Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ev dışı tüketim tedarikçileri derneğinin yaptığı araştırmasında, ev dışı tüketim harcamalarının bu yılki istatistikleri, sektörde endişeye neden oldu.

        Bir önceki yıla göre 11 milyar TL gerileyen ev dışı tüketim harcamalarımız, 2016 sonu itibariyle 44 milyar lira oldu; 2016’da ev dışı tüketim harcamaları, kişi başı 528 lira olarak kayıtlara geçti.

        Daralan pazarı teğet geçip, büyüyen tek ilimiz İzmir oldu. Ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması, her yıl dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önünde olan Türkiye, sektörde bu kez daralma yaşadı.

        15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişimi, artan terör olayları ve buna paralel olarak azalan turist sayısı, sektördeki daralmayı da beraberinde getirdi.

        Ev dışı tüketim il performanslarına göre; İstanbul, toplam cironun yüzde 41’ini oluşturarak birinciliği yine kimseye bırakmadı. Bir önceki yıla göre sektörde tek büyüyen il olan İzmir ile birlikte Antalya, Ankara, Bursa ve Muğla, toplam ciroda lider İstanbul’u takip etti.

        2015 yılı verilerine göre; geçtiğimiz yıl Antalya ve Muğla, ev dışı tüketim harcamalarında en çok daralan illerimiz olurken, güzel İzmir’imiz sektörde büyüyen tek il olarak kayıtlara geçti.

        EN ÇOK TÜKETİM RESTORAN

        Araştırmaya göre; ev dışı tüketim harcamalarının yarısından fazlası restoran ve fast food mekanlarında yapılıyor. Tüketimimizin yüzde 27’si restoran, yüzde 30’u fast food, yüzde 14’ü otel, yüzde 7’si kafe, yüzde 2’si eğlence, yüzde 7’si pastane, yüzde 4’ü eğitim kurumu, yüzde 4 büfe ve yüzde 4’ü catering mekanlarında gerçekleştiriliyor. Ev dışı tüketim noktalarındaki alımlarımızın yüzde 58’i gıda, yüzde 40’ı içecek, yüzde 2’si ise temizlik ve kağıt ürünlerinden oluşuyor. Ev dışı tüketimde gıda kategorilerinde düşüş görüyoruz. Daralmadaki en büyük pay ve en yüksek kategori ise et ve taze gıdalar.

        İçecekler kategorisinde gazlı meşrubatların yüzde 31, ayranın yüzde 16, suyun yüzde 15, kahvenin yüzde 11, çayın ise yüzde 10’luk paya sahip olduğunu görüyoruz.

        Ev dışı tüketimde temizlik ve kağıt ürünleri kategorisinde en yüksek payı yüzde 47 ile kağıt ürünleri aldı.En fazla daralan kanallar ise otel, büfe-kiosk ve restoran olarak kayıtlara geçti.

        Rakamlardan da görüleceği üzere son dönemlerde ülke genelinde birçok esnaf dostumuzun işlerden serzenişi ve ödeme zorluğu içerisindeki çaresizliklerinin çok net bir şekilde neden olduğu görülmektedir. Ancak her şeye rağmen içinde bulunduğumuz Ramazan ayının da kendisine has iş yapısını da göz önüne alırsak sanırım bayram sonrası başlayacak turizm sezonu biz esnaf ve sanatkar için hasretle beklediğimiz bir süreç olacak.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar