Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Rektörden YÖK'e 'dava' sitemi

        Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)

        Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile birlikte 5 üniversite yöneticisinin, müteahhitlere tamamlamadıkları işler için hak ediş ödeyip, evlerine klima taktırdıkları, alınan seramiğin üzerinde ödeme yaparak kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle 3'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı. Rektör Akınoğlu, hakkında dava açılmasına izin veren YÖK'e cephe alıp, "Objektif olmadan hakkımda dava açılmasına karar verilmiştir" dedi.

        Çukurova Üniversitesi'nin müteahhitliğini yapan Cumali Kurtar, 2004-2010 yıllarında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akınoğlu'nun kendisinden dönemin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Kavak aracılığıyla 300 bin lira para aldığını, zamanında bitirdiği iş için haksız yere 250 bin lira ceza kestiğini, tamamlamadığı işler için hak edişler ödeyerek yarım kalmış işleri bedel ödemeden kendisine yaptırdığı gibi 16 başlık altında toplanan bir çok suçtan dolayı YÖK'e suç duyurusunda bulundu. YÖK yaptığı incelemede, Rektör Prof. Dr. Akınoğlu, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanları Nüvit Günay ve Özkan Güğercin, Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Şube Müdürü Remzi Çalışır ve kontrol mühendisi Mehmet Akif Bilmez'in bazı suçlardan yargılanmasına karar verdi. YÖK'ün bu kararına Rektör Akınoğlu ile diğer üniversite yöneticileri Danıştay'a başvurarak itiraz etti. Danıştay 1. Daire de ?Görevi kötüye kullanmak' suçunu içeren TCK'nın 257. maddesine göre 3'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmalarına karar verdi.

        "İDDİALAR GÖREVİM DIŞINDADIR"

        5 öğretim üyesinin yargılanmasına Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Rektör Akınoğlu savunmasında, hakkında dava açılmasına izin veren YÖK'e sitemde bulundu. YÖK Başkanlığı'nın yetkili kurulunun objektif ölçütlere dayanmadan iddiaları değerlendirerek somut deliller olmadan hakkında dava açılmasına karar vermesinden yakınan Rektör Akınoğlu, "İleri sürülen iddialar görevim dışındadır. Rektörlük makamı olur ve onay makamıdır. Teknik hususlarla ilgili bilgim yoktur, tamamlanmamış işlemlerle ilgili bir ödeme yapılmamıştır. Şikayetçi Cumali Kurtar ihalelerde ayrıcalık istemesi ve bunun kabul edilmemesi üzerine öc alma duygusu ile hakkmda şikayette bulunmuştur. Beraatime karar verilsin" dedi.

        'ERTESİ GÜN KLİMALARIN PARASINI VERDİK'

        Evlerine klima taktırdığı iddiasıyla suçlanan Günay ile Çalışır ise, müteahhit Cumali Kurtar'ın şirket indiriminden faydalanarak kendilerine klima aldığını doğruladı. Her iki sanık da, "İndirim yapıldığı için bizim adımıza klimaları aldı. Ertesi gün klimaların parasını kendisine ödedik" dedi. Çalışır, "Ben kontrol görevlisiydim. Tamamlanmamış hiçbir iş için imza atmadım, imza attığım tüm işler tamamlanmıştır, buna göre ödeme yapılması için imza atmışımdır" dedi. Diğer sanıklar Bilmez ve Güğercin ise, suçlamaları kabul etmedi. Duruşma, müteahhit Cumali Kurtar ile diğer tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

        HANGİ SUÇLARDAN YARGILANIYORLAR?

        Rektör Prof. Dr. Akınoğlu ile birlikte 5 yöneticinin yargılandığı suçlar şöyle:

        "Çukurova Üniversitesi Isı Merkez İnşaatını yapan Kutlugün firması ile Karataş Meslek Yüksek Okulu inşaatını yapan Burç inşaat firmasına, tamamlamadıkları işler için tamamlanmış gibi hak ediş ödemek, yarım kalan inşaatı şikayetçi Cumali Kutlar'a bedel ödemeden tamamlattırmak."

        SERAMİK YOLSUZLUĞU

        "Projelerine göre eksik yapılan Çukurova Üniversitesi Merkezi Derslik ve İdari Blok İnşaatı ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu binası ikmal inşaatının kabulünü yapmak ve 8 bin 192 metrekare seramik alan için yükleniciye 10 bin 73 metrekare seramik alan üzerinden ödeme yaparak kamu zararına neden olmak."

        EVLERİNE KLİMA TAKTIRMIŞLAR

        "Çukurova Üniversitesi'nin ihale ve yapım işlerini yürütmek ve denetlemekle görevli Nüvit Günay ve Remzi Çalışır'ın evlerine aldıkları klimanın bedelini üniversitenin yapım işleri yüklenicisi şikayetçi Cumali Kurtar'a ödetmek suretiyle çıkar sağlamak."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa