Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekim ayı enflasyon oranı 11.9.

        Hükümetin ekonomi politikasını, son dönemdeki terörle mücadelesini ve dış politikasını ben doğru buluyor ve destekliyorum.

        300’den fazla işkoluna ekmek sağlayan inşaat sektörünün önünün açılması, katma değer kazandıracak ürünlerin üretilmesi ve hepsinden önemlisi kendi silahını ve aracının yapılması ülkenin bekaası bakımından çok önemli.

        Bu doğru politikaya rağmen enflasyon rakamlarının yükselmesinin arkasında da Türkiye üzerine oynanan oyunların olduğuna inanıyorum..

        Hükümet önümüzdeki hafta enflasyonun düşürülerek ekonominin yeniden yükselişe geçmesi için yeni kararlar alacaktır diye düşünüyorum.

        *

        Planlama olarak iyi olmasına rağmen uygulamada eksik kalınan en büyük sektör tarım ve hayvancılıktır.

        1980’lere kadar Arap ülkelerine canlı hayvan satan Türkiye, şimdi canlı hayvan ve hayvansal ürün ithal eden ülke durumuna düştü. Tohumculuk Yasası, Tarım Yasası ve Çiftçi Kayıt Sistemi gibi düzenlemeler sektöre ivme kazandırsa da yeterli olmadı.

        Ki, “Tüketiciye ve yoksula ucuz et yedireceğiz” diye yola çıkan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, AVM’lerde 29 liraya kıyma, 31 liradan da et satışını başlattı. Uygulama kulağa hoş geliyor da...

        Umarım bir yer düzeltilirken, diğerinde kalıcı tahribat yapılmaz. Çünkü devletin sübvanse ettiği ithal et sistemi uzun soluklu olmaz. 10 yılı aşkın et ithalatı yapılmasına rağmen düşmeyen fiyatlar şimdi neden düşsün?

        Diyelim ki düştü ve tüketici memnun.

        Ya üretici...

        Artan girdi maliyetleri (Mazot, yem vb.) nedeniyle çaresiz iki ineğinden birini kesmek zorunda kalırsa...

        *

        Aslında formül basit.

        - Asıl büyük girdi kalemi olan yem maliyetini düşüreceksin, ithalat yapacaksan da köylüye kaliteli düve getireceksin.

        - Avrupa ve Güney Amerika çiftçisini destekleyen karkas et alımından vazgeçeceksin.

        Şayet tarım ve hayvancılıkta reform yapacaksan da; uzaklara değil, dünyanın örnek aldığı, köyden kente göçü tersine çeviren Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin modeline bakacaksın;

        Kooperatifleri destekleyecek, ürüne alım garantisi vererek, aracıyı ortadan kaldıracaksın. Yani Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceksin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar