Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yurtdışında 100 yılı aşkın süredir konuşulan bir konu coğrafi işaretli ürünler. Ülkemizdeyse 2013 yılıda AB’den ilk coğrafi işaret tescili alan Antep baklavası oldu. Halbuki yöresel ürünler bakımından yeryüzündeki en zengin ülkelerden biriyiz Coğrafi işaretli ürünler sürdürülebilir tarım ve gastronomi turizmi için hayati önemde. Hem biyo çeşitliliği koruyor, hem de kırsal bölgelerde yaşayan, tarımla geçinen küçük üreticiye hayat veriyor. Kaybolma tehlikesi yaşayan ürünler kayıt altına alınıyor

        Hemen hepimizin bildiği gibi küçük üreticiler, yerel ürünlerden geçimini sağlayamadığı için neyi var neyi yok satıp kentlere göç etmeye başlamıştı. İthal ürünler öylesine önemliydi ki; Finike portakalı, Taşköprü sarımsağı, Aydın inciri, Denizli Kale yerel ürünlerimizi unutur hale gelmiştik. Bu süreç hâlâ devam etse de coğrafi işaretli ürünlerden para kazanmaya başlayan üreticiler, ürünlerinin kıymetini ve yaptıkları işin önemini anlamaya başladı. Yöresel ürünlere değer kazandırmak için coğrafi işaretli ürünler projesi başlatan Metro Toptancı Market’i de unutmamak gerekir. Bugüne kadar 60 coğrafi işaretli ürünü raflarına taşımış. Kaybolma tehlikesi olan tohumlara ticari değer kazandırırken, coğrafi işaretli ürünlerle damak paletinin daralmasına engel olmaya çalışıyorlar. Amaçları tüketicilerin de bu ürünlerin farkında olması, ne kadar özel olduklarını bilmesi ve sahip çıkması. Şeflerimizin mönülerine ve evlerimizin mutfaklarına da girmesi. 200’e yakın coğrafi işareti tescillenmiş ürün var ülkemizde. Bir o kadarı da sırada bekliyor. Anadolu, coğrafi işaret alabilecek ürün çeşitliliğinde bir hazine barındırıyor. Bugün AB ülkelerinin toplamında coğrafi işaretli ürün sayısı 1260, dünya genelinde 10.000 civarındayken; Türkiye’de potansiyel ürün sayısının 2500 olduğu tahmin ediliyor.

        Coğrafi işaretli ürün nedir?

        Coğrafi işaret, ünü ve bazı özellikleriyle belirli bir bölgeyle özdeşleşmiş bir ürün olduğunu gösteren işarettir ve tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından veriliyor. Örneğin; Taşköprü sarımsağının dünyanın en iyi sarımsaklarından olabilmesi için ihtiyacı olan sıcaklık, nem, yağmur ve toprak birleşimi sadece Taşköprü’dedir.

        Finike’den tescilli bahar reçelleri

        Antalya Finike’de bulunan, doğal tarım uygulanan bahçelerde yetişen portakal, mandalina, limon, bergamot, nar, turunç ve kumkuat meyveleri reçel ve marmelata dönüştürülerek portakalbahcem.com’da satışa sunuluyor. Her meyve, kendine has aroması ve kokusuyla reçel ve marmelatlar için ayrı ayrı seçiliyor. Katkı maddesi asla kullanılmıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar