Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam KCK tutukluları AİHM'e gidiyor

        Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Savcılığı'nın talimatı ile 14 Nisan 2009 tarihinde PKK'nın Sözde Türkiye Meclisi yapılanması olan KCK'ya yönelik yapılan ilk operasyon sonrası aralarında kapatılan eski DTP'nin eşbaşkan yardımcıları Selma Irmak ve Kamuran Yüksek'in de aralarında bulunduğu 53 tutuklu, avukatları Reyhan Yalçındağ ve Cihan Aydın aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

        Halen Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan eski DTP'liler AİHM'e başvurma gerekçesi olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkını düzenleyen 5. maddesi, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesi, işkence ve kötü muamele yasağını düzenleyen 3. maddesi ile ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesinin ihlal edildiğini gösterdi.

        KCK operasyonu sonrası tutukluların mahkemeye çıkarılmamasını eleştiren Avukat Reyhan Yalçındağ, "Müvekkillerimiz somut bir suç bulunmamasına rağmen 1 yıldan beri tutuklu. Dosya gizli tutulduğu için neden cezaevinde olduklarını avukat olmamıza rağmen bilmiyoruz. Dava dosyası ile ilgili basına sızan bilgilerden ancak öğrenebiliyoruz. Biz de 4. maddenin ihlal edildiğini düşünerek AİHM'e başvurduk. Önümüzdeki günlerde aynı davada tutuklanan belediye başkanlarının dava dosyaları da uluslararası platforma taşınacak" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa