Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yılların en sıcak günlerini yaşadığımız zamanlardayız, sanırım hafızalarınızda bu kadar sıcağı nadir hatırlıyorsunuzdur.

        Allah bu sıcaklarda dışarıda çalışanlara ve ateşin karşısında çalışıp yeme içme sektörümüze hizmet etmeye çalışan meslektaşlarımızın yardımcısı olsun.

        Küresel ısınmaya dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaşlı ve çocukların öğlen saatlerinde güneş altında kalmamasını ve mümkünse sokağa çıkmamaları konusunda uyarıyorlar. Küresel ısınmaya çare yok, insanoğlu bu ısınmanın başlıca nedeni. Bu durumu nasıl yarattıysak tedbir almak ve buna uymak da bizim elimizde.

        Sıcaklarda iki temel konuya çok dikkat etmemiz gerektiği kanısındayım, öncelikle pamuklu ve ince giyecekleri tercih etmeli diğeri de hafif yiyecekler ve yemekleri tercih etmeliyiz. Zaten isteseniz de ağır yiyecekler pek tercih nedeniniz olmuyor. Biz sektör işletmecileri de mevsimsel bu taleplere göre tezgahlarımızdaki yemek çeşitlerini belirliyoruz. Zeytinyağlı sebze yemeklerine, salatalara, soğuk çorbalara öğünlerde ağırlık vermek sıcakları kısmen hafifletebilir.

        AYRAN EN İDEALİ

        Sebze yemeklerimizden, patlıcan söğürmesi, imambayıldı bu sıcaklarda zevkle yenilebilir. Zeytinyağlı fasulye, bamya, kabak, semizotu ne güzel yaz yemekleridir. Üzerinin sarmısaklı yoğurdu ve domatesli sosuyla patlıcan, kabak, biber kızartması yine muhteşem bir yaz yemeğidir. Bu sıcaklarda incir, üzüm gibi çok tatlı meyveler yerine daha az şekerli ve bol sulu karpuz, kavun tercih edilmelidir. Salatalık bu mevsimin en güzel kalorisi de az meyve yerine kullanılacak bir sebzedir. Gün boyunca istenildiği kadar tüketilebilir. Cacık da, salatada da kullanılabileceği gibi söğüş olarak da değerlendirebilir. İçecek olarak koyu olmayan ayran ve az şekerli limonata da en ideal içeceklerdir.

        Ancak bu düşüncelerimize tamamen zıt olan Güney illerimizdeki yemek kültüründe acı yemenin, sıcaklar için olumlu etki yaptığı halk arasında yaygın bir kanıdır. Bu düşünceye de hayret etmemek elde değil, kebapçılar, ciğerci, künefeci ve baklavacılar ciddi anlamda iş yapan işletmelerimiz. Ancak şu tespitimi de söylemek isterim ki yaşlısı genci yiyor içiyor fakat sonrada ellerinde bir mendil elini yüzünü de terden silip duruyor. Kısacası tatlı tatlı yiyor acı acı çıkarıyor.

        SAĞLIKLI BESLENME

        Sıcaklar ciddi anlamda sektördeki gerek işletmelerimizin gerekse müşteri kitlesinin tercihlerini bu günlerde belirleyici olsa da içinde bulunduğumuz turizm sezonunun da işletmelerimizin yemek çeşitliliği anlamında yöresel lezzetlerin tezgahlarında yer almasına engel de değil. Bununda en temel nedeni unutulmamalıdır ki Türk Mutfağı sağlıklı beslenmenin en temel özelliklerine sahiptir.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar