüzde 55. Sol Parti, Yeşiller, FDP ve AfD ise hemen hemen eşit düzeyde yüzde 7-10 arasında gidip geliyor.

        Koalisyon seçeneklerine gelince: Siyah-sarı ihtimali (CDU/CSU + FDP) düşük. Yeşiller de katılırsa Bundestag’da çoğunluğu kesin sağlayabilirler. Ancak “Jamaika Koalisyonu” (siyahsarı- yeşil) denilen bu seçenek liberal eğilimli FDP’nin reddine toslayabilir. SPD’nin Yeşiller’le koalisyon rüyası da yine başka bahara kalacak gibi görünüyor. Geriye yine Büyük Koalisyon tablosu kalıyor. Yani aynen devam.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar