Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadî zaferlerle desteklenmezse payidar olamaz, az zamanda söner” diyor Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Atatürk 1922’de.

        Bu hedef doğrultusunda da 17- Şubat-4 Mart 1923’te ilk İktisat Kongresi İzmir’de toplandı.

        Çiftçi, sanayici, tüccar ve işçi kesimlerinden toplam 1135 kişinin katıldığı kongrede alınan kararların bazıları şöyleydi:

        - Yerli malı kullanılmalı

        - Teknik eğitim geliştirilmeli

        - Ham maddesi yurt içinde olan sanayi dalları kurulmalı

        - Küçük imalattan büyük işletmelere geçilmeli

        - Özel teşebbüse kredi sağlayacak bir devlet bankası kurulmalı

        - Demiryolu inşaatı programa bağlanmalı

        - Yabancıların kurduğu tekellerden kaçınılmalı işçilerin durumu düzeltilmeli.

        ***

        İlklerin kenti olma özelliğine tarihten gelen misyonu ile devam eden İzmir’de geçtiğimiz ay bir forum yapıldı.

        Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitri Papadimitriou’nun da katıldığı, turizmden spora, enerjiden lojistiğe kadar her konu ele alındığı bu zirve bana göre bugüne kadar yapılan toplantıların en kapsamlısıydı.

        Ege’nin ekonomik potansiyelini değerlendirmek, turizmden yenilenebilir enerjiye, organik tarımdan sanayiye her alanda bölgeyi kalkındırabilecek kararlar, 94 yıl önceki aynı heyecanla alındı.

        Toplantıyı düzenleyen babayiğitleri, başta Mehmet Ali Susam olmak üzere Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) yöneticilerini tebrik ediyorum.

        Özellikle de alınan kararların takipçisi oldukları için.

        Ulu önderimiz Atatürk’ün gösterdiği tam bağımsızlığa giden yolda hükümet de yerli otomobilin startını geçtiğimiz hafta verdi.

        Torbalı ve Aliağa’nın babayiğitleri de gecikmeden hemen ortaya çıktı; “Bizim imkanlarımız süper. Otomobili burada üretelim” diye.

        Atatürk’ün “Vatan sevgisi ona hizmetle ölçülür” sözünü düstur edinerek taşın altına ellerini, hatta başlarını koymaya hazır olduklarını vurgulayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ile Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’yı tebrik ederim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar