Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar... Bu hafta Ramazan’a yakışır bir Antakya lezzeti var soframızda. Kebap kültürü ayrı bir hazinedir ülkemizde. Özellikle Güney ve Güneydoğu bölgesinde ayrı bir boyuta geçmiştir kebap mevzusu. Mangal kültürünün yanında bir de fırında pişen kebap çeşitleri vardır. Her zaman hasret çektiğim o mis gibi mahalle fırını kokusu, pişen yemeğe sinen hafif isli lezzeti yemeğe ev şartlarında kazandıramayacağınız bir farklılık katar. Mahalle fırınından üzerinde sıcak pideyle beraber gelen kebap, buz gibi ayran ve yanına yine taze acı biberle beraber muhteşem olur.

        TEPSİ KEBABI USTALIK İSTER

        Bugünün tarifi Antakya’ya ait olan Lahm-ı Sini yani Tepsi Kebabı. Bu lezzetli kebap çeşitlerinden bir tanesi. İlk bakışta “Aaa köfte hazırlayıp tepsiye basıyorsun, çok basit” diyenler olabilir ama işin aslı öyle değil tabii. Et seçiminden tutun da sebzelerin nasıl doğranacağına, pişerken dikkat edilmesi gerekenlere kadar Tepsi Kebabı hazırlaması gerçekten ustalık ister.

        İlk başta eti tanımak çok önemli. Bu tür kebaplar dana ve kuzunun but kısmından hazırlanırsa çok lezzetli olur. Sadece dana etiyle gerçek kebap lezzetini yakalamak mümkün olmaz, en azından danakuzu karıştırıp kullanabilirsiniz.

        Porsiyon: 5-6 kişilik

        Hazırlama süresi: 30 dakika

        Pişme süresi: 30 dakika

        MALZEMELER

        - 500 gr kıyma (1 defa çekilmiş ve kuzu dana karışık orta yağlı)

        - 1 kuru soğan

        - Yarım demet maydanoz

        - 4-5 diş sarımsak

        - 1 yemek kaşığı pul biber

        - Karabiber, tuz (damak tadına göre kullanın)

        - 1 yemek kaşığı domates salçası

        - 1.5 çay bardağı su

        YAPILIŞI

        Kuru soğanı, maydanozu, sarımsağı çok ince doğrayın veya robottan geçirilir (sulandırmadan). Kıymayı tepsiye alın ve tuz, karabiber, pul biberi ekleyin. Malzemeler birbirine iyice karışana kadar yoğurun (çok fazla yoğurursanız lastik gibi olur . Elinizi hafif ıslatın ve hazırladığınız eti bastırarak bütün tepsiye yayın. Kenarlarını hafif yukarı çıkararak şekil verin. Domates salçasını, biraz tuz ve ılık suyu bir kasede karıştırıp sos haline getirin. Kebabın üzerine yayın. Domatesi ay şeklinde doğrayıp tepsiye dizin. Biberleri eti 15 dakika pişirdikten sonra eklerseniz üzeri yanmaz. Önceden ısıtılmış fırında 220-230 derecede yaklaşık 30 dakika kebabın üzeri kızarana kadar pişirin.

        Sıcak servis yapın. Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve Instagram Tencere. tv&Asu'nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu'nun Mutfağı'nda videolar sizi bekliyor.

        Yağ dengesi önemli

        Yağ meselesi çok önemli ama yağlı et derken yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Yağsız etle yapılan kebabın çok kuru ve lezzetsiz olacağı konusunda hepimiz hemfikirizdir sanırım. Yağlı et derken miktarını abartmaktan ve daha yemeden tabağın kenarında donan iç yağından bahsetmiyorum. Her yemekte olduğu gibi denge önemli ve etin yüzde 20- 25 gibi kendi yağına ilave olarak bir miktar da kuyruk yağı yüksek ateşte pişen kebabın sulu kalmasına ve lezzetine yardımcı olur. Dana ve kuzu eti karıştırılabilir ama 2 defa çekilmiş kıymayla kebap olmaz. Aslında hiçbir yemek olmaz ama neyse o başka bir günün konusu olsun artık. Sebzelerin elde doğranması ve sulanmaması lezzetin en önemli olmazsa olmazlarından. Robot kullanırım elde uğraşamam diyenler, sulandırmadan ve ezmeden öğütmeli. Soğan sulanırsa bir süzgece alıp fazla suyunu sıkmanız gerekir. Unutmayın fırına ne koyarsanız tabağınıza o gelir. Kalitesiz malzemeyle bir mucize gerçekleşmez. Bir de fırın konusu var tabii. Yüksek derecede çok iyi ısınmış fırında pişirmek gerekir. Etin kurumaması ve kendi suyunu kaybetmemesi, pişirirken ilk hedefimiz olmalı. Antakyalıların deyimiyle “Bir acı kebap yidik ciğerim, acı gün görmeyesiz” diyerek tarife geçiyorum. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, sevgiler.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar