Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Denizin suyu, yosunu, balığı, her şeyi yararlı. Yaşadığımız ülkenin üç tarafının denizlerle kaplı olması bizim için büyük bir şans. Öyleyse bu nimetlerden yararlanmak gerek. Peki ama nasıl? Tabii ki öğünlerimizden balığı eksik etmeyerek. Bu akşam sofranızda balık olsun isterseniz evlerinizde rahatlıkla yapabileceğiniz pratik balık tarifleri...

        Çipura ızgara

        MALZEMELER

        - 500 gr çipura

        - 1 çay kaşığı tuz

        - 2 yemek kaşığı zeytinyağı

        YAPILŞI: Çipuraları ister evde temizleyebilir, isterseniz temizlenmiş satın alabilirsiniz. Çipuraları soğuk suyla iyice yıkayıp kanını alıp pullarını temizleyin. İki tarafına da bıçakla hafif bir çizik atın. 2 yemek kaşığı zeytinyağına batırıp tuzlayın. Izgarada her iki tarafını da 10 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.

        1 kişilik Pişirme Süresi: 10 dk Hazırlama Süresi: 5 dk

        Sebzeli balık çorbası

        MALZEMELER

        - 3 tane çipura fileto

        - 1 tane kereviz, havuç, soğan, kırmızı biber

        - 5 su bardağı su

        - 1 çay kaşığı karabiber

        - Tuz

        YAPILIŞI: Küp küp doğranmış kereviz, havuç, soğan ve kırmızı biberi tencereye alıp kayanatın. Diğer taraftan çipura filetoları haşlayın. Balıkları tencereden alıp, derilerini temizleyip küp küp doğrayın. Haşlanmış sebzeleri ve balıkları bir tencerede birleştirip, su, karabiber ve tuz ekleyip 5 dakika kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.

        6 kişilik Pişirme Süresi: 15 dk Hazırlama Süresi: 20 dk

        Pazılı levrek

        MALZEMELER

        - 500 gr levrek fileto

        - 2 çorba kaşığı zeytinyağı

        - 1 tane soğan

        - 1 diş sarmısak

        - 1 tane domates

        - 2 defneyaprağı

        - 1 çorba kaşığı elma sirkesi

        - Yarım demet pazı

        - 1 tane kırmızı biber

        - Tuz, karabiber

        YAPILŞI: Soğan ve sarmısağı küp küp düoğrayın. Domatesi ve kırmızı biberi de aynı şekilde doğrayın. Bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarmısağı pembeleştirin. Domates, kırmızı biber defneyaprağı, elma sirkesi, tuzu ekleyip kısık ateşte soteleyin.

        Diğer taraftan pazıyı temizleyip bol suyla yıkayın. Süzgece alıp iyice süzün. Yarım kaşık zeytinyağını tavada ısıtıp pazıları bir dakika soteleyip bir tabağa alın. Kalan zeytinyağını aynı tavaya ekleyip levrek filetoları iki taraflı kızartın. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirin. Soteleyip tabağa ayırdığınız pazının üstüne balıkları koyun sıcak olarak servis yapın.

        2 kişilik Pişirme Süresi: 15 dk Hazırlama Süresi: 20 dk

        Deniz ürünleri hakkında...

        - Balıklar iki genel gruba ayrılırlar: tatlı ve tuzlu su balıkları ile kabuklu deniz ürünleri. Kabuklu deniz ürünleri kendi içinde crustacea (ıstakoz, yengeç, karides) ve mollusk (midye, istiridye) olarak ikiye ayrılır.

        - Balığın pişirileceği yöntem, büyüklüğü, yumuşaklığı ve yağ oranına göre değişir. Yağsız balıkları kuru ısı yöntemi ile pişirirken yağ ve nemli ortam sağlamak gerekmektedir. Pişirirken kullanılan sos veya ufak miktardaki sıvılar yumuşaklık sağlamaya yararlar.

        - Yüksek oranda yağ içeren balıkların fazla yağlarını atmaları için fırında pişirmek veya ızgarada pişirmek önerilir. Nemli ısı teknikleri, balık pişirmede çeşitlilik kazandırmak için kullanılır. Yumuşak balık etinde çok az bağ dokusu bulunduğundan, pişirme süresi azdır. Pişirme süresinin uzun tutulması balığın sertleşmesine neden olur.

        - Kabuklu deniz ürünleri, fazla pişirmeden kaynaklanan sertleşmeyi önlemek için çeşitli nemli ısı teknikleri kullanılarak hazırlanırlar. Karidesler, kaynatılarak, derin kızartılarak ve sote edilerek hazırlanır. Istakoz pişirilirken canlı olabilir, kaynatılıp, sote edilip, buharda pişirilip hazırlanabilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar