Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nüfus sayımında yine bir gün ev hapsi var!

        AB isteyince 3 yıl öne çekilen nüfus sayımı gelecek yıl Haziran’da “ev hapsiyle” yapılacak.

        Hükümet, 2007 yılındaki kritik cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler öncesinde bir de “genel nüfus sayımı yapma” ve “seçmen yazımı” kararı aldı. Ancak sayımda kullanılacağı vaadedilen yeni elektronik sayım sistemi tam olarak devreye girmediği için 2007 sayımında da Türk halkı bir gün boyunca evlere hapis olacak. Son nüfus sayımı 22 Ekim 2000 tarihinde yapılmıştı.

        Türkiye’de önümüzdeki yıl nüfus sayımı yapılmasına ilişkin karar, Türk halkından önce Avrupa Birliği’ne bildirildi. AB’ye gönderilen resmi yazıda, hükümetin Türkiye’de 2007 yılının ilk yarısında nüfus sayımı yapmayı planladığı ifade edildi ama sayım için kesin tarih verilmedi. Yazıda, tarihin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirleneceği ancak sayımın tahminen haziran ayında yapılacağı belirtildi.

        Türkiye’nin AB’ye bu bildirimi yapmasının nedeni, üyelik müzakerelerini yürüten AB Komisyonu’nun “müzakereler için yeterli teknik istatistik yok” eleştirileri neden oldu. AB, Türkiye’ye özellikle sosyo-ekonomik ve kültürel verilerinin “güncellenmesi” için baskı yapıyor. Türkiye’nin elindeki 2000 yılı nüfus sayımına ilişkin veriler, projeksiyonlarla güncellense de AB müzakerelerin bu verilerle sağlıklı şekilde yapılamayacağını vurguluyor.

        YENİ BİR SİSTEM AB kaynakları, örneğin Türkiye’de hangi eğitim düzeyinde, kaç öğrencinin bulunduğu bilinmeden, eğitim konusunda sağlıklı müzakere yapılamayacağını belirtiliyor. Aynı sorunlar, AB ile 30 başlık altında gerçekleştirilen müzakerelerin neredeyse tüm başlıklarında yaşanıyor. AB’ye göre tarım başlığında Türkiye’deki tarım çalışanlarının sayısı bilinmeden, özgürlükler bölümünde Türkiye’de kaç gayrımüslümün yaşadığı kesin olmadan, ekonomik başlıklarda ise Türkiye’nin işgücü dağıtımı bilgisi olmadan müzakere yapılabilmesi son derece güç. Nüfus sayımına paralel olarak 2007 genel seçimleri öncesinde, seçmen yazımı da yapılacak ve seçim kütükleri güncellenecek. 2007 nüfus sayımında, Türk halkının evlere kapatılması uygulaması sürse de sonuçların “daha çabuk” alınacağı yeni bir sistem kullanılmaya başlanacak. Buna göre elde edilen vatandaşlık bilgileri anında İstatistik Kurumu’na iletilecek. Bu iletim, mahallelerde kurulacak bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilecek. Kesin sonuçların yaklaşık 2 yıl sonra alındığı 2000 yılı nüfus sayımında, elde edilen bilgiler, DİE’ye faks yoluyla iletilmişti. Kullanılacak yeni otomasyon sistemiyle sayımda çalışanların sayısının da azaltılması amaçlanıyor. 2000 yılında sayımda yaklaşık bir milyon kişi görev almıştı.

        VATAN / Zeynep GÜRCANLI

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa