Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Elimde bir belge var. Nasıl bir belge mi bu! Menajerlerin vergi cambazlığını ortaya koyan bir belge.

        Şöyle ki... Türk futbolunda racon kesen malum menajerlerin önemli bölümü... Firma adresi olarak nereleri gösteriyorlar, biliyor musunuz? Uluslararası mecrada vergi cenneti olarak bilinen yerleri.

        Bu şekilde... Devletimize ödeyecekleri vergiyi... Ödemiyorlar. Minimize ediyorlar... Sıfıra yakın ödüyorlar.

        Kiminin adresi Marshall Adaları, kiminin Dubai, kiminin de başka bir yer görünüyor.

        Biraz açayım. Her vatandaş gibi menajerlerin de vergi yükümlülüğü bulunuyor. Soracak olursanız eğer, “Herhangi bir menajerin, devletimize normal şartlar altında ne kadar vergi ödemesi gerekiyor” diye. Söyleyeyim. Yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 20-25 oranında değişen gelir vergisi olmak üzere toplam oran yüzde 40’ı buluyor.

        Yani... Menajerlik faaliyeti doğrultusunda 1 milyon lira gelir elde eden 1 kişinin, yaklaşık 400 bin lirasını devletimize vergi olarak aktarması gerekiyor. Doğrusu da bu zaten.

        PARALAR AKTARILIYOR!

        İsteyen herkes, vergi cenneti olarak bilinen yerlerde hesap açabiliyor. Şirket kurabiliyor. Bunun için de o ülkeye gitmeye gerek yok. İnternet üzerinden işlem yapılıyor. En fazla 1000 dolar yetiyor. Ayrıca yıllık 400 dolar civarında bir dosya masrafı isteniyor. Bu kadar... Pardon! İstisnai olarak bazı ülkelerde gelirin yüzde 1’i ila 3’ü oranında değişen vergi alınıyor. Başka yok.

        Suç mudur bu tür hesap açmak ya da şirket kurmak? Değildir. Yasaldır. Ama bu tür atraksiyonlarla vergiden kurtulmak da vicdani sorumluluk ve vatan sevgisi açısından ne derece doğrudur acaba!

        Futbolcusunu pazarlayan bir menajer, firmasının merkezi olarak diyelim ki Marshall Adaları ya da Dubai’deki adresi gösteriyor. Ardından... Orada görevli bir sekreter, faturayı ülkemizdeki kulübe sanal ortamdan iletiyor. Akabinde... İlgili kulüp yöneticileri, menajerin Marshall Adaları ya da Dubai’deki hesabına parayı gönderiyor.

        Benden duymuş olmayın ama... Bazı kulüp yöneticilerimizin de... Vergi cenneti olan bu tür yerlerde hesabı var. Haliyle... Malum kişilerin kendi aralarındaki para aktarımı kolay oluyor!

        Bu tür yerlerde gizlilik ve garanti ön planda tutulduğu için... Minimum bir riske imza atılıyor.

        Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarında... Cambaz menajerlerin önemli bölümünün... Kendilerine bağlı hiç bir futbolcu görünmüyor.

        Durum böyleyken... Aynı menajerlerin resmi sitelerine bir bakın lütfen. Tonlarca isim tek tek yazılı. Niye böyle? Şöyle: “Federasyona bildirerek işi niye resmiyete dökeyim! Niye vergi ödeyeyim” diyorlar.

        Taraftar olarak siz kombine alın. Forma alın. Birileri de sponsor olsun. Sonra! Şişirilmiş sözleşme ve menajer ücretleri doğrultusunda... Paralar uçsun! Ödenmesi gereken vergiler bile yine bu cambaz menajerlerin cebinde kalsın! Bazı kulüp yöneticileri de karşılıklı menfaatler doğrultusunda bu dandik faturaları kabul etsin! Vurgunun boyutu her geçen gün feci şekilde büyüsün! Ölçülemez miktarda indiragandiler olsun.

        Bu böyle gitmez.

        “Dur” diyen çıkacaktır elbet.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar