Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Genelde yeni yerler görmek ya da dinlenmek için seyahat ederiz. Peki yeni lezzetler keşfetmek uğruna kilometrelerce uzağa gitmeyi düşündünüz mü? Baharın gelişiyle birlikte yeni yerler keşfetmek, gurme lezzetlerin ana duraklarında damakları şenlendiren molalar vermek için seyahat planlarına başlamaya ne dersiniz?

        Kaz Dağları’nda köy kahvaltısı

        Kuzey Ege’nin doğal güzellikleri, leziz yemekleri ve tarihi miraslarıyla Kaz Dağları’ndan şirin kıyı kenti Assos’a kadar uzanan program, harika bir bahar molası ve gurme lezzetler turu olabilir. Yeşilyurt ve Adatepe Köyü’nü ziyaret edip temiz havada organik köy kahvaltısı etmeden geçmeyin. Bölge halkının ürettiği lezzetli zeytinler, meşhur testi peyniri ve baldan oluşan zengin bir kahvaltının ardından, Kaz Dağları’nın nefis havasında yürüyüş yapmanın tam zamanı. Ege otlarıyla hazırlanan zeytinyağlılar ve kabak çiçeği dolması da unutulmayacak tatlar arasında. Assos Antik Limanı, manzarası ve kıyı boyunca sıralanmış balıkçı restoranlarıyla görülmeye değer. Denize karşı taze balık ve kalamar yemeden dönmeyin.

        SAFRANBOLU BÜKMESİ Amasra’da balık tava

        BATI Karadeniz turu, Karadeniz’in büyülü doğasında ruhunu dinlendirmek ve hamur işinden balık çeşitlerine kadar uzanan bir lezzet yolculuğu arayanlar için harika bir rota olabilir. Safranbolu ilk olarak görülmesi gereken yerlerden. Hamur işleri yönünden zengin bir kültüre sahip olan Safranbolu’da yöreye özgü lezzetlerden, kıyma, ıspanak ve pazıyla hazırlanan Safranbolu bükmesini yemeden dönmeyin. Kuyu kebabı, cevizli keşli yayım ve peruhi de lezzetleriyle damakları şenlendiren türden. Tarihi liman şehri Amasra mutfağı ise önemli bir yere sahip. Balık tavayı bir de 20 çeşit malzemeyle hazırlanan meşhur Amasra salatası ile deneyin.

        Kapadokya’da LEZZET MASALI

        DOĞA harikası peribacaları ile yeryüzü cenneti Kapadokya, baharda gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şarap mahzenlerinde şarabın büyüleyici yolculuğu sizi bekliyor. Geleneksel Anadolu mutfağından izler taşıyan Kapadokya mutfağında, bölge coğrafyasının etkisiyle bakliyat ve et ön planda. Testi kebabı her ne kadar Yozgat’a özgü kabul edilse de Kapadokya’da birçok restoran ve turistik tesiste yapılıyor.Odun ateşinde pişen çömlek fasulyesi de oldukça meşhur. Sütlü çorba, haşlanmış patates ve bulgurla yapılan dıvıl, öne çıkan lezzetlerden yalnızca birkaçı.

        EN DOYURUCUYURTDIŞI ALTERNATİFLERİ

        BOŞNAK BÖREĞI VE TRILIÇENIN ADRESI: SARAYBOSNA

        SARAYBOSNA, mimari eserleri ve doğal güzellikleriyle baharda bir başka güzel. Türk mutfağında olduğu gibi et yemekleri ve hamur işleri burada da ön planda. Meşhur Boşnak böreği ve pideyle servis edilen köfte diğer tatları gölgede bırakıyor. Saraybosna-Mostar yolu üzerindeyse nehir kıyısı boyunca kuzu çevirme yapan yerlere rastlamak mümkün. Ayrıca kırmızı biber ve patlıcan ile yapılan ajvar, tuzlu kaymak, isli peynir ve isli et de Bosna’nın meşhur mezeleri olarak denenmeye değer. Ve tabii ki triliçeyi bir de yerinde tatmayı unutmayın.

        PEYNİR VE ÇİKOLATA CENNETİ: CENEVRE

        ISVIÇRE’NIN ikinci büyük kenti Cenevre, tarihi binaları ve huzurlu doğasıyla adeta medeniyetin başkenti. Kafe ve restoranlarıyla ünlü şehirde Isviçre mutfağının lezzet çeşitliliğini görmek mümkün. Fransız bölgelerinde peynir yemekleri, fondü ve raclette’i, Alman bölgesinde sosis ve kızarmış etleri deneyebilirsiniz. Ayrıca açık havada kurutulmuş sığır etinden yapılan Bündnerfleish de meşhur lezzetler arasında. Dünyanın en büyük beşinci peynir üreticisi sayılan Isviçre’de; Emmental, Apyenzell, Sbrinz, Tomme ve Reblochon en ünlü peynir çeşitleri olarak mutlaka denenmeli. Isviçre’ye gidip de çikolata fabrikasını gezmeden ve çikolataların tadına bakmadan dönmeyin.

        ÇİKOLATADAN KASABA: OBIDOS

        ARNAVUT kaldırımlı sokakları, ressamlara ilham kaynağı olan şarap mahzenleri ile Avrupa’nın batısı Porto ve Lizbon’u bir de ilkbaharda görün. Çikolata festivaliyle ünlü Obidos Kasabası diğer adıyla Kraliçeler Kasabası, kale duvarları içerisinde kurulu çiçeklerle süslü evleri, müzeleri ve çikolata heykelleriyle ilgi çekici. Leziz çikolataların adresi bu şirin kasaba vişne likörüyle de ünlü.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar