Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Öğrenim kredisi borçluları dikkat!

        Takibe alınmış öğrenim veya katkı borçlarının ödemesinde kolaylık sağlamayı amaçlayan tebliğ hükümleri, 10 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak.

        Tebliğ, 5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 15. maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4. maddesinin verdiği yetkiye istinaden anılan maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

        Tebliğe göre, kredi borçları takip edilen borçluların, ilgili kanun hükümlerinden yararlanmak istemeleri halinde, 5917 sayılı Kanunun yayımlandığı 10 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna 3 ay içinde başvurmaları gerekecek.

        Kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçlular tarafından Kurumun ''www.kyk.gov.tr'' internet adresinden elektronik ortamda başvuruda bulunulabilecek, dilekçe ile de en son 12 Ekim 2009 tarihi mesai saati bitimine kadar Kuruma bizzat veya posta yoluyla başvurulması gerekecek. Başvurularda kimlik ve adres bilgileri ile kredi numarasının yer alması zorunlu olacak.

        Tebliğe göre, 5917 sayılı Kanun kapsamında ödeme talebinde bulunan borçlular, öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına, vade tarihinden anılan Kanunun yayımlandığı tarihe kadar hesaplanan gecikme zamları esas alınarak Kurumca hazırlanan ödeme planlarından; peşin ödeme, 12 ay eşit taksitle ödeme, 24 ay eşit taksitle ödeme ve 36 ay eşit taksitle ödeme planlarından birini tercih ederek ödeme taahhüdünde bulunacaklar.

        Katkı kredisi ve öğrenim kredisinin her ikisinden borcu olanlar farklı ödeme seçenekleri ile tercih yapabilecekler. Tercih edilen ödeme planının sonradan değiştirilmesi mümkün olmayacak.

        Uygulamadan yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlular hakkında takip işlemlerinin durdurulması için durum Kurum tarafından Maliye Bakanlığına bildirilecek. Ayrıca bu hükümden yararlanarak borçlarını tamamen ödeyen borçlular hakkında da gerekli bildirim yapılacak.

        -ÖDEMELER-

        Peşin ödeme seçeneğinden yararlanmak isteyen borçluların, peşin ödeme hükmüne göre hesaplanan borçlarını, en son 12 Ekim 2009 mesai saati bitimine kadar ödemeleri gerekecek, bu takdirde gecikme zammının yüzde 75'i terkin edilecek.

        Taksitli ödeme seçeneklerinden birini tercih ederek yararlanmak isteyen borçluların tercih ettikleri seçeneğe göre borçları hesaplanacak ve ilk taksit başvuru tarihini takip eden aydan başlamak üzere aylık eşit taksitler halinde ödenecek tutarlar belirtilecek. Borçluların hesaplanan borçlarını ödeme planında belirlenen aylık eşit taksitler halinde ödemeleri halinde tercih ettikleri seçeneğe göre gecikme zamlarının belirli bir yüzdesinin tahsilinden vazgeçilecek. Ödeme planlarında yer alan taksitlerin, ait olduğu ayın son iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekecek.

        Peşin veya taksitli ödemeler Ziraat Bankası şubelerinden yapılacak.

        Taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borçlu, 5917 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinden yararlanamayacak. Bu durumda olanlarla ilgili gerekli takibatın yapılması için Kurum tarafından Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine gerekli bildirimde bulunulacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa