Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HERKESE merhabalar. Gordion AVM’DE Ege Günlüğü’nün açıldığını görünce çok sevindim. İşletmecisi olan Hayriye ve Tülay hanımlarla tanıştıktan sonra koyu bir sohbete daldık. Markanın kurucusu Bülent Yergin beyefendiyi de orada görünce bu haftanın konuğu olarak Ege Günlüğü’nü ağırlamaya karar verdim. Yeme içme kültürümüz; tarladan sofraya gelen ürünlerin her aşamasında ve yemeğin bizim için ifade ettiği değerler noktasında baş döndürücü bir hızla değişiyor. Arı, duru, temiz gıda tüketimi yerini hızlı, karmaşık, çok sayıda işlenmiş ürünün oluşturduğu bir sofraya bıraktı. Modern dünyanın sunduğu bir porsiyon yemeği yediğimizde direkt ve dolaylı olarak onlarca hatta yüzlerce katkı maddesini de tüketmiş oluyoruz. Çok zaman yoğun olarak rengarenk fastfood dükkanların bulunduğu alışveriş merkezlerinde aç kaldığım, öğün ertelediğim olmuştur. Bu nedenle 1 dilim temiz ev keki veya katkısız bir kase çorba alabileceğim bir mecranın olması beni çok rahatlatıyor. Gordion Ege Günlüğü’nü aynı zamanda iki komşu ve yakın arkadaş olan Hayriye ve Tülay hanımlar açmış. “Emekli olduktan sonra bir süre dinlendik, gezdik ama bir defa iş hayatına alışan insan üretmeden duramıyor” diyen hanımların yolu bir seyahatte Ege Günlüğü’yle çakışmış ve restoran açmaya karar vermişler. Her işletme emek verilerek bir bebek gibi hazırlanır ve büyük heyecanla hayata başlar. Henüz 1 haftalık olan Ege Günlüğü için hanımların gözünde bu heyecanı, enerjiyi görmek güzel.

        Kadınlar daha titiz ve dikkatli

        BÜLENT Bey’e markanın çıkış noktasını sorduğumda çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği Ege’nin kültürünü ve mutfağını iyi bildiğini ve çok sevdiğini söyledi. Ege’de küçük köylerde sadece kendi özel aile tarifini yapan minik işletmeler olduğunu ve bunların kendisini çok etkilediğini anlattı. 41 yıldır işletmecilik yapan Bülent Bey; menüde yer alan her yemeğin malzemesini yerel ve kadın tedarikçilerden aldıklarını, üreten kadının emeğinin değerli olduğunu çünkü kadınların bu işte çok daha titiz ve dikkatli olduğunu söyledi. İşletmede kullanılan kaya koruğu, cibes, ısırgan, hardal otu, şevketi bostan, arap saçı gibi otlar Urla, Foça ve Tire’den taze olarak toplanıp geliyor. Sızma zeytinyağı; Edremit’ten hep aynı yerden alınıyor ve 0,8 asit oranına sahip. Dondurulmuş, kimyasal katkılı ürün kullanılmıyor. Zeytinyağlı yemeklerin yanı sıra günlük sıcak yemek servisleri var. Günlük değişen çorba çeşitleri, Tire Köfte, Mantı mevsimine göre balık taze olarak hazırlanıyor. Yakında menüde çocukların da beğeneceği keyifli ve sağlıklı öğün alternatifinin yer alacağını söylediler. Annelere duyurulur. Bu hafta sizler için Tire Köftenin tarifini yazdım.

        MALZEMELER

        - 500 gr dana kıyma (kaburga kısmından)

        - 10 gr tuz

        - 5 gr karbonat

        - Karabiber

        - 1 tane kuru soğan (orta boy)

        TİRE KÖFTENİN YAPILIŞI

        1. Gün: Etin sinirlerini ayıklayın. 2 defa kıyma makinesinde çekin. Tuz ve karbonat ilave edip yoğurun. 1 gece buzdolabında bekletin.

        2. Gün: Kuru soğanı sıçan dişi doğrayın. Kıymayla beraber iyice yoğurun. 40 gr’lık parçalar halinde koparıp silindir şekli verin. Köfteleri şişe takın. Yüzde 70 oranında ön pişirme yapın. Soğuduktan sonra dondurucuda muhafaza edin (pişirmeden 1 gece önceden dondurucudan çıkarıp bekletilmelidir) Servis yapacağınız zaman tavaya 1 dolu kaşık tereyağını alıp eritin.Köfteleri 2 dakika kadar pişirin. Üzerine kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesi ekleyin. Tuzunu ayarlayıp domatesler yumuşayana kadar yaklaşık 2 dakika pişirin. Servis tabağının alt kısmına 4 yemek kaşığı susuz yoğurt yayın. Üzerine 5 tane köfteyi yan yana dizin. Tavada kalan sosu köftelerin üzerine gezdirin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyin. Tabağın yanına közlenmiş köy biberi veya tatlı sivri biber ekleyip sıcak servis yapın. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar