Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 26 yıllık Dev-Sol davası..

        Yargıtay'ın eksik evrak nedeniylehaklarındaki kararı bozduğu 1243 sanığın yasa dışı Dev-Sol örgütü anadavası kapsamında yeniden yargılanmalarına devam edildi.

        Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan 12'si ile avukatları katıldı.

        Savunmaları sorulan sanık Namık Kemal Cibiroğlu ile Gaffar Aker, dosyayı incelemek için süre talep etti.

        Sanık avukatlarından Behiç Aşçı, dosyanın örneğinin çıkarılması çabalarının sonuç vermediğini belirterek, "Dosyanın kapsamı çok geniştir. Yaklaşık 400 klasörden oluşan bir evrakla karşı karşıyayız.

        Temin ettiğimiz makinelerle dosyayı bilgisayar ortamına aktarmak da mümkün olmadı. Bunun için mahkemeden yardım bekliyoruz. Adalet Bakanlığı bütçesinden dosyanın tamamının elektronik ortama aktarılarak savunmanın yararlanmasına sunulmasını bekliyoruz" dedi.

        Mahkeme hakimi, bu konuya ilişkin daha önce cumhuriyet başsavcılığına yazı yazıldığını, bir özel bilgisayar şirketi tarafından dosyanın tamamının bilgisayar ortamına aktarılması amacıyla KDV hariç 48 bin YTL karşılığı teklif alındığını bildirdi.

        Bazı sanık avukatları da dosyanın bilgisayar ortamına aktarılmasını, masrafın da Adalet Bakanlığınca karşılanmasını talep etti.

        Mahkeme heyeti, bugüne kadar sanık ve avukatlarının dosyadan evrak talep ettiklerini hatırlatarak, dosyadaki sanık sayısı ve 400'ü aşkın evrak sayısı dikkate alındığında, her birine tek tek dosya örneğinin verilmesinin çok masraf tutacağını öngördü. Heyet, dosyanın bilgisayar ortamına aktarılmasının, gerek yargılamanın bundan sonraki aşaması, gerek temyiz aşaması, gerekse bu davaya ilişkin çeşitli kurumlardan belge talepleri konusunda büyük kolaylık sağlayacağına dikkat çekerek, dosyanın bilgisayar ortamına aktarılması ve örneğinin çıkarılmasına karar verdi.

        Mahkeme, cumhuriyet başsavcılığına, teklifin kabul edilmesi ve talep edilen ücretin yüzde 30'unun peşin ödenmesini ve sarf kararı yazılmasını da öngördü. Duruşma, ertelendi.

        MÜTALAA

        Önceki duruşmalarda esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, 1243 sanığa "adam öldürme", "adam öldürmeye teşebbüs", "silahlı gasp", "pankart asma", "afiş yapıştırma", "patlayıcı madde atma" ve "izinsiz toplantı ve gösteri yapma" gibi 825 eylem suçu isnat edildiğini hatırlatmıştı.

        Savcı, yasa dışı Dev-Sol örgütünün lider kadrosunda bulunan Dursun Karataş'ın da aralarında yer aldığı 176 sanığın, TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmasını, bunlardan vefat ettiği anlaşılan 13'ü hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasını istemişti.

        Savcı, diğer sanıklar hakkındaki davanın ise ölüm ya da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını öngörmüştü.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt lideri Dursun Karataş'ın da bulunduğu 1243 sanığa "örgüt yöneticiliği yapma", "adam öldürme", "kamu malına zarar verme", "polise mukavemet" gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek, dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

        Dosya, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesinin de cezaları sanıklara tebliğ etmesinden sonra Yargıtay'a gitmiş ve Yargıtay, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı 2 yıl önce usul yönünden bozmuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa