Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HERKESE selamlar. Geçmiş bayramınız kutlu olsun. Güzel bir bayramın sonunda kimin tatlısının en güzel olduğu bolca kritik yapılan bir konudur. Tatlı yenip tatlı konuşulmuştur ama damakta kalan anılar sohbetin konusunu belirler. Ayşe’ninki biraz kuru olmuş. Hatice şerbeti erken dökmüş, galiba hamurdu sanki. Ay annem duymasın da bu bayram tatlısı pek olmamıştı gibi tespitler havalarda uçuşur. Peki nedir bu, güzel olanı olmayandan ayıran özellikler. Yani, tariflerde yer alan sıcak tatlı soğuk şerbet olayı ne oluyor da herkesin tatlısında farklı sonuç veriyor? Tatlı tamamen bir ayar meselesi aslında. Hamur tatlılarında hamurun kıvamı, pişme derecesi, şerbetin kıvamı ve bütün bunların sonucunda her ikisinin de sıcaklığı çok önemlidir. Örneğin şekerpare hamurunuz biraz katı olmuş. Bir de iyice kızarttınız. Üzerine koyu bir şerbeti biraz da soğuk dökerseniz takır takır bir tatlınız olur. Şerbeti çekmez.

        BİR NEVİ DENKLEM GİBİ

        Özellikle kadayıf ayarında güzel kızarmış bir tatlı cıvık olmayan bir şerbet, tatlının fırından çıkıp 2 dakika nefes almış olması; şerbetin sıcağa yakın olması çoğu zaman iyi sonuç verir. Şerbeti döktükten sonra baktınız tatlı biraz kuru görünüyor, o zaman tepsinin üzerini kapatıp tatlının biraz terlemesine müsaade etmek lazım. Bir nevi denklem gibi aslında. Bir gün şekilli ve pratik anlatımını paylaşayım sizin için. Yemekle beraber pişmek deyimi, mükemmel tatlı hazırlamak için de aynen geçerli bir durum.

        Bugünün tatlısı cevizli kadayıf. Tereyağıyla yapılan, bol cevizli kadayıfın yeri ayrıdır. Bakalım cevizli kadayıfı nasıl yapmışız.

        MALZEMELER

        Şerbet malzemeleri:

        -4 su bardağı su

        -3 su bardağı toz şeker

        -4-5 damla limon suyu

        Kadayıf malzemeleri:

        -700 gr kadayıf

        -200 gr tereyağı

        -250 gr kıyılmış ceviz

        YAPILIŞI

        Toz şeker ve suyu tencereye alın. Orta ateşte arada karıştırarak kaynatın. Kaynayınca ocağı kısıp şerbet kıvamı alana kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ocaktan alın.

        Tereyağını eritin. Kadayıftan birer tutam alın ve kesme tahtası üzerinde 1 cm’lik parçalar halinde doğrayın. Erimiş tereyağıyla iyice ovun. Tepsiyi tereyağıyla yağlayın. Kadayıfın yarısını tepsinin alt kısmına yayın. Elinizle iyice bastırarak düz bir zemin elde edin. Orta kısma kıyılmış ceviz yayın. Üzerine kalan kadayıfı döşeyin. Önceden ısıtırmış fırında 190°’de altı üstü ısıtma kullanarak nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlıyı 2-3 dakika bekletin, Üzerine hazırladığınız ılık şerbeti gezdirin. Afiyet olsun, sevgiler...

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar