Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadını karanlığa gömdük, iyi erkek yetiştiremedik

        TÜRKİYE’DEKİ KADINLARIN SORUNU CİDDİ

        Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hizmetlerini toplumsal sorunlara göre oluşturmayı ilke edindiklerini anlatan Aydın, bu çerçevede ülke genelindeki eğitim program ve projelerini desteklediklerini belirtti.

        Türkiye’de çok ciddi bir kadın sorunu olduğuna dikkati çeken Aydın, bu sorun karşısında da Diyanet’in duyarsız kalamayacağını söyledi. Kadın sorunu başlığı altında Türkiye’deki sorunların aslında İslam dininin de temel değerleriyle çeliştiğini vurgulayan Aydın, “Bunu dinimizin onaylaması mümkün değil. Cehaletle savaşmayı gündeminin ilk sıralarına almış bir dinin mensupları bugün cahil, eğitimsiz. Onun için biz bu milli sorunun çözümünde din kurumu olarak Diyanet’in önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye’deki okuma yazma seferberliklerini gönülden destekliyoruz” diye konuştu.

        Din görevlilerinin “çok az maaşlarıyla kız çocuklarının okuması için burs verdiklerini” anlatan Aydın, burslarla imamların topluma örnek olmaya çalıştıklarını ve verilen bursların birer sembol olduğunu kaydetti. İmamların bu burslarla “eğitim sorunu, din adına bizim savaşmamız gereken bir sorundur. Biz bunu yapıyoruz” diye mesaj verdiklerini ifade eden Aydın, 2006 yılında kız çocukları okulsuz kalmasın kampanyası kapsamında din personelinin 9 ay süreyle 40’ar YTL burs verdiklerini, böylece 2008 eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar toplam 2 bin 309 kız çocuğunun eğitim almasına katkı sağladıklarını kaydetti.

        KENDİ DİN AHLAKIYLA, SAKAT DİN ANLAYIŞI

        Kadın sorunun arkasında yatan yanlış zihniyetle din adına mücadele etmeyi önemsediklerini vurgulayan Aydın, “Kız çocuklarının eğitim görmemesinin altında çok sakat, yanlış bir din anlayışı yatıyor. Her ne kadar doğrudan dinle bunun ilgisi olmasa da bunu böyle uygulayanlarının bilinçaltında yanlış din algılayışı da var” diye konuştu. Aydın, bu sorunun çözümü için müftülürden özel programlar hazırlanmasını ve devletin diğer kurumlarıyla iş birliği yapılmasını istediklerini vurguladı.

        Bir ilde “Haydi Kızlar Okula” Kampanyası çerçevesinde valiliğin faaliyetlerde bulunduğunu ancak bir sonuç alınamadığını anlatan Aydın, müftünün gidip halkla bir konuşma yapması üzerine ildeki kızların yüzde 75’inin okula kayıt olduğunu kaydetti.

        Ailelerin kız çocuğunu okutmama gerekçesi olarak kendince ahlaki bir takım argümanlar öne sürdüklerini ve bunları kendi din ahlakıyla temellendirmeye çalıştıklarına işaret eden Aydın, “Ama bu düşünceleri Kur’an’a, sünnete dayandırmak mümkün değil. İslam, bu konuda kadın ve erkek her Müslüman’ın ‘beşikten mezara kadar ilim talep etmesi’ni görev olarak addediyor” dedi.

        CİNSİYET KÜLTÜRÜ SORGULANMALI, KADIN DA İNSAN

        Türkiye’deki cinsiyet kültürünün sorgulanması gerektiğine de dikkati çeken Aydın, “Cinsiyet kültürümüz dini değerlerimizden çok uzaklaşmış durumda. Biz de faaliyetlerimizde kadının da erkek gibi insan olduğunu, aralarında fark olmadığını, dolayısıyla her iki cinsin de eğitiminde fark olamayacağını anlatıyoruz” dedi. Aydın, şöyle devam etti:

        “Kadın gibi çok önemli bir eğiticiyi varlığından habersiz olacak kadar cehaletin karanlığına gömdük. Bugün toplumdaki sorunların temelinde yatan en önemli nedenlerden birisi bu. Kadınını, annesini yani en önemli eğitimcisini ihmal eden bir toplum iyi erkek de yetiştiremez. Nitekim bu toplum iyi erkek de yetiştiremiyor. Kadınını ihmal ederek, iyi erkek yetiştireceğini düşünmek savunulacak hiçbir yönü olmayan bir kanaattir. Biz, bu ülkede iyi insan yetiştirmek istiyorsak kadın, erkek ayırmadan herkesin beynini kafasını, kalbini geliştirmesini sağlayacak bir ortamı hazırlamalıyız.”

        Diyanet olarak, hizmetlerinde bu sorunu gözettiklerini, Kur’an kurslarının kadınların eğitiminde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Aydın, kurslara katılanların yüzde 90’dan fazlasını kadınların oluşturduğunu anlattı. Aydın, “Bu çok sevindirici. Çünkü kadın sorunuyla celalleşen bir ülkede, kadınların evde oturmak yerine Kur’an kurslarına gelip eğitim görmesi çok önemli” dedi. Aydın, Kur’an kursları çerçevesinde halk eğitim merkezleriyle birlikte okuma-yazma kursları düzenlediklerini bildirdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa