Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kripto paraları sisteme çekelim, ehlileştirelim, karanlık havuzlardan çıkartalım derken, sistemin kendisi bozulabilir ve elini verenin kolunu kurtaramadığı duruma düşebilir. Çünkü dünyadaki karanlık, kirli veya kayıtdışı denebilecek para çok. Toplamı 40 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor

        Bu yazıyı okurken kripto paraların borsalarda alınıp satılmasına en büyüğü Bitcoin’den başlanmış olacak. Süreç başarıyla işlerse ve diğerleri de borsalara gelirse sanal dünyada yaratılan, sahibi belirsiz, aracısız ve komisyonsuz işlem gören, para trafiği gözetlenemeyen ve kontrol edilemeyen, gizli kripto paralar klasik finansal piyasaların bir aracı haline gelecek. Sanal dünya kripto paraları klasik finansal piyasalarda gerçek paralara dönüştürülecek.

        - Dünyadaki sayısı 1.339’u bulan, 7.234 sanal pazarda işlem gören, toplam hacmi 384 milyar dolara varan kripto paraların, vadeli borsalarda işlem göreceğinin anlaşılması, son dönemde hızlı fiyat artışlarının en önemli tetikleyicisi oldu. Bu yöndeki ilerlemeler kaydedilmesi ve kararların alınmasıyla kasım ayının ilk haftasından itibaren sanal paraları ve Bitcoin’i ivmelendirdı. 12 Kasım’da 5.556 dolar olan Bitcoin’in değeri 8 Aralık’ta 16.667 dolara çıkarak bir ayda yüzde 300 arttı. Bir ayda 3 kat kazanç gerçekten herkesin başını döndürür.

        - Kaldı ki geçen yılı 966.3 dolardan bitiren Bitcoin’in 2017’nin 11.5 ayında 16.2 kat değerlendiğini ekleyelim. Hemen her aya yıl başındaki değerinin 1.5 katı kadar artış düşüyor.

        - Rakamlar 8 Aralık itibarıyla, çünkü Bitcoin’in ulaştığı en yüksek nokta orası. Hafta sonu devam eden işlemlerde ise sert düşüşler vardı. Bitcoin’in değeri dün öğlen saatlerinde 13.011 dolara kadar indi. İki günde yüzde 21.9 kayıp meydana geldi. Böylesi kâr realizasyonları sık sık oluyor. Bitişikte Bitcoin’in bu yılki seyrinde böylesi 8 düşüş yer alıyor. Yüzde 20-40 aralığında orta ölçekli değer kayıpları çok kısa vadede gerçekleşiyor. Fiyat hareketleri çok hızlı, oynaklık çok büyük.

        - Bu paranın borsa yolculuğu da büyük maceralara aday. Normal piyasası zaten oturmamış. Çok oynak, çok belirsiz, gizli, kayıtdışı, veriler net ve merkezi değil, karma karışık, karanlık bir dünyadan gelen üründen söz ediyoruz. Bitcoin’in en yüksek fiyatını Reuters 16.667 olarak verdi. Ancak 19 bini gördüğü haberleri de doğru. Çünkü işlem yapılan bir pazarda bu fiyatı gördü.

        - Böyle bir ürünün üzerine vadeli kontrat yazılacak, birileri de önümüzdeki bir vadede Bitcoin’in değerini tahmin edecek ve alacak, karşı taraf da satacak. Henüz spot piyasası oturmamış bir ürünün vadelisi çok daha çılgın olabilir. Ya da normal piyasasına hâkim olanlar, “balina” diye tanımlanan, muhtemelen aralarında diyalogun olduğu az sayıda kişi, aynı zamanda vadeli borsada da oynarlar. Piyasayı küçük balıklara terk etmezler, fiyatları yönlendirebilir ve piyasayı kendi çıkarlarına oluşturabilirler. Bu açıdan borsaya açılım kripto paraların en kritik aşamalarından birini oluşturuyor. Büyük kâr realizasyonları da yaşanabilir ya da yeni bir evreye geçilir.

        KÖTÜ PARA İYİ PARAYI KOVAR

        -Borsa işlemleriyle, şimdiye kadar kripto paralardan kazananlar ya da para aklayanlar, suç işlenerek elde edilen paralar, kirli paralar, vergisiz paralar, klasik sisteme girmeye ve aklanmaya başlayacak. Her zaman kötü para iyi parayı kovar. Ne kadar ahlaklı olduğu tartışılır klasik parayı ve piyasayı, kripto paralar daha bir yoldan çıkartabilir, ahlaksızlığa zorlayabilir. Kripto paraları sisteme çekelim, ehlileştirelim, karanlık havuzlardan çıkartalım derken, sistemin kendisi bozulabilir ve elini verenin kolunu kurtaramadığı duruma düşebilir. Çünkü dünyadaki karanlık, kirli veya kayıtdışı denebilecek para çok. Toplamı 40 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ve dünya hasılasının yarısı düzeyinde. Bitmez tükenmez bir kaynak geride bekliyor.

        - Eğer borsa işlemleri yoluyla Bitcoin sisteme uyarlanırsa da, bu kez kendi kendini yok edecek duruma gelebilir. Çünkü çıkış amacı sistem dışı kalmaktı, sahipsiz, aracısız, vergisiz, gizli olmaktı. Bu özellikler yol olduğunda sanal para da sistemin bir parçası haline gelir. Borsa yolculuğunda ya Bitcoin’in kendisi yok olacak, ya finansal sistemde öyle bir alan ve yara açacak ki, istikrarsızlığı ve yeni krizi bizzat tetikleyecek.

        SONUÇ:

        “Karanlıkta neyseniz, karakteriniz odur.”

        D. Moody

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar