Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HERKESE merhabalar. Ah bizim bu bitmek bilmeyen tatlı aşkımız yok mu. Lezzetli bir yemek yedikten sonra hemen aklımıza gelen o tamamlama hissi. Küçük bir parça bile olsa şekerli bir şeyler yeme isteğimiz...

        Madem canımız tatlı istiyor, bu hafta lezzetli ve hafif bir Panna Cotta yapmaya ne dersiniz? İtalyanlar için çok önemli olan Panna Cotta yurt dışına da ihraç ediliyor. Hatta duyduğuma göre bir İtalyan restoranının kalitesi, Panna Cotta’yı ne kadar iyi yaptığıyla ölçülürmüş. Tatlının kalitesi derken lezzetinin yanı sıra içinde herhangi bir pütür olmaması ve ipeksi bir dokuya sahip olmasıyla anlaşılıyor. Bu işin gerçek ustaları, hangi mevsim olduğuna, hayvanların ne yediğine göre kremanın kalitesinin değiştiğini ve bunun da lezzete direkt yansıdığını söylüyorlar. Ev mutfağında o kadar derinlere dalamayız derseniz en azından iyi bir krema kullanmanızı öneririm.

        ÇEŞİT ÇEŞİT SOSLAR

        Panna Cotta, muhallebi türevi tatlılara göre çok daha hafif. Minik kaplarda hazırlayıp üzerine mevsim meyveleriyle veya çikolatayla çeşit çeşit soslar yapabilirsiniz. Günümüzde ballı, safranlı, lavantalı, karamelli, kahveli derken şeflerin hayal gücüne kalan harika çeşitleri var. Benim için en önde olan, taze mis gibi frambuaz veya böğürtlenle yapılanı...

        Sos konusu da çok önemli, nişastayla hazırlanan soslar pelte kıvamında olduğu için tatlıyı ağırlaştırabilir. En güzeli meyve püresi ve az miktarda şekeri kaynatarak hazırlamak.

        Jelatin bu tür tatlılarda kafamızı karıştıran ve biraz geri durmamıza neden olan bir konu. Doğru yollardan elde edildiği zaman bağ dokularını güçlendiren faydalı bir hayvansal protein. Derslerde öğrencilerim hemen “Normal muhallebi yapsak olmaz mı?” diye sorar. Soft dokulu bir tatlı elde etmek nişasta ve un türeviyle pişirerek mümkün olmaz. Jelatin alırken kontrolden geçmiş ve onaylı ürünleri almak gerekir. Evde doğal yollardan jöle elde ederek de kullanabilirsiniz. Ayva çekirdeği buna güzel bir örnek. Agar agar ve pektin de aynı şekilde bitkisel kaynaklı kıvam arttırıcılardan.

        ÇİLEK SOSLU PANNA COTTA MALZEMELERİ

        - 5 yaprak jelatin

        - 200 ml süt

        - 200 gr toz şeker

        - 2 kutu (500 gr çiğ krema)

        - 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

        - İstenirse 1 çubuk vanilya

        ÇİLEK SOS İÇİN

        - 750 gr çilek

        - 1.5 çay bardağı toz şeker

        YAPILIŞI

        YAPRAK jelatini musluk suyunda ıslatın.

        Süt, toz şeker ve çiğ kremayı bir tencereye koyup ocağa alın.

        Kaynayınca ocaktan alın. Limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın. Yumuşayan jelatinleri iki avuç arasında sıkıp fazla suyunu kağıt havluyla alın.

        Krema karışımının içine alıp pütür kalmayana kadar çırpma teliyle iyice karıştırın.

        Kupları ıslatıp fazla suyunu süzün. Hazırladığınız karışımı kuplara paylaştırın. Tatlıların oda sıcaklığına gelmesini bekleyip, buzdolabına alın.

        En az 4 saat donmasını bekleyin... Çilek sosu için çilekleri bol suda yıkayıp süzdürün. Robottan geçirip bir tencereye alın (su gibi olana kadar püre yapmayın, içinde biraz iri parçaları kalsın) Üzerine toz şeker ilave edin. 20 dakika kadar önce orta sonra kısık ateşte kaynatın.

        Biraz ılımasını bekleyin. Buzdolabında soğutun. Panna cottaları ister ters çevirerek tabağa alın ve üzerine sos gezdirin. İsterseniz bardaklarda servis yapın...

        Not: Limon kabuğu rendesi çok yakışıyor ama eğer vanilya kullanmak isterseniz sivri bir bıçak yardımıyla vanilya çubuğunu dikkatlice açın. Vanilya çekirdeklerini dikkatlice sıyırın. Isınan sütlü karışıma ekleyin. Paket vanilya aynı keyfi vermiyor.

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Asuman Kerkez, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor...

        Yapımı çok kolay

        PANNA Cotta aslında yapımı çok kolay bir tatlı. Kıvamını ayarlamak, yani taş gibi sert olmaması veya ters çevirdiğiniz zaman akacak kadar kıvamsız olmaması önemli. Verdiğim miktarlar gayet güzel olur. Tatlıyı oda sıcaklığına geldikten sonra en az dört saat, vaktiniz varsa bir gece buzdolabında bekletin. Diyetteyim, krema kullanmayayım derseniz sütle hazırlayıp jelatin miktarını biraz arttırabilirsiniz. Bizim Türk mutfağı tatlı konusunda çok zengin elbette ama arada farklı lezzetleri de deneyimlemek gerekir. Kallavi bir hamur tatlısının yeri ayrı, bu minicik sütlü tatlıların yeri ayrı. Şimdi var mısınız lezzetli bir İtalyanla tanışmaya.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar