Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Spor yaparken doğru beslenmenin püf noktaları

        HT Cumartesi ekinden Sema Ereren, sporun önemini anlatan bir yazı kaleme aldı.

        Sadece plajda tüm gözlerin üzerinize çevrilmesi için değil; aşk hayatınızı yoluna koymak için de spor şart! Zira Harvard Üniversitesi araştırmacıları, 60’lı yaşlardaki erkek ve kadın yüzücülerin cinsel yaşantılarının kendilerinden 20 yaş küçükler kadar renkli olabileceğini söylüyor. Ancak kaş yaparken göz çıkarmayın, spordan sonra artan iştaha dikkat!

        Neden haftalardır hiçbir şey yememiş kadar açım ve dünyaları yesem de doymayacağım? Çünkü spor yaptım... Özel hocamla spor yapmaya başladıktan birkaç hafta sonra vücudum adeta şişmeye başladı. Eh, avuç avuç badem, babamdan çok et yersem olacağı bu. Neticede spor yapmak bana her şeyi sınırsız yiyebilme hakkı vermiyor. Sonradan anladım.

        Eminim benim birkaç yıl evvel yaşadığım bu talihsizliği siz de yaşamış, spordan sonra kendinize hâkim olamadan tabak tabak yemek yemiş, harcadığınız kalorinin katbekat fazlasını birkaç dakika içinde midenize indirmişsinizdir. ABD’li Doç. Dr. Enette Larson-Meyer, egzersiz yapanların yapmayanlara göre en az yüzde 50 daha çok yemek yemeye meyilli olduğunu söylüyor ve uyarıyor: Bu grubun çoğunluğu kadın, aman dikkat! Peki spordan sonra açlık krizlerimizin nasıl önüne geçelim?

        - Mayo Clinic’ten beslenme uzmanı Emily Brown, “Spordan sonra açlık kriziniz dizginlenemez durumdaysa yediklerinizi sindirmek şartıyla ana öğünlerinizden birinin sonrasında spor yapın” önerisinde bulunuyor.

        - Cornell Üniversitesi, spor sonrası açlık krizine çare arayanlara “İşin içine eğlence katın” diyor. Yani spor sizin için zorunluluk olmasın, onu eğlenceli hale getirin. Bedenini fazla zorlamayın. Çünkü araştırmalar keyif alarak yaptığınız egzersizin sonrasında yemeğe saldırma ihtimalinizin azaldığına işaret ediyor.

        - Kalori limitlerinizi zorlamayın. 1 saatten az spor yaptıysanız spor sonrası atıştırmalığınız ortalama 150- 200 kaloriyi geçmemeli. 1 saatten fazla spor yaptıysanız ve yakın zamanda ana öğün yemediyseniz spordan sonra uzun saatler geçmeden ana öğününüzü hazırlayın.

        - Spordan sonra eve dönene dek uzun bir süre geçecekse çantanıza sizi yatıştıracak bir şeyler atın. Süt spor sonrası açlık krizinize en iyi gelen, pratik atıştırmalıklardan.

        - İyi ya da kötü spor sonrası yeme alışkanlığınız olmasın. Çünkü spor yapmadığınızda da vücut bunu ister. Mesela 500 kalorilik bir smoothie’yi her defasında isteyebilir. Buna karşı her defasında farklı seçimler yapın. Farklı antrenmanlara değişik yeme düzeni belirleyin.

        - Teknolojiye çok da güvenmeyin. Kalori ölçen cihazınızın şaşırma payını göz ardı etmeyin. Bedeninizi daha çok dinleyin.

        - 3 ara öğün, ana öğünler arası açlık krizinizi frenler ve enerjinizin düşmesini engeller. Mesela yaban mersinli yoğurt, ceviz ve üzümle ara öğün yapın.

        - Spordan sonra yemek yemek önemli ama aç hissetmiyorsanız zorla yeme isteği uyandırmayın. O kalorileri bir sonraki öğününüze saklayın.

        “Çok efor sarf ettim, enerjim düşmesin” deyip gerektiğinden fazla karbonhidrat tüketmeyin, aksi halde birkaç haftaya şişmeye başlayacaksınız. Egzersiz sonrası kaslarda azalan karbonhidrat mutlaka yenilenmeli ancak spor sonrası 2 tabak makarna yeme hakkımız yok. Uzmanlar kadınlara en az 50 gram, erkeklere 70 gram karbonhidrat öneriyor.

        - Spor yaptığınız günlerde yeteri kadar protein almaya özen gösterin. Aksi halde kas kitlenizde kayıplar yaşanır. Ama protein tüketiminde aşırıya kaçmayın... Uzmanlar vücudumuzun ortalama protein ihtiyacınınen fazla ağırlığımız başına 1.7 gram oolduğunu söylüyor. Proteininfazlası yağ olarak depolanıyor veya atılıyor. Dahası vücudunuzun ihtiyaç duyduğuproteinden fazlasını tüketirseniz kalsiyum dengenizde bozulma, vücudunuzda keton birikimi görülebilir, böbrekleriniz ve kalbiniz olağandan fazla yorulabilir.

        REKLAM

        ABD’li Doç. Dr. Enette LarsonMeyer, egzersiz yapanların yapmayanlara göre en az yüzde 50 daha çok yemek yemeye meyilli olduğunu söylüyor.

        Spordan sonra aşk hayatınıza da doping yapacak atıştırmalıklar

        - Kinoalı, somonlu salata hem doyurucu hem de besleyici olduğundanuzmanların en sık tavsiye ettiğiöğünlerden. Yanında yarım avokado da tüketebilirsiniz.

        - Spor sonrası ana öğün olarak tahıllı ekmeğin arasına ton balığı,domates ve roka koyarak yiyebilirsiniz. Bol kalorili sosları kullanmamak şartıyla tavuklu makarna, otlu peynirli omlet ya da hindi fümeli sandviç de yiyebilirsiniz.

        - Et ya da balık yiyecekseniz taze baharatlarla harmanlayarak pişirin. Onları sevmiyorsanız baklagil de yenebilir.

        - Spor yaptığınızgünlerde yüksek C vitaminden zengin bir ara öğün için 1 dilim ananas veya 1 kivi tok hissetmenizi sağlar.Antioksidan olan A, C ve E vitaminleri kaslarda biriken serbest radikalleri arındırır.

        SPORLA AŞKINIZI ATEŞLEYİN

        Şimdi gelelim sporun aşk hayatına faydalarına... Harvard’lı araştırmacılar, 60’lı yaşlardaki erkek ve kadın yüzücülerin cinsel yaşantılarının kendilerinden 20 yaş küçüklere benzer olduğunu söylüyor. Neden mi?

        REKLAM

        - Spor vücudun dayanıklılığını ve esnekliğini artırıyor.

        - Kan dolaşımını hızlandırıyor.

        - Sporla azalan stres oranınız aşk hayatınıza ilaç gibi geliyor.

        - Egzersiz, hem kadın ve erkeklerde cinsel hormon salgılarını artırıyor. Araştırmalar haftada 3 gün spor yapanlarda seks yapma isteğinin arttığını söylüyor.

        - Spor yapan kişi kendini çekici hissediyor ki bu aşk hayatınıza iyi geliyor. 4 Sporla beraber dengeli beslenme de fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi daha iyi hissettiriyor.

        - Vücut sıcaklığının yükselmesi, vücutta salgılanan endorfin hormonunun artması birlikteliğinize iyi geliyor.

        - Özellikle bacak açma hareketleri, kasık, mide ve cinsel bölge kaslarını kuvvetlendiriyor, ilişkide daha çok haz duyulmasını, cinsel doyuma ulaşmada daha rahat hissetmesini sağlıyor.

        - İstatistikler, düzenli olarak egzersiz yapanların yüzde 45’inin daha çok tahrik olduğunu ortaya koyuyor.

        - Spor sonrası tatlı krizi gelene uzmanların önerisi muz ve fıstık ezmesi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa