Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Esenyurt faciası 5 kişi gözaltında

        Esenyurt'ta dün gece 11 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan inşaat şantiyesinde görevli mühendis K.A., şantiye şefi E.G., iş güvenlik sorumlusu C.D., A.A. ve S.A. ile birlikte 11 kişi Esenyurt Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrollerinin ardından Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kıraç Polis Merkezi'ne getirilen şüphelilerin sorgusu sürüyor.

        ÇADIRLAR PLASTİKMİŞ

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olayla ilgili "Çalışan işçilerin çalıştıkları yerlerde, kaldıkları yerler bir bütünlük arz ediyor. Dolayısıyla nasıl çalışırlarken, alınması gereken önlemler varsa, kaldıkları istirahat ettikleri yerler itibarıyla da aynı önlemlerin alınması gerekiyor. İş kanunumuz, mevzuatımız bunu öngörmektedir. Bu çerçevede ne gibi bir ihmal var. 3 tane ısıtıcının olduğu ifade ediliyor. Konteynerler neden kullanılmadı? Neden çadırlarda işçiler kaldı? Kaç işçi kalıyordu? Tahliyeleriyle ilgili ne gibi sorular yaşandı? Bazı çelik malzemelerin kullanıldığı, ama çadırı kaplayan malzemenin plastik olduğu...Nerede ihmal varsa, bunlar hızlı şekilde değerlendirilecek. Olay yerinde inceleme yapacağım. İşverenin görevi sağlıklı çalışma ortamı kurmak" açıklamasını yaptı.

        Çelik, bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelere Bakan Çelik'in yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babaşçu, Milletvekilleri Ünal Kacır, Gülay Dalyan, Tülay Kaynarca, Feyzullah Kıyıklık ve çok sayıda yetkili katıldı.

        ÖLENLERİN YAKINLARINA YARDIMDA BULUNULACAK MI?

        Bir gazetecinin, ''Ölenlerin yakınlarına yardımda bulunulacak mı?'' sorusu üzerine Çelik, ''Ölüm olayı olmasa da onları konuşmasak devletimiz sosyal devlet, gerek ölüm aylığı gerekse iş kazası neticesinde aylıklar hak sahiplerine bağlanacak. Bir taraftan iş kazasından dolayı aylıklar bir de hak eden varsa, 900 gün, 1800 gün gibi sigortalılığı olanların hak sahiplerine ayrıca ölüm aylıkları bağlanacak. Bu konuda bir sorun olmaz'' dedi.

        Belediyelerin ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun definle ilgili ihtiyaçları karşılayacağını da kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

        ''Şunu bütün açıklığıyla ifade etmek istiyorum ki Türkiye'nin müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na acil ihtiyacı vardır. Bakanlık olarak ilk günden bu tasarıyı hazırladık ve TBMM'ye gönderdik. Her şey yasayla çözülmez. Bütün yasal önlemleri alsanız da siz sorumlu bir davranış içinde olmazsanız, yine de bazı olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz ama yasalar da önemlidir. Şu anda mevzuatımız yetersiz mi? Değil ama gelişen dünya şartlarında müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çok kısa süre içinde inşallah devreye girecektir. Belki de bildirim zorunluluğu olacaktır. Bildirimin neticesinde denetim yapılmadan da burada hiç kazma vurulmayacaktır. Bu müeyyideleri koymamız gerekiyor. Herşeyin telafisi mümkün. Görüyoruz işte, hayatını kaybedenleri tekrar geri getirmek mümkün değil.''

        Olayın ardından gözaltı olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, idari olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, adli olarak da şu anda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

        Bir soru üzerine Çelik, ''40 kişinin kaldığı bir koğuşta, çadırda, giriş ve çıkışın mutlaka olması gerekiyor. Yönetmelikler bunu emrediyor, çıkış noktasının olmaması büyük bir eksiklik'' dedi.

        ''Denetim olsa bu eksiklik giderilemez miydi?'' sorusunu Çelik, ''Belki yapılmıştır, onun bilgilerini alacağız'' diye yanıtladı.

        Çelik, bir gazetecinin ''Çalışan işçilerin kağıt imzalatılarak ücretsiz izne çıkartıldığı söyleniyor. Bu konuda bir bilginiz var mı?'' sorusuna, ''Şunu ifade edelim. Hiç bir şey örtbas edilemez. Açık söylüyorum, bütün görevliler olup bitenlerin farkındalar. Bir ihmal söz konusuysa bizim o ihmali giderme gibi bir sorumluluğumuz var'' karşılığını verdi.

        VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenyurt'ta inşaat şantiyesinde çıkan yangınla ilgili müfettişlerin inceleme yaptığını söyledi. Olayın işçi güvenliği açısından değerlendirileceğini kaydeden Mutlu, "Alınması gerekli tedbirler neden alınmadı? İş güvenliği ve işçi güvenliğiyle ilgili bütün bunlar incelenecek." dedi.

        Hayatını bu acı olayda kaybetmiş olan işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dilediğini söyledi. Olayda yaralı olmadığını, fakat 11 acı kaybın bulunduğunu kaydeden Mutlu, "Sebebi şuana kadar net olarak belirlenmiş değil. Muhtelif değerlendirmeler var. Isınma amacıyla orada kullanılan araçlardan, elektrik kontağından olabilir. İtfaiye raporu ve emniyetin olay yeri incelemeleri devam ediyor. Şuan inceleme safhasında. Yangın nedenine ilişkin net ulaşmış olduğumuz yangın nedenine ilişkin bilgi yok." diye konuştu. Mutlu, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Gül'e de bilgi verdiğini söyledi.

        Gazetecilerin, "Bu kadar değerli binaların yapıldığı şantiyelerde işçilerin prefabrikte kalması gerekmez miydi?" şeklindeki sorusu üzerine Mutlu, "Bütün bunları işçilerimizin kalmış olduğu mekanların iş güvenliği işçilerin kalacakları ortamların standartları açısından mevzuat yönünden değerlendirmesini ilgili müfettişler dün geceden itibaren çalışmaya başladılar, inceleyecekler. Kalmış oldukları yerlerin koşulları, mevzuat acısından nedir? Yasal sınırlar çerçevesinde bir yerde mi kalıyorlar? Yoksa buna aykırı bir durum mu vardı? Bütün bunlar değerlendirilecek. Müfettişlerin yapmış oldukları incelemeler neticesinde de elbette ki başkaca tedbirler bu konularla ilgili yapılması gerekli olan işlemler varsa bunlar yapılacak." ifadelerini kullandı.

        Olayda 11 kaybın olduğunu vurgulayan Mutlu sözlerine şöyle devam etti: "Alınması gerekli tedbirler neden alınmadı? İş güvenliği ve işçi güvenliğiyle ilgili bütün bunlar incelenecek. Ben de olay yerine gittim. İşçilerin kaldığı mekanları gördüm. Oradaki işçilerden de bilgiler aldım. Bu noktandan sonra yapılacak şey; bunların tekrarlarına sebebiyet verilmemesi noktasında alınması gerekli tedbirler varsa bunları belirlemek ve takip etmek. Bu olayda kusur olan hususların belirlenerek onlarla ilgili de işlemler yapmaktır. Bunları titizlikle takip ediyoruz."

        İHBAR SAATİ: 21.06, İLK EKİBİN VARIŞ SAATİ: 21.14

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt'ta 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Saat 21.06'da gelen ihbar üzerine Beylikdüzü itfaiye müfreze ekipleri saat 21.07'de hareket ederek olay yerine 21.14'de intikal etti. İtfaiye komuta aynı anda Büyükçekmece grubunu da saat 21.08'de alarma geçirdi. İkinci ekip ise 21.08'de hareket ederek 21.15'de alevlere müdahale etti" denildi.

        70 KİŞİLİK İKİ ÇADIRA MÜDAHALE EDİLDİ

        Ekiplerin olay yerine gittiğinde işçilerin kaldığı ve koğuş olarak kullanılan 70 kişilik 2 çadırdaki yangına müdahale ettiği belirtilirken, "Ekipler genişleyen ve çadırları saran alevleri kısa sürede söndürdü. Yangın sırasında çok sayıdaki işçi çadırlardan çıkmayı başarırken 11 işçi dumandan etkilenerek çıkmayı başaramadı. Yangının ilk bilgilere göre yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Emniyet Müdürlüğü olay yeri incelemeleri ekipleri araştırmalarını sürdürüyor. Görgü tanıklarının ifadesini alan. Cumhuriyet savcısı olaya el koydu" ifadeleri kullanıldı.

        İŞÇİLER İLE YAKINLARI KORKU DOLU ANLARI ANLATTI

        Esenyurttaki yangın faciasını yaşayan işçiler ile yakınları korku dolu anları anlattı. Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan ve çadırlarda kaldığını söyleyen Abbas Mendi, yangın başladıktan sonra olay yerine geldiğini belirterek 3 çadırın yandığını gördüğünü söyledi. Mendi, "Biz kendimiz müdahale ettik. İtfaiyeyi de aradık. Yapacak birşeyimiz yoktu. Çok alev olduğu için üzerine gidemedik. Alev yükselince insanlar çıkmayınca içeride kaldıklarını anladık. Bir kaçını çekerek alabildik. Gerisini kurtaramadık" diye konuştu.

        AİLELER AKIN ETTİ

        Yangın haberini alan işçi yakınları da olay yerine akın etti. Kendisinden haber alınamayan Ahmet Yal'ın yakınları olay yerine gelerek bilgi almaya çalıştı. Yeğeni Ahmet Yal'dan haber alamadığını ifade eden Ali Göç, "Arkadaşlar aradı. Bende bu şantiyede çalışıyordum daha önce. Geldik buraya her tarafı ana baba günü olmuş. Hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Firma sahiplerinin de bilgisi yok" diye konuştu.

        PANİĞE KAPILDILAR

        Öte yandan yangından haber alınamayan aşçı Mustafa Bak'ın yakınları da olay yerine geldi. Bak'ın yakınları yeğenlerinin önceden konteynırda kaldığını ancak daha sonra çadırlara taşındığını ifade etti. Paniğe kapılan Bak'ın yakınları Adli Tıp Kurumu'na gitti.

        KIZILAY'DAN DESTEK

        Olay yerine gelen Kızılay ekipleri de ailelere psikolojik destek verdi. "Onların yanıda olduğumuzu hissetirmeye çalışıyoruz" diyen Kızılay görevlisi, yeterince malzeme temin ettiklerini ve ailelere destek olmak için olay yerinden Adli Tıp Kurumu'na gittiklerini ifade etti.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa