Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gaziantep’teki ‘Büyükelçiler Buluşması’nda 171 ülke temsilcisine hitap eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyüme, yatırımlar ve reformların devam edeceği mesajını verirken, Avrupa Birliği’ne de vurgu yaptı: Arada kopuş olmaz. Türkiye zaten AB’nin içinde

        TİM’in düzenlediği Büyükelçiler Gaziantep Buluşması’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomide işin en kötü kısmını geride bıraktıklarını, bundan sonra büyümenin devam edeceğini, reformları sürdüreceklerini, yatırımların canlanacağını söyledi. Türkiye ile AB’nin ticari ortaklıklarını kurduğunu ve karşılıklı bağımlılık içinde olduklarını belirten Mehmet Şimşek “Arada kopuş olmaz. Türkiye zaten AB’nin içinde” dedi.

        Son 15 yılda ortalama büyüme hızının yüzde 5.6 olduğuna işaret eden Mehmet Şimşek geçen yılki gerilemenin ardından (V) şeklinde bir toparlanmanın gerçekleştiğini anlattı. Jeopolitik gerginliklerin azalmaya başladığına dikkat çeken Şimşek şöyle konuştu:

        “Politikadaki belirsizlikler azalmakta ve jeopolitik gerilimler de umuyoruz ki çözülecektir. Türkiye özellikle bir takım şokları yaşadı ama uzun vadeli yüksek büyümesinin altına da düşmedi. Çin ve Hindistan’ı da kıyasladığımız Türkiye’nin gerçekten büyük bir performans sergilediğini görüyoruz. Hindistan olsun, Çin olsun gerçekten muazzam güçlü ekonomilere sahipler. Ama Türkiye’nin de gerçekten makul düzeyde iyi bir performans sergilediğini görüyorsunuz.

        Bu yılki büyümenin yüzde 5.5 gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz. Son 15 yılın ortalaması ise yüzde 5.6.

        2007 yılından bu yana toplamda 7.8 milyon kişiye istihdam sağlandı. Bu yılın ilk yarısında ise 700 bin kişiye iş yaratıldı. Bu anlamda yeni bir ivmelenme oldu. İstihdam artışı büyümeyi destekler.

        Jeopolitik, içerideki politik gerilimler, politikaların belirsizliği ve seçimler yaşadık. Bundan dolayı bazı belirsizlikler oldu ama işin en kötü kısmını artık arkada bıraktık, 2018 ve sonrasında yatırımlar artacak. Kapasite kullanımı yüzde 79’a çıktı. Yatırımlar daha ne kadar geciktirilebilir. Küresel finansal şartlar da Türkiye’yi destekler yönde. Önümüzde seçimsiz geçecek bir yıllık fırsat penceresi var. Bu dönemde reformları hızlandıracağız.”

        ‘AVRUPADAN KOPMAYACAĞIZ’

        Türkiye’yi dünyada nerede görmek lazım sorusunu yanıtlayan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Batı’dan kopmayacak. Böyle bir şey olmayacak. Türkiye asırlardır Avrupalı. Hatta AB’den önce bile, Osmanlı’dan başlayarak. Türkiye zaten oralı. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin de AB’ye. Ekonomik, ticari, mülteci anlaşması olarak birbirimize bağımlıyız. AB’nin enerji koridoruyuz. Birçok alanda beraber çalışıyoruz. AB Türkiye’nin referans noktasıdır.”

        ‘YABANCI ŞİRKETLERİN TÜRKİYE’YE SIRTINI DÖNME LÜKSÜ YOKTUR’

        Büyükelçi, konsolos ve görevlilere yabancı şirketlerin neden Türkiye ile ilgilenmesi gerektiğini anlatan Mehmet Şimşek son yıllarda zorluklardan dolayı coğrafyasının dezavantaja dönüştüğüne dikkat çekti. Şimşek şöyle devam etti: “Ancak bu zorluk konjonktürel. 3-4 sene sonra belki coğrafi önemini yeniden kazanacak. Türkiye bir merkez ve koridor. Bu durumunu sürdürecek. 23.6 milyon öğrencisi ile 32 Avrupa ülkesinden fazla. Satınalma gücü paritesiyle kişi başına gelir açısından 35 bin dolarla 13. sırada. 80 milyon nüfusun ve 35 bin doların üzerinde baktığımızda fazla ülke yok. Hiçbir şirket Türkiye’ye sırtını dönecek lükse sahip değil. 2030’da 3 trilyon dolarlık, 2050’de 5 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağız. Dünyanın 10. veya 11. büyük ekonomisinden biri haline geleceğiz.”

        TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ:3.40’IN ALTINA SARKILMASI İHRACATÇIDA SIKINTI YARATIR

        TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye’nin ihracatının 2017 yılında yüzde 10 arttığını ve 8 ayda 103 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu salonda şu anda dünya nüfusunun yüzde 45’ini temsil eden büyükelçileri ağırlıyoruz. Ayrıca Türkiye, ihracatının yüzde 40’ını bu salonda temsilcileri bulunan ülkelere yapıyor. Biz sadece ihracatımızı artırmak değil, sizlerle karşılıklı olarak ticaretimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.

        Mehmet Büyükekşi 4 yıldır Türkiye’nin tarihini ve doğal güzelliklerini, Türkiye’de görev yapan büyükelçi ve yabancı misyon şeflerinin ziyaret etmelerini sağladıklarını söyledi. İlk yıl Mardin, daha sonra Trabzon ve Çanakkale’nin ardından Gaziantep’te olduklarını aktaran Büyükekşi, “Amacımız, ülkemizin turizm potansiyelini bütün dünyaya tanıtabilmek” dedi. Büyükekşi gazetecilerin sorularını da yanıtlarken kurun seviyesinden ziyade kurun istikrarından yana olduklarını söyledi. İhracatçı olarak hiçbir zaman yüksek kur yanlısı olmadıklarını vurgulayan Büyükekşi, “Biz rekabet edebileceğimiz kur istedik. 3.90 olduğunda da yüksek olduğunu söyledik. 3.40’ın altına giderse de sıkıntı olur” dedi.

        TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçı olarak kurun peşinde koşmak ve oradan kazanç hedeflemek spekülatiftir. İhracatçı buradan bir kâr sağlasa da, sonunda zarar eder. Kurun yüzde 10 değişimi ihracatçının asıl işinden elde ettiği kârı zarara çevirir. İhracatçının asıl kendi yaptığı işten, faaliyetinden para kazanması lazım. Spekülatif kazanç peşinde koşmamalıdır. Merkez Bankası da proaktif olursa kur daha istikrarlı, dalgalarının boyu da daha kısa olur. Biz de verimlilikle, inovasyonla gerçek işimizden kârımızı etmeye çalışırız.”

        ‘ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK’

        Birçok alanda ilerleme kaydedildiğini anlatan Şimşek, “Peki Türkiye iki haneli enflasyon konusunda ne yapacak. Buna engel olabilecek mi? Benim hükümetim bunu zaten gerçekten tek haneli rakamlara indirdi. Şimdi yüzde 10’un üzerinde belki bunu tekrar tek haneli rakamlara çekebilecek miyiz? İnanıyoruz ki çekebileceğiz. Umuyoruz ki bu sene tekrar tek haneli rakamlara gelmiş olacağız” dedi.

        Büyükelçiler Gaziantep Buluşması’na 74 ülkeden 44’ü büyükelçi olmak üzere 171 ülke temsilcisi katıldı.

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konjonktürel koşullar ve yatırım ortamına yönelik mesajlar verdi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar