Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şizofrenlere özel kafe

        Özlem İSPİR/ ELAZIĞ (AHT)

        Elazığ'da SODES Projeleri kapsamında hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından kabul edilen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilk olan Şizofriend Kafe'nin açılışını Vali Yardımcısı Bedrettin Özmen, Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Ömer Deniz ve şizofreni hastası birlikte yaptı. Aileleri ve toplum tarafından dışlanan şizofreni hastaları kendileri için özel tasarlanan mekana arkadaşları ile gelip vakit geçirecek. Hastalara sınırsız ücretsiz içecek ikramı yapılacak.

        Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Ömer Deniz, projenin, şizofreni hastalarının toplumla kaynaşmasını amaçladığını belirterek, "Hastaların sosyal rehabilitasyonuna yönelik bir proje. Türkiye'de örneği yok. Cumhuriyet tarihinin ilk akıl hastanesi 1925 yılında Elazığ'da kuruldu. Bugün de bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Elazığ'da da bundan sonra hastaların arkadaşlarıyla biraraya gelebilecekleri, ücretsiz çay kahve içebilecekleri mekanları var. Bu mekanın özelliği herkesin gelebilmesi. Amacımız önyargıları yıkmak, şizofrenlerin topluma karışmasını sağlamak ve özgüven kazandırmak"dedi.

        Ailesi tarafından dışlanan ve 20 yıldır tedavi gören şizofreni hastası Mahmut Aktaş, mekanın açılmasından memnun oldğunu belirterek, "20 yıldır şizofreni hastasıyım. Toplum bizi dışlıyor, soyutluyor. Bize hasta gözü ile bakıyorlar. Ailem de dışladı beni. Açılan mekanda dertlerimizi unutup

        dinleniriz" "diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa