Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaklaşık bir ay öncesine kadar işler yolundaydı. Önce ABD’nin vergi indirimlerini içeren paketi yeniden gündeme gelmeye ve paralelinde FED’in söylemi değişmeye başladı. Bol ve ucuz paradan normalleşmeye doğru giden yolda faiz artırımlarından sonra ikinci önemli adım olan FED’in bilanço daraltma veya piyasaya sürdüğü parayı geri çekme kararı da bu döneme denk geldi. Aralık faiz artırma ihtimali yüzde 30’un altına düşmüşken şimdi yüzde 70’in üzerine çıktı.

        - Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamda kazançlar yüzde 0.3 yerine yüzde 0.5 oldu. Bu da eninde sonunda enflasyonun eli kulağında olduğuna yorumlandı.

        - Kaldı ki vergi indirimleri için hazırlanan paket ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. Senato’dan da basit çoğunlukla geçmesinin yolu açıldı. Orada da Cumhuriyetçiler 100 sandalyenin 52’sine sahip. Tasarıyı geçirmek artık fire vermemelerine bağlı. Bu kez eli daha güçlü olan taraf ise Başkan Trump ve tasarının geçme olasılığı da yükseldi.

        - Vergi paketi ile vergiler düşürülecek. Bu da büyümeyi artıracağından, borsalar haftayı rekor düzeyinden kapattı. Faizler 2 yıllık hazine tahvillerinde 1.5280’e ve 10 yıllıkta yüzde 2.4020’ye kadar çıktı ve son bir ayda yüzde 20 yükseldi.

        - Vergi paketi ile büyüme hızlanacağı ve FED’in de faiz artıracağından dolayı dolar güçleniyor. Doların, altı büyük paraya göre değerini ölçen Dolar Endeksi DXY cuma günü 94.267’ye kadar yükseldi ve son bir ayda yüzde 3.6 prim yaptı.

        - Dolar, gelişmekte olan paralara karşı da yükseliyor. Dolar karşısında gelişen ülke kurlarını ölçen JP Morgan Endeksi son bir ayda yüzde 3.3 düştü. Türk Lirası’nın son bir aylık kaybı ise yüzde 7.5 ile ortalamanın iki katı düzeyinde. Bunda da artan jeopolitik riskler etkili olsa gerek. Aynı şekilde Türkiye Borsası’nın değer kaybı da diğer eşdeğer ülkelerden daha fazla.

        - Ekim ayının ortasına yaklaştık. Kasım ise işleyiş gereği olarak küresel piyasaların hesap kesim ve dolayısıyla genelde karlarını realize ettikleri bir aydır. Bu kasım ayı üstelik iki yıl üstüste kârın üzerine oturulduğu ve küresel çapta risklerin giderek arttığı bir döneme denk geliyor. Yani kâr realizasyonu ihtimali daha yüksek olabilir.

        - Son dört yıldır özellikle FED para politikasını normalleştirme yolunda adım atarken piyasalarda büyük oynaklıklar yarattı. Şimdi ABD’de vergi paketinin yasallaşması halinde, biri daha önümüze ve gündeme geliyor. Bu durumda bitişikte yer alan grafiklerde, son bir aylık yukarı ve aşağı yönlü kuyruk şeklindeki eğilimlerin devamı beklenebilir. Bu kuyrukların uzamaya devam etmesi durumunda ise piyasaların göreceği tahribat da artacak.

        **************

        SONUÇ:

        “Zehir kuyruktadır.” Latin sözü

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar