Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kürtçe bölüme yoğun ilgi

        Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 'Yaşayan Diller Enstitüsü' adı altında 'Kürtçe, Arapça ve Süryanice' dillerinde eğitim verilmesi için 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla verilen izinden sonra üniversite Kürtçe Bölümünde Yüksek Lisans düzeyinde öğrenci alımlarına başladı. Üniversitede Kürtçe eğitim için imkan verilen tarihi kararın ardında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı, Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı ile Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bölümleri açıldı.

        Akademisyen sorununu çözdükten sonra Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı için bu yıl ilk kez alınacak 20 yüksek lisans öğrencisi için başvurular başladı. 13- 24 Eylül tarihleri arasında başvuruların alınacağını söyleyen Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe için yoğun bir başvuru olduğunu ve ilk iki günde 21 kişinin başvurduğunu ifade etti.

        Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevinden Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Bölümü Başkanlığına getirilen Prof. Dr. Kadri Yıldırım, bu yıl ilk kez Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde 20 yüksek lisans öğrencisinin alınacağını söyledi. Kürt dili için Akademisyen sorunun giderildiğini altını çizen Prof. Dr. Yıldırım, "Eylül ayında yüksek lisans için alınacak öğrencilerin her hangi bir 4 yıllık bir fakülteden mezun olması ve diploma notunun en az 60 olması gerekiyor.

        Bunun yanı sıra YÖK'ün koyduğu 55 sözel taban puanı olan herkes müracaat edebilecek. İlk iki günde 21 kişi başvurdu. 24 Eylül'e kadar 500'ün üzerinde bir başvuru bekliyoruz. Kayıt işlemlerinin ardında üniversiteye alınacak öğrencilerin Kürtçe eğitimi için ders başı yapacağız. Süryani ve Arap bölümleri için ise gelecek yıl öğrenci almayı planlıyoruz."dedi. Yüksek lisans düzeyinde öğrenci alımlarının Şubat döneminde de devam edeceğini anlatan Yıldırım, bu bölümlerden mezun olacak öğrencilerin başka üniversitelerde açılabilecek Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda rahatlıkla iş imkanı bulabileceklerini sözlerine ekledi.

        Üniversitede Kürtçe ve Arapça'nın da seçmeli ders olarak eğitim verilmesi için senato kararını çıkardıklarını hatırlatan Yıldırım, bu yıl üniversitelerine kayıt yaptıran bin'e yakın öğrenciye de seçmeli ders olarak hangi ders de eğitim almak istediklerini sorduklarını kaydetti.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa