Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zeytinyağı, doğanın insanoğluna armağan ettiği mucizevi besinlerden biridir. Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamımızın her döneminde sağlığımıza birçok açıdan katkıda bulunur...

        Bir anne olarak bebeğimi yetiştirirken zeytinyağının mucizelerinden çok faydalandım. Özellikle anne sütünden sonra katı gıdalara geçiş döneminde zeytinyağı kurtarıcım oldu. Doğru beslenme alışkanlığının temelleri bu aylarda atıldığı için, sağlık değeri ve faydaları açısından zeytinyağı vazgeçilmezim oldu. Bebeklikteki beslenme tüm yaşamı etkiler. Sindirim sistemi yeni besinlerle ilk defa tanışacağı için, seçilen her besin çok önemlidir. Yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi beslenmeyle doğrudan bağlantılıdır. Bebeğime hazırladığım sebze yemekleri ve çorbalara 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave etmeyi hiçbir zaman unutmadım...

        Miniklere zeytinyağlı tarifler

        SEVİMLİ SURATLI PİZZALAR

        MALZEMELER

        4 tane n 250 gr. un

        160 ml. ılık su

        4 gr. kuru maya

        1 çay kaşığı toz şeker

        2 çorba kaşığı Sızma Zeytinyağı

        100 gr. kaşar peyniri (rendelenmiş)

        1 küçük domates

        Kırmızı dolmalık biber

        Sarı dolmalık biber

        Havuç

        Kabak

        Çeri domates

        Dilimlenmiş zeytin

        Maydanoz

        Tuz

        Kekik

        YAPILIŞI: Ilık su, maya, toz şeker ve bir kaşık Komili Sızma Zeytinyağı’nı bir kavanozda karıştırıp birkaç dakika bekletin. Unu ve tuzu eleyerek yoğurma kabına alın. Üzerine sıvı karışımı ekleyip homojen bir hamur yoğurun. Hamuru top haline getirip unlanmış kaba yerleştirin. Üzerini nemli bezle örtüp 2 katı hacme erişene kadar bekletin. Domatesi bir kaşık Komili Sızma Zeytinyağı, bir tutam tuz ve kekik ile rondodan geçirin. Kırmızı ve sarı dolmalık biberlerden, havuçtan, kabakların yeşil kabuk kısımlarından burun, göz ve ağız yapmak için uygun parçalar kesin. Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölüp unlanmış tezgahta merdane ile daire şeklinde açın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine birer kaşık domates sosu sürün, rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Biberler, havuç ve kabak ile arzu ettiğiniz şekilde burun ve ağız yapın. 180°C fırında kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirip fırından alın. Dilimlenmiş zeytinler ve maydanozla saçları, çeri domateslerle gözleri tamamlayıp servis edin.

        ŞEKERSİZ BROWNIE

        MALZEMELER

        1 tane elma

        150 gr. bal

        12 gr. kakao

        12 gr. keçiboynuzu unu

        1 tane yumurta

        65 gr. un

        50 gr. ceviz içi

        70 gr. bitter çikolata

        3 çorba kaşığı Sızma Zeytinyağı

        1/2 çay kaşığı kabartma tozu

        1 tatlı kaşığı vanilya

        Tuz

        YAPILIŞI: Fırınınızı önceden 180°C’de ısıtıp 20 cm’lik kare kalıbınızı yağlayın. Elma rendesini 2 kaşık su ile kısık ateşte yumuşayana kadar pişirip ılınmaya bırakın. Çikolatayı benmari usulü eritip bal, kakao ve keçiboynuzu unu ile pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Bir kâsede un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu karıştırın. Geniş bir karıştırma kabında elma sosu, Komili Sızma Zeytinyağı ve yumurtayı homojen hale gelene kadar çırparak karıştırın. Ballı kakao karışımını ilave edip tekrar karıştırarak homojen hale getirin. Unlu karışımı ekleyip karıştırmayı sürdürün. Son olarak cevizleri ilave edip brownie karışımınızı kalıba aktarın. Yaklaşık 25 dakika pişirip bir çubukla içinin piştiğini kontrol edin. Fırından çıkarıp ılındıktan sonra servis edin.

        Zeytinyağının faydaları?

        Zeytinyağı kolesterol içermez. Bundan dolayı kandaki kandaki zararlı kolesterolü (LDL) azaltır, faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir, kanı düzenleyici ve kuvvetlendirici özelliği vardır.

        Zeytinyağının faydalarından biri de damar tıkanıklıklarını önlemesidir. Böylece kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırmaları göstermektedir ki kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin en düşük olduğu yerler Akdeniz ülkeleridir.

        Radyoaktiviteye karşı vücudu korur. Kanser tümörlerinin oluşumunu engeller.

        Yapılan bilimsel araştırmalar zeytinyağının içeriğinde bolca bulunan E vitamininin insan hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı geciktirdiğini, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkiyi azalttığını, cildi güzelleştirdiğini ve saçlara parlak bir görünüm kazandırdığını kanıtlanmıştır.

        Zeytinyağının faydalarından biri de karaciğerin en iyi dostu olmasıdır. Zeytinyağı sindirim sistemini çok iyi düzenleyerek kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

        Zeytinyağı kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltır. Kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etkilidir ve bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ çeşididir.

        Zeytinyağı mide asidini azalttığından Zeytinyağı çocuklarda kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur. Yaşlılarda ise kemik erimesini (osteoporoz) azaltır.

        Gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

        Diyabetli hastalarda kandaki şeker oranını yüzde 12 oranında azaltmaktadır. Zeytinyağının yüksek tansiyonu tolere ettiği de bilinmektedir.

        Tüm kutsal kitaplarda zeytin kutsal ağaç olarak geçmektedir.

        Dünya üzerinde zeytin ağacı kadar yaşayabilen başka bir canlı yoktur. Dünyada yaşı 2000’in üzerinde olan birçok zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçlar yapılan bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir.

        Zeytinyağı diğer yağlardan farklı olarak hiçbir kimyasal işlem görmediğinden meyve suyu gibi çiğ ve taze olarak tüketilebilen tek yağ niteliğini taşımaktadır.

        Zeytinyağı kızartmalar için en ideal yağdır. İçerisindeki antioksidan maddeler nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara dayanır.

        Zeytinyağı hamile ve bebekli kadınların sağlıklı bir dönem geçirmeleri açısından çok faydalıdır.

        Zeytinyağı hazmı en kolay yağdır.

        Sağlıklı bir yaşam ve gelecek için dengeli bir beslenme açısından günde en az 2-3 yemek kaşığı (5060 gr.) zeytinyağı tüketilmesi gerekmektedir.

        Zeytinyağı olmayan mutfak kalmasın

        Zeytinyağından mucize olarak bahsedilir. Yapabildiklerini sıraladığımızda zeytinyağının ne kadar değerli olduğunu hepimiz onaylarız. Zeytinyağı kolesterol içermez, doymamış yağ bakımından zengindir. elzem yağ asitleri açısından da oldukça iyi değerlere sahip olan zeytinyağını yemeklerde, salatalarda, çorbalarda kullanabilirsiniz. Yakışmadığı yemek yoktur. Zeytinyağı, bebeklikten yaşlılığa kadar hepimizin hayatında olmalı. Çocukların hayatında her yemekte zeytinyağı olursa damak tatları da buna alışır ve hayatları boyunca zeytinyağıyla birliktelikleri sürer. Böylelikle sağlıklı yağlarla kendilerini korumuş olurlar. “Sağlıklı besleniyorum” diyebilmeniz için aldığınız toplam kalorinin yüzde 20-30’u yağlardan geliyor olmalı. Bu bebekler ve çocuklar için de çok önemli. Yağları seçerken sağlıklı olanları mutfağımızda kullanmalıyız. Yağlar vücudun koruyucularıdır. Organların etrafında bir miktar olması gerekir. Yağda eriyen vitaminler olarak bildiğimiz A, D, e, K vitaminlerinin görevleri her yaş grubu için çok önemlidir. Ayrıca yağların içinde bulunan yağ asitleri büyüme, gelişme çağı için çok önem taşır. Yağ, çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için mutlaka olmalıdır. Çocuklar için doymamış yağ oranı yüksek yağlar tercih edilmelidir. Zeytinyağı da bu grupta en iyisidir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar