Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞEKER üretimi; çok zahmetli olan şeker kamışından sonra yerini yapımı daha kolay olan şeker pancarına bırakan bir gıda. Şeker pancarına geçiş insanlar için daha fazla üretim ve daha kolay ulaşabileceği bir şeker anlamına geldi. Şeker, uzun yıllar eczanelerde ilaç diye satıldı. Çok pahalı olduğu için sadece belli kesim insanlar ulaşabildi. Yiyip içtikleri her şeye şeker katan asiller bir dönem şekeri statü sembolü olarak gördüler.

        Türkiye’de ilk şeker fabrikaları 1926 yılında birer ay arayla üretime başlayan Alpullu ve Uşak Şeker Fabrikaları oldu (hikayesini başka bir hafta anlatırım) O zamana kadar sadece ithal edilen şeker bollaştı, ucuzladı. Şeker zaman içinde ağız tatlandırıcı özelliğinin yanı sıra gıdaları saklama yöntemi olarak da kullanıldı. Şekerle kaynayan meyve veya sebze aylarca dayanmış. Zaten elinde fazla meyve olan evin kadını hemen şekerle kaynatır, marmelat veya reçel yapar, bir şekilde değerlendirir. Kavanozlayıp raflara dizer. O düzenli ve emek kokan kilerler vardır ya... Yemesem de seyretsem kuru sebze, tarhana, reçel, bulgur, dolmalık biber, pestil kısmette ne varsa.

        KAHVALTININ BAŞ TACI

        Kış hazırlıklarının en önemlilerinden biridir reçel yapımı. Reçel dediğin kahvaltının baş tacıdır. Mis gibi meyve kokusunu kaybetmeden hazırlanırsa tadından yenmez. Yapımı zor değildir aslında ama meyve kokusu içinde kalmış, taneleri ezik olmayan bir reçel yapmak püf noktalarına dikkat ederek mümkün olur.

        Her şeyin reçeli yapılıyor. Patlıcan, domates, kabak, havuç... Benim sevdiğim reçel; vişne, kayısı, şeftali, turunç gibi kendi kokusu ve aroması kuvvetli olan meyve reçelleri. Sadece şeker değil meyve yediğimi hissetmek isterim. Kavanozda kalan kısmı da soğuk suyla karıştırır anneannem gibi çocuklara ev yapımı meyve suyu diyerek içiririm.

        MALZEMELER

        - 1 kg vişne

        - 1 kg toz şeker

        - Yarım çay bardağı su

        - 1 çay kaşığı limon tuzu veya yarım limon suyu

        VİŞNE REÇELİNİN YAPILIŞI

        VİŞNELERİN saplarını ayıklayın, bol suda yıkayın. Çekirdeklerini çıkarın. Temizlenen vişneleri tencereye alın, üzerine toz şeker ekleyin. Kapağını kapatın (Akşam bu işlemi yapıp sabah kaynatmak iyi oluyor.) Sabah biraz sulanan vişneleri ocağa alın. Bu aşamada üzerine yarım çay bardağı su gezdirin (az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz) Kısık ateşte kaynatın. Bütün şekerin erimesini bekleyin ve reçel kaynadıktan sonra vişneleri kevgir yardımıyla bir tabağa çıkarın, Tencerede kalan şerbeti 6-7 dakika, biraz koyulaşana kadar pişirin. Biraz toparlanıp koyulaşan şerbetin içine vişneleri tekrar ekleyin. Bir süre beraber kaynatın. Limon tuzunu ekleyin, 4-5 dakika sonra ocaktan alın. Sulu kaldıysa güneşlendirebilirsiniz. 1 hafta güneşlendirmek kıvamı, rengi ve geç bozulması için çok etkili bir yöntem.

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Rengi canlı olmalı

        REÇELDE bir de meyve kalitesi önemli tabii. Kaliteli meyve, su, şeker oranı ve pişirirken dikkat edilecek noktalar bir araya geldiğinde mükemmel reçeli oluşturur. Vişne reçeli yaparken de dengeli bir şekilde kaynatıp renginin canlı pembe kalmasına, vişnelerin ezilmemesine dikkat etmek gerekir. Evde emek verilen bir kiler dolabı olsun. Hadi içinde bir kavanoz da vişne reçeli olsun. Kızarmış bir dilim ekmek üstüne, önce kaymak sürülsün. Sonra bir vişne tanesi kondurulsun. Aksın kenarlardan şerbeti beyaz örtünün üstüne. Çayı da ince belli bardakta karıştırın, şıngırdasın. Afiyet şifa olsun. Haftaya görüşmek üzere, sevgiler...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar