Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        UMUTLAR çok önceden kaybolmuştu. Yöneticiler kendilerini çoktan hazırlamıştı. Herkes kaçarken bir avuç taraftar onur mücadelesine çıkan futbolcuları yalnız bırakmıyor, her maçta bağırıyordu; “Arkanda biz vardık senin her yerde, Rize’de İzmir’de Eskişehir’de. Korktular kaçtılar bizi görünce Ankaragüçlüler geliyor diye. ...”

        Takımın yöneticileri kaçsa da Ankaragücü taraftarının ünü bu sloganla tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Gecekondu, Anti-x, Kapalı, Tunalı... Taraflar kendi aralarında gruplara ayrılsa da son maçlarda sloganları ortaktı: “Bu takım düşerse katliam çıkar...“ Ankaragücü düştü; Neyse ki katliam falan çıkmadı. Tam tersine, ‘en centilmen‘ taraftar olarak Emniyet’in istatistiklerinde yerini aldı.

        Emniyet Genel Emniyet Genel Müdürlüğü, “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” uyarınca önümüzdeki günlerde başlayacak maçlara girmesi yasaklananların sayısını açıkladı. Yasanın çıkış amaçlarından biri stadyumlardaki küfür ve kavgalardı. Kavga çıkaran, küfür edenler belirlenecek, maçlara alınmayacaktı. Önümüzdeki dönem tüm Türkiye’de 1449 kişi maçları izleyemeyecek. Sadece futbol da değil. Basketbol, voleybol, hentbol ve hatta dağcılık... En az yasak ise Ankara’da. Sadece 16 kişi.

        Yasaklı 16 kişinin 16’sı da futbolda. Diğer branşlardan yok. Diğer üç büyük ile bakarsak İstanbul’dan 548 kişi. 468’i futbol seyircisi; 59’u basketbolda. Hadi İstanbul’un nüfusu çok, Üç büyükler de İstanbul’da. Hele kendi aralarındaki maçlarında İstanbul neredeyse savaş alanına dönüyor. Ya İzmir’e ne demeli? Tam 142 kişi yasaklı İzmir’de. Peki Trabzon’un seyircisi çok ateşli; Hele Fener maçlarında sürekli olay çıkıyor. Tamam, 104 seyirciye yasak normal sayı. Bursa’nın da Beşiktaş maçları ünlü; Çıkan olaylara bakarsak 57 seyirciye yasak az bile. Kütahya ve Mersin’deki ikişer kişiye ne oluyor?

        Emniyet istatistiklerindeki Bartın, Diyarbakır, Erzurum, Giresun, Muğla ve Tekirdağ’da birer kişiye getirilen yasaklara bakarsak “en centilmen“ şehir olarak Ankara‘yı ilan edebiliriz. O şehirlerin zaten Süper Lig’de takımları dolayısıyla iddialı taraftarları yok.

        Ankara 1980’den buyana Süper Lig’de her yıl en az iki takımla temsil edildi. Bir dönem Petrol Ofisi ve Şekerspor, sonradan Hacettepe ile dört takımın birden Süper Lig’e çıktığı da oldu ama hiçbir zaman tek takıma düşmemişti. Kaç takım olursa olsun hiçbir zaman 19 Mayıs’ta küfür eksik olmadı. Bakmayın siz sadece 16 kişiye yasak getirilmesine. İstatistikler, rakamlar her dili konuşur. Nasıl olsa kimse duymuyor, yasak koymuyor diye küfre devam etmeyin. Gelin centilmenliğin hakkını tam anlamıyla verin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar