Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 12 Eylül darbesine suç duyuruları

        Kocaeli Sivil Anayasa Platformu üyesi bir grup ile İHD Kars Temsilcisi Onur Gündoğdu, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

        Kocaeli Adliyesi önünde grup adına basın açıklamasını okuyan Kocaeli Sivil Anayasa Platformu Genel Sekreteri Bahri Odabaş, platformlarının halkın ihtiyaçlarına cevap verecek sivil bir anayasanın hayata geçirilmesi amacıyla bir yıl önce kurulduğunu hatırlattı.

        12 Eylülde gerçekleşen halk oylamasında ''evet'' oyunun çıkmasıyla Türkiye'de sivil bir anayasanın oluşması için umutların arttığını belirten Odabaş, şöyle konuştu:

        ''Sivil toplum olarak siyasetçilerin bu konuda en az bir yıl önünden gidiyoruz. Bu referandumda sivil toplum kuruluşlarının önemini iktidar da muhalefet de bir kez daha anlamıştır umarız. Bu ve benzeri çalışmalarla artık sivil toplum kuruluşlarının herhangi bir siyasi parti ve ideolojinin arka bahçesi olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Toplum yararına olan her şeye sahip çıkıp destek vereceğimizi, toplum zararına olan her şeye kim yaparsa yapsın karşı çıkacağımızı önce siyasilerimiz, sonra tüm halkımızın bilmesini isteriz. Bu nedenle bugün 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.''

        Basın açıklamasının ardından grup adına Odabaş, Kenan Evren ve dönemin kuvvet komutanları hakkında suç duyurusu içeren dilekçeyi savcılığa teslim etti.

        Öte yandan Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde de Yaman Taşçıoğlu isimli bir vatandaş, savcılığa giderek 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

        ''YARGILANABİLMELERİNİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI''

        İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Temsilcisi Avukat Onur Gündoğdu da 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

        Gündoğdu, yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyanlardan hayatta kalan Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği yargılanması istemiyle Kars Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

        İnfaz edilen ve idam cezasına çarptırılanlarla o dönemde işlendiği iddia edilen suçları içeren listeyle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu ifade eden Gündoğdu, ''Geçici 15. madde artık kaldırıldığına göre anılan kişilerin yargılanabilmesini önleyecek herhangi bir engel kalmamıştır'' dedi.

        Gündoğdu, ilgili kişiler ve suçlarla ilgili zaman aşımının olmadığını ifade etti.

        İnsanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı cezasızlık uygulamaları gerçekleştiren bir ülkenin uluslararası camiada demokratik bir hukuk devleti olarak nitelendirilmesinin son derece güç olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, dünyadaki benzer örnekleri gibi Türkiye'nin de sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapmak, mağdur binlerce insanın acılarını bir nebze de olsa azaltmak zorunda olduğunu ifade etti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa