Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HERKESE merhabalar. Okulların açılmasıyla beraber artık yaz modundan iyice uzaklaştık ama tezgahlarda son demlerini yaşayan Ayaş domatesleri, köy patlıcanlarını hala bulmak mümkün. “Bu hafta son, haftaya biter” gibi cümleleri sıkça duyar olduk. Taze olarak uzun süre korumak ve tadında bir şekilde tüketmek hayal olduğuna göre en verimli saklama yöntemlerine bakmak gerekiyor. Zaten “Sebzeleri nasıl saklarsınız?” diye sorsam sanırım 3-4 başlık altında yoğunlaşan cevaplar gelir. Gıdaları genelde, kurutarak, dondurarak veya konserve yaparak saklarız. Kurutmak sebzenin lezzetine lezzet katan ve işi başka bir boyuta götüren çok eski bir yöntem. Dondurucu mevzusu da farklı. Çok yoğun kullanan arkadaşlarım var. Çok titizlik gerektiren bir konu. Önümüzdeki haftalarda derin dondurucuda saklama yöntemleri ve dikkat edilecek konularla ilgili bir yazı paylaşabilirim. Gelelim, mazisi 19. yüzyıla uzanan konserve yöntemine.

        TEKNOLOJİ İLERLESE DE SİSTEM AYNI

        Gıdaların saklanması fikriyle araştırmalar yapan Nicolas Appert konserve sanayiinin temellerini atmış. O gün bugün teknoloji ne kadar ilerlese de sistem benzer şekilde işliyor. Mikroorganizma üremesine fırsat vermeden kaynar haldeki gıdayı temiz ve kuru kavanoza dolduruyoruz. Lastikleri sağlam ve daha önce kullanılmamış kapakları yine temiz ve kuru şekilde sıkıca kapatıyoruz. Oluşan vakum gıdaları aylarca saklanmaya uygun hale getiriyor.

        MALZEMELER

        - 2 kg patlıcan

        - 3 kg domates

        - 1/2 kg biber

        - 4-5 diş sarımsak

        - Tuz

        - Kızartmak için sıvı yağ

        YAPILIŞI

        PATLICANLARI alaca soyun, acı suyunu vermesi için tuzlu suda bekletin. Patlıcanların suyunu süzüp kurulayın. Kızartma tenceresinde sıvı yağı iyice ısıtın, patlıcanları tencereye alın. Kızardıktan sonra kağıt havlu üzerine alın. Tercihen bir süzgeçte soğumaya ve dinlenmeye bırakın (yağ çektiyse bırakması için). Patlıcanlar soğuyup dinlenirken biberleri hazırlamaya geçebiliriz. Biberleri de iri doğrayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını vermesi için bekletin. Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Tencereye alıp, yüksek ateşte her tarafı eşit kaynayana kadar bekleyin. Ateşi azaltıp biraz suyunu çekene kadar pişirin. İnce doğradığınız sarımsakları ekleyin. Dibine tutmaması için arada karıştırın. Domatesler hazır olunca önce tuzu, sonra kızarmış biber ve patlıcanı ekleyin. Ocak kısın ve kaynar kaynar kavanoza doldurup, kapakları bekletmeden kapatın. İyice sıkıştırılıp ters çevirin. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Fazla yağı kağıt havluyla alın

        BU hafta, sezon bitmeden bir kışlık tarif daha paylaşayım dedim. Patlıcan artık her mevsim market raflarında bulunuyor ama kendi mevsiminde değilken hem lezzeti yok hem de kim bilir mutfağımıza gelene kadar kaç türlü kimyasal maddeyle buluşuyor. Sebze ve meyveleri zamanında yemek en güzeli elbette. Ben bazen bizde “nefis köreltmek” denilen şeyi yapmak yani özleyince avunmak taraftarıyım. Patlıcanı çok seven bir insan olarak hasret çektiğimi ve közleyip soyduktan sonra buzluğa attığımı, arada bu şekilde konserve yaptığımı itiraf edeyim. Kızartma olması aklınıza takılabilir. Daha önce kullanılmamış temiz yağda kızartıp fazla yağını kağıt havluyla iyice alırsanız hiç ağır olmuyor. Yoğun temposu olan insanlar için çok uygun bir tarif. İşten gelince kavanozu açıp biraz zeytinyağı ekleyerek ısıtmanız yeterli. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın. Haftaya görüşmek üzere, sevgiler....

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar