Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Göz göre göre katliam

        Uğur Dündar dün gece Star Ana Haber’de, Isparta’daki uçak kazasına ilişkin şok bir belge yayınladı. Belge, olayın bir kazadan çok katliam olduğunu ortaya koyuyor.

        30 Kasım 2007’de meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği kazadan 28 gün önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden 6 uzman, ruhsatının yenilenmesini isteyen World Focus Şirketi’nde denetim yaptı. Yapılan incelemeler sonunda 60 eksik tespit edildi. Uzmanlar hazırladıkları raporla şirkete verilen işletme ruhsatının durdurulmasını talep etti. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri işletme ruhsatını iptal etmek yerine şirkete yeni bir süre tanıdı.

        İlk denetimde 60 bulgu

        Rapor Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı. İlk Raporun tarihi 2 Kasım 2007. Kazadan tam 28 gün önce. 6 uçuş mühendisi tarafından hazırlanan 24 sayfalık raporun sonuç bölümünde şirketle ilgili 60 ayrı eksik tespit edildi.

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde görevli uzmanlar, 30 Kasım 2007 tarihinde 57 kişinin öldüğü kazadan 20 gün sonra 18-19 Aralık 2007 tarihlerinde, şirkette ikinci bir denetim daha yaptı. Uzmanlar tarafından yapılan bu inceleme sırasında 10 yeni eksik tespit ettiği de ortaya çıktı.

        Kaza sonrası da hatalar var

        İkinci denetimin ardından 25 Aralık’ta Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı imzasıyla World Focus’a bir yazı gönderdi. Yazıda şirketin uçuşları yine iptal edilmiyor ve şirkete eksiklerin giderilmesi için yine 30 gün süre verildi.

        Şirkete izin veren belgenin altındaki imzanın sahibi dönemin Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’nın, şimdi kazanın ardından adını değiştirerek Ankair olan World Focus için çalıştığı ortaya çıktı. World Focus uçağı Atlasjet’ten kiralamıştır.

        Star Haber’in telefonla aradığı Ankair’de çalışanlar, hatta asistanı Oktay Erdağı’nın şirkette çalıştığını doğruladı ancak ofis dışında olduğunu söylediler. Erdağı ise kendisinin bir danışmanlık şirketinde çalıştığını sadece ofisi kullandığını iddia etti. Kazadan sonra günlerce suçlu arandı. Uçakların periyodik bakımlarının yapılmamasından, pilot hatasına, meydanda ILS cihazının bulunmamasına kadar herşey didik didik edildi. Ancak asıl önemli olan bu rapor gözden kaçtı ya da görmezden gelindi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa