Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar herkese. Üst üste reçel tarifi diyeceksiniz ama Youtube kanalıma ve mail adresime reçel ve marmelatla ilgili çok soru geliyor. Mevsimi geçmeden marmelat tarifini de sizlerle paylaşayım dedim. Ne de olsa koca yazı bitirip giriverdik Eylül’ün hafif melankolik havasına. Mutfaklarda tatlı telaşeler var şimdi. Genci-yaşlısı, ev hanımı-çalışanı çok da fark etmiyor aslında. Biz kadınlar tedbiri ve biriktirmeyi seviyoruz.

        Kimi bir iki kavanoz keyfine yapar kış hazırlığını, kimi hiç yaz gelmeyecek gibi doldurur da doldurur kiler dolabını... Amerikalı bilim adamları biriktirmenin verdiği rahatlama duygusunu araştırsa , çok enteresan sonuçlara ulaşırlar bence. Özellikle de Türk anneleriyle yapılırsa bu çalışma daha başarılı olur. Artan beş kayısıyı, üç şeftaliyi çürütmeden mis gibi bir meyve suyu, güzel bir marmelat olarak sofraya koymak, değerlendirmek de mutluluk verir bize. Yani biz kadınlar değerlendirmeyi de severiz.

        Bazılarımız, yani hazırlık miktarını abartan bazılarımız havalar ısınırken paniklemeye başlar. “Yeni kayısılar, domatesler, fasulyeler, erikler çıkacak. Aman Allah’ım ben bunları ne yapacağım” diye. Mutfakta üst üste, konserve veya donmuş sebzeler pişer. Bu defa da depolanan şeyler değerlendirilmeye çalışılır. 10 gün sonra yeni çıkacak yerli domatese ayıp olmasın diye evdeki bitirilmeye çalışılır. Konu komşuya sorulur. “Fasulye ister misin? Biber lazım mı ? Çok güzel bamya var minik minik” gibi cümlelerle. Her çabaya rağmen kalan stoklar artık sıcak yaz günleri bastırırken, gizlice evden çıkarılır. Bir şekilde imha edilir... Doğuştan aşırı şanslı, kıskanılası bir grup da vardır tabii aramızda. Her şeyini annesi, kayınvalidesi hazırlar. Bu arkadaşlar: bu seneki biraz koyu olmuş, geçen seneki daha iyiydi diye değerlendirme bile yapar. Sen haldır haldır reçel yaparken, domates soyarken, ay sağ olsunlar hiç yormuyorlar benim domatesleri hazırlamışlar diyerek havasını atan o hain kadın grubundan bahsediyorum. Sonuçta kısmet tabii, alnımıza ne yazıldıysa o...

        KAYISI MARMELATI MALZEMELERi

        - 1 kg kayısı

        - 2 klasik su bardağı toz şeker

        - 1 çay kaşığı limon tuzu

        YAPILIŞI

        Kayısıları yıkayıp kurutun. Çekirdeklerini ayıklayıp, robottan geçirin. Püre haline getirin. Tencereye alıp, üzerine toz şeker ekleyin. Ocağa alın. Orta ateşte kaynamasını bekleyin. Her tarafı eşit kaynayınca ateşi biraz azaltılıp marmelat kıvama gelene kadar kaynatın. Biriken köpüğü kaşıkla alın. Limon tuzunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatın. Konserve şeklinde vakumlayarak saklamak isterseniz kaynar şekilde kavanozlara doldurun. Temiz ve kuru kapağı sıkıca kapatın ve ters çevirin.

        PÜF NOKTALARI

        Mey veler in diri olanlarını reçel, biraz yumuşak olanlarını marmelat yapabilirsiniz ama küflü olmamasına dikkat edin. Marmelatın suyunu çekmesi için kaynatırken tencerenin ağzını kapatmayın. Sulu kaldığını düşünürseniz 1 hafta kadar güneşlendirin. Kavanozlarken tekrar kaynatın, hemen doldurup bekletmeden ağzını kapatın.

        Anneanne evinden bugünlere

        Zaman içinde kolaylaşan her şeyle beraber, hatta belki daha büyük bir hızla mutfaktaki işler de kolaylaştı. Elimizin altında çeşit çeşit mutfak robotlarıyla meyveleri pratik bir şekilde istediğimiz tarife hazırlayabiliyoruz. Eskiden ön haşlama işleminden sonra elle bastırarak kevgirden geçirilen meyveler artık robottan geçirip kaynatarak marmelat haline geliyor. Mesela kayısı marmelatı yapacağınız zaman televizyon seyreden eşinizin önüne tepsiyi verip o farkına bile varmadan ayıklatabilirsiniz. Robottan geçirdikten sonra kaynatırken artık iş sizin ustalığınıza kalacak. Rengi koyulaşmadan, meyve kokusunu kaybetmeden mis gibi bir marmelat hazırlamanız lazım. Püf noktalarına dikkat ederek çok kolay bir şekilde mis gibi marmelat yapabilirsiniz. Bizim marmelatımızın özelliği ise az şekerli olması. Eskiden bire bir olarak standart verilen şeker miktarları artık değişti. Ancak hemen belirtmek lazım, şekeri az olan marmelat daha narin oluyor. Çabuk bozulma riski olabilir.

        Yukarıda bahsettiğim üzere tüketilmeyip de artan marmelat olursa soğuk su, limon ve şeker ilavesiyle yaz günlerinde nefis meyve sularına dönüşür. Anneanne evinde her zaman marmelattan mamul bir meyve suyu bulunur bizde efendim, herkese sevgiler...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar