Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Doğumda kaybetti AİHM'de kazandı

        İzmir'de 1996 yılında erken doğumla dünyaya gelen ve AIDS hastalığı virüsü olan HIV'li kan verilen Y.O., AİHM'in kararıyla haklı bulundu. AİHM, yaklaşık 800 bin TL tazminat belirlerken, Y.O.'ya ömür boyu devletçe bedava tedavi sağlanmasına hükmetti.

        Avukat Mehmet Emin Keleş, ailenin buruk bir mutluluk yaşadığını söyleyerek, "AİHM, 800 bin TL tazminat belirlerken, Y.O'ya ömür boyu devletçe bedava tedavi sağlanmasına hükmetti. Bu karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin tarihinde şahsa verilen tazminat rakamında bir ilktir" dedi. Y.O.'nun 1996 yılından itibaren hem hukuk hem de yaşam mücadelesini verdiğini söyleyen Keleş, kararı AİHM'ne götürme gerekçelerini şu şekilde anlattı:

        "Hakların teorik düzeyde verilmesinin yeterli olmadığını, bunların etkin ve kullanılabilir kılınması gerektiğini, iç hukuk bakımından sorumluların yasama dokunulmazlığı ile ceza mahkemeleri önüne dahi getirilemediğini ve yargılanamadıklarını küçük Y.O.'ya ölümcül bir hastalık bulaştırarak yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Yetkili ve sorumlularına görevlerini hatırlatmak istedik."

        ÖMÜR BOYU SAĞLIK TEDAVİSİNDEN YARARLANACAK

        Keleş, rakamın AİHM'de Türkiye aleyhine kişisel başvurularda kazanılan en yüksek tazminat olduğunu kaydetti. Aileye maddi tazminat olarak 300 bin, manevi tazminat olarak 78 bin ve mahkeme giderleri olarak da 3 bin Euro'nun ödenmesine hükmetti. AİHM, bunlara ek olarak da Y.O.'ya ömür boyu bedava ve tam tedavi sağlanmasına karar verdi.

        Bugün 7. sınıf öğrencisi Y.O, 1996 yılında dünyaya geldiğinde prematüre servisine konularak tedavi altına alınmıştı. Kan ihtiyacı olan Y.O'ya İzmir Kızılay Bölge Müdürlüğü'nden getirilen kan verilmişti. Tedavisi tamamlandıktan sonra hastaneden çıkartılan Y.O.'nun 4 ay sonra Kızılay'dan alınan kanda bulunan virüsten dolayı AIDS hastalığına yakalandığı ortaya çıkmıştı.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa