Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mason üstadı locada öldüreceklerdi

        Elazığlı Hacı Ali Hamurcu, 3 gün boyunca Masonlar Büyük Locası’nın Beyoğlu’ndaki merkezi önünde keşif yaptı.

        İhbar üzerine polis, dur ihtarına uymayan Hamurcu’yu yakaladı, üzerinden bir ekmek bıçağı çıktı.

        Engin BELLİ/ GAZETE HABERTÜRK

        Mason üstadı suikasttan kurtuldu

        Masonların Büyük Üstadı Salih Evcilerli’ye suikast düzenlemek için 3 gün boyunca dernek merkezi önünde keşif yapan Hacı Ali Hamurcu adlı kişi, üzerinde ekmek bıçağı ve Mason Üstadı ile bazı üyelerin fotoğrafıyla yakalandı. Masonlardan nefret ettiğini ve başkanını bıçakla öldürmeye karar verdiğini itiraf eden Hamurcu çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Hamurcu’nun herhangi bir örgütle bağlantısı saptanamadı

        HÜR ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’nin Büyük Üstadı Salih Evcilerli ve üyelerine yönelik suikast girişimi, dernek merkezinin bulunduğu sokak sakinlerinin dikkati sayesinde önlendi. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde Mason Locası merkezinin de bulunduğu sokağın sakinleri geçen salı günü, hareketlerinden şüphelendikleri bir kişiyi polise ihbar etti. Olay yerine gelen Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı sivil ekipler, eşkali bildirilen kişiyi takibe aldı.

        ‘BIÇAKLA ÖLDÜRECEKTİM

        Mason Locası Derneği’ni izlediği tespit edilen zanlı, polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya başladı, ancak kısa bir kovalamacanın ardından yakalandı. Elazığlı olduğu anlaşılan 31 yaşındaki Hacı Ali Hamurcu’nun üzerinden bir ekmek bıçağı ile Mason üstadlarının ve bazı üyelerinin internetten indirilen fotoğrafları bulundu. Sokaktaki güvenlik kameraları incelendiğinde Hamurcu’nun 3 gün boyunca sokakta ve çevrede keşif yaptığı, locaya girip çıkan kişileri izlediği saptandı.

        ‘NEFRET EDİYORUM’

        Terörle Mücadele Şubesi’nde iki gün boyunca sorgulanan zanlının, Masonlardan nefret ettiğini belirterek, amacının Büyük Üstad Salih Evcilerli’yi bıçakla öldürmek olduğunu söylediği öne sürüldü. Hacı Ali Hamurcu’nun, Mason Locası’nın kalabalık olduğu bir saatte baskın yapıp suikastı gerçekleştirmeyi planladığı da iddia edildi.

        Polisin yaptığı geniş kapsamlı araştırmada Hamurcu’nun bir örgütle bağlantısı bulunamadı. Hamurcu, sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi ve tutuklanıp cezaevine gönderildi. Emniyet yetkilileri, suikast planıyla ilgili olarak Mason Locası yetkililerine bilgi verirken, derneğin bulunduğu sokakta Beyoğlu Asayiş Büro Ekipleri ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne bağlı sivil polisler güvenlik tedbirlerini artırdı.

        6 YIL ÖNCE 2 KİŞİ ÖLDÜ

        Kartal’daki Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’nin Yakacık Şubesi’ne 9 Mart 2004 tarihinde 5 kişi tarafından silahlı ve bombalı saldırı düzenlenmiş, olayda 2 kişi ölmüş, 6 kişi de yaralanmıştı.

        TÜRKİYE’DE 15 BİN MASON VAR

        Ankara, İzmir ve İstanbul ‘vadileri’nde toplam 204 şubesi ve yaklaşık 15 bin üyesi bulunan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Dernekler Kanunu’na göre faaliyette bulunuyor. Derneğin gelirleri, üyelerden yıllık alınan aidat ve çeşitli bağışlarla sağlanıyor. Masonluğun geçmişi 16. yüzyılın sonu ile 17. yüzyılın başına kadar dayanır. Dünyada yaklaşık 5 milyon Mason olduğu tahmin ediliyor.

        ‘Kayıp Sembol’le ilginç benzerlik

        MASONLARIN Büyük Üstadı Evcilerli’ye yönelik suikast planı, Kayıp Sembol kitabıyla da bazı şaşırtıcı benzerlikler taşıyor. Dünyaca ünlü Amerikalı Yazar Dan Brown’ın son kitabı Kayıp Sembol’de de Amerikan Mason Locası’nın Büyük Üstadı’na yapılacak bir suikast konu ediliyor. İstanbul’da bıçaklı suikast planlayan Hacı Ali Hamurcu gibi, kitaptaki M’alach adlı karakter de Büyük Üstad Peter Solomon’u Mason Locası’nda bıçakla öldürmeye çalışıyor. Her ikisi de cinayeti bıçakla işlemeyi planlıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa