Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD, 27 dost ülkeden vizeyi kaldırıyor

        Amerikan yönetimi, 27 "dost" ülkeden ülkeye giriş yapacaklara yönelik vize uygulamasını kaldırıyor.

        Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yürürlülüğe konacak yeni bir uygulamaya göre bu 27 ülkeden gelecek kişiler, ABD'ye ayak basmadan 72 saat önce internetten kayıt yaptırabilecekler. Aralarında Türkiye'nin bulunmadığı 27 ülkenin 22'sini Avrupa Birliği ülkesi oluştururken, geri kalan ülkeler ise Brunei, Yeni Zelanda, Singapur, Japonya ve Avustralya.

        Amerikan İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Visa Waiver Program adlı söz konusu uygulamanın 11 Eylül'den sonra başlayan sıkı güvenlik kuralını devam ettirdiğini söyledi. Chertoff, bazı Avrupalı yetkililerin ABD'nin bu tür isteklerinden rahatsız olduğunu belirtirken, Doğu Bloku ülkeleri ve bu programa katılmak isteyen diğer ülkelerle de görüşmelerin yürütüldüğünü belirtti.

        Michael Chertoff, "Bu sistem, belge odaklı prosedürlere bağlı kalmaksızın, vize olmadan ABD'ye gelecek olanlar hakkında temel bilgileri edinmek için 21. yüzyıl elektroniğini kullanacak" dedi. Yetkililer ise bu sistemin, hala Avustralya'da uygulanmakta olan sisteme benzediğini belirttiler.

        Yetkililer, bu uygulamanın güvenlik açığını kapatacağını düşünüyorlar. Halen Amerikan gümrük ve sınır otoriteleri, halen ABD'ye gelen uçaklar kalktıktan 15 dakika sonra havayolu şirketlerinden yolcu bilgilerini alıyor. Ancak bazı yerlerde tarayıcılar sayesinde uçuştan önce "gelmesi istenmeyen kişiler" de belirlenip uçağa binmesi engellenebiliyor.

        Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Birliği Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, ABD'den uygulama konusunda daha fazla detay istediklerini söyledi. Barrot, bir komisyonun ABD'nin istediği şeylerin vize ile aynı değerde olup olmadığını ve ABD'den AB ülkelerine gelen kişilere de aynı prosedürün uygulanıp uygulanmayacağını değerlendirdiğini belirtti.

        Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı üyesi Jeanine Hennis-Plasschaert de uygulamanın "genel gücen atmosferine bir katkı sağlayacağını" ifade etti.

        Yeni uygulamaya göre bu ülkelerden ABD'ye seyahat etmek isteyenler, Amerikan hükümetinin internet sitesinden "I-94W" adlı bir formu dolduracaklar. İnternete ulaşma imkânı olmayanlar ise seyahat acenteleri veya havayollarının internet sayfalarından aynı forma ulaşabilecekler.

        Verilen giriş onayı, 2 yıl boyunca geçerli olacak. Uygulama, 1 Ağustos'tan itibaren yürürlülüğe girecek. Bu yolla ABD'ye gelmek istemeyenler ise önceki şekilde Amerikan konsolosluklarına vize başvurusu yapabilecekler.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa