Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünya üzerindeki en ilginç canlılar...
        • 1

          İnsanlar daha doğanın büyük bir kısmını keşfedemedi ama keşfedilen kısımlarında bile bir çok şaşırtıcı canlı bulunmakta. İşte dünya üzerindeki en enteresan hayvanlardan bazıları...

        • 2

          DEV GRENADİER: Japonya, Okhotsk ve Bering Denizi’nde yaşayan Albatrossia familyasına ait bu canlı, 2 metreye kadar ulaşabilmekte ve 56 yıl yaşayabilmektedir.

        • 3

          Mürekkep balığı, yengeç, solucan ve karideslerle beslenen Grenadier, dikenli kuyruğu ve büyük gözleriyle düşmanlarını korkutmaktadır.

        • 4

          YETİ YENGECİ (KAR YENGECİ): California’daki Monterey Bay Aquarium Research Institute tarafından 2005 yılının Mart ayında keşfedilen tüylü yengeç Yeti Crab (Kiwa Hirsuta) Güney Pasaifik Okyanusu’nun 1.500 kilometre Güneyinde bulunan Paskalya Adasında (Easter Island) yaşamaktadır.

        • 5

          7 Mart 2006’da Bilim adamlarından oluşan uluslararası bir ekip, kıllarla kaplı uzun bacakları olan, kör ve aynı zamanda oldukça derin sularda yaşayan bu tüylü yengecin keşfini duyurdular. Yeti Crab (Kiwa Hirsuta)’a adını veren tüylü ön kıskaçları ipliksi bakterilerle kaplıdır. Kiwa Polinezya mitolojisinde “kabuklu deniz tanrıçası” nın ismi ve Hirsuta ise Māori mitolojisinde kıllı anlamına gelmektedir.

        • 6

          DEV ÇİN SEMENDERİ: Evrimsel sürecin en harika göstergelerinden ve ara gruplarından biri olan semenderlerin, Çin bölgesinde yaşayıp, devasa boyutlara ulaşabilen bir türüdür. Üzerinde yapılan evrimsel analizler, semenderler yüzlerce milyon yıl önce evrimleşmiş olsalar da, bu türün günümüzden 30 milyon yıl önceki semenderlere ait birçok nitelik taşıdığını göstermektedir.

        • 7

          Çin'deki dağ akıntıları ve göllerinde yaşayan bu canlı, yaklaşık 2 metre boya kadar ulaşabilmektedir. Bireylerinin ömrü ise 80 yıl kadardır. Bu kadar uzun ömürlü olup, kısıtlı ve göreceli olarak az değişen bir çevrede bulunmaları, evrimsel süreçte eski türlere ait özelliklerin korunmasına yardımcı olmuştur.

        • 8

          JAPON ÖRÜMCEK YENGECİ: Bacak boyu erkeklerinde yaklaşık olarak 4,5 metreye kadar çıkabilmektedir. Bu tek bacağının çıkabileceği uzunluktur. Ağırlıkları yine büyüklükleri ile doğru orantılı olup yaklaşık 20 kg civarına kadar çıkmaktadır.

        • 9

          Japon Örümcek Yengeçlerinin yaşam alanı Okyanusların 600-700 metrelik derinlikleridir. Yani bu hayvanı görmek ve yakalayabilmek için çok derinlere inmek gereklidir. Japon örümcek yengeçleri büyüklükleri kadar yaşam süresi bakımındanda oldukça dikkat çikmektedir. Japon Örümcek yengeçlerinin uygun yaşam alanlarını buldukları taktirde aşağı yukarı 100 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir.

        • 10

          KRAL RİNGA: 130 yıldır görülmeyen 'kral ringa' türü balık, küçük balıkçı köyü Bovallstrand'da sahilde yürüyen biri tarafından 2010 yılında görüldü.

        • 11

          Kılçıklı balıkların en büyüğü ringanın boyu 10 metreye kadar ulaşabilmesine karşın, en son kral ringa türü balığın 1879'da İsveç sularında görüldüğü kaydedildi. İnanışa göre derin sularda bin metre uzunluğunda kral ringalar yaşıyor ve deniz yılanı efsanelerinin kaynağının bu dev balık olduğu düşünülüyor.

        • 12

          DENİZ İNEĞİ (DUGONG): sadece suda yaşayabilen ve günümüzde 4 türü kalmış olan, otobur bir memeli takımı. Bu takım Afrotheria üst takımına aittir; bugün yaşayan hayvanların arasında en yakın akrabaları fillerdir.

        • 13

          Balinalar ve Yüzgeçayaklılardan sonra Deniz inekleri üçüncü büyük deniz memelisi grubudur. Yüzgeçayaklılarda olduğu gibi karada hareket etmeye uygun bir yapıya sahip değillerdir ve balinalar gibi fazla açıklarda yüzmez, daima kara yakınlarında veya nehir gibi tatlı sularda kalırlar.

        • 14

          İNSAN DİŞLİ BALIK: Rusya’nın Arkhangelsk bölgesindeki Kuzey Dvina Nehri’nde 2014 yılında yakalanan bir balık herkesi şaşkına çevirdi. Rus balıkçı Angler Aleks Korobov (50) tarafından yakalanan insan dişli balık Rus Balıkçılık ve Denizbilim Enstitüsü tarafından da incelemeye alındı.

        • 15

          Balığı Kuzey Dvina Nehri’nde yakalayan balıkçı Aleks, ilk gördüğü anda sıradan bir tatlı su çipurası olduğunu fakat ağzını açtığı anda insan dişlerine sahip farklı bir tür olduğunu düşündüğünü ifade ederek, “Hoş ve kırmızı solungaçlarını açtığımda ağzının bir çipurada olması gerektiği gibi olmadığını fark ettim. Beni hayrete düşüren bir şey gördüm” dedi. Bulduğu balığı hemen arkadaşlarına gösteren Aleks, arkadaşlarının önce inanmadığını daha sonra ise dişlerini görünce bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirtti.

        • 16

          ENGEREK BALIĞI:Engerek balıkları, yani Chaulidous cinsi, tuzlu sularda yaşayan ve iğne gibi dişleri olan bir balık türüdür. 35-65 santimetreye kadar büyürler gündüz vakitlerinde yüzeyin 1300-1700 metre derininde yaşarlar, geceleri ise 90 metreye kadar çıkabilirler. Çoğunlukla tropik ve ılıman sularda yaşarlar.

        • 17

          Bilinen en yırtıcı avcılardan birisidir ve genellikle avlarını, onları avlamadan önce bir araya toplarlar. Bunu başarabilmek için, evrimsel süreçte sırt dikenleri üzerinde oluşan ışık üreten, biyolüminesan bir organı (fotofor) kullanırlar. Aynı zamanda bu ışık sayesinde olası eş adaylarına mesajlar gönderirler ve rakiplerini uyarırlar.

        • 18

          OLM: Orta ve Güneydoğu Avrupa'da yaşayan bu ilginç canlı su altında yaşayan nadir amfibiklerden birisidir.

        • 19

          Yaşamının büyük bir bölümünü karanlık su altı mağaralarında geçiren Olmların gözleri yoktur. Bunun yerine harika işitme ve koku alma duyuları bulunmaktadır.

        • 20

          SAYGA: Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Orta Asya'da yaygın görülen ve antiloplar arasında garip görünüşlü burnuyla dikkat çeken bir memeli türüdür. İyice şişirebildiği, sivri ucu olmayan iri burnuyla tanınır.

        • 21

          Boynuzlar dişilerde bulunmaz. Dişiler yılda 2-6 yavru doğurur. Çiftleşme ve üreme mevsimleri olan Aralık ayında erkeklerin burnu daha da irileşir. Sayganın burnu tamamen körelmiştir fakat nefes alıp verebilir. Nesli tehlike altında olan memeliler arasındadır. İsmi Çağatayca sayğak'tan gelmektedir. Batı dillerine saiga olarak geçmiştir.

        • 22

          YABANARISI YARASASI: Domuz burunlu yarasa da denir, Craseonycteridae familyasına mensup tek türdür. Yabanarısı yarasası, en küçük memeli hayvandır.

        • 23

          Boyu 3 cm. ve ağırlığı 2 g. civarındadır. Yabanarısı yarasası adını iri bir yabanarısı ile aynı boyda oluşundan alır. Diğer adını ise domuz burnunu andıran burnundan alır. Kuyruğu yok denecek kadar kısadır. Kulakları çok iri, gözleri ise çok küçüktür ve çoğunlukla postuna gömülüdür. Yabanarısı yarasası, Tayland'ın batısı ve Myanmar'da yaşar. Nehirlerin yakınındaki kireçtaşı mağaralarında barınır.

        • 24

          GOOTY ÖRÜMCEĞİ: Sadece Hindistan'da 96 kilometrekarelik bir ormanda yaşayan bu canlı parlak rekleri yüzünden yıllarca koleksiyonerlerin hedefi olmuştur.

        • 25

          Yetişkin bir örümceğe ödenen ücret 500 doları bulduğundan aşırı avlanmıştır ve nesli tehlike altındadır.

        • 26

          HİNT GHARİAL TİMSAHI: Dünya üzerindeki toplam nüfusu 250'nin altında olan ve sadece Hindistan'da yaşayan bu ilginç timsah türü usta bir balık avcısıdır.

        • 27

          7 metre uzunluğundaki bu görkemli hayvanın sadece balıkla besleniyor olması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Aşırı avlanma sonucunda çocuklarımızın tanıyamayacağı hayvanlar listesinin başında yer alıyorlar.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa