Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 10 adımda utangaçlığınızı yenin!
        • 1

          10. Utangaçlığınızı kabullenin

          Hayatta karşımıza çıkan tüm diğer problemler gibi, utangaçlığımızı da öncelikle kabullenmeye ve altında yatan sebepleri anlamaya çalışmalıyız. Utangaçlığın kişisel ve profesyonel hayatımızı nasıl etkilediğini görmemiz gerekir.

        • 2

          Zor değil, sadece kendinizi ‘’hiç kimse’’ gibi hissettiğiniz durumları düşünmeniz yeterli. Düşünmek utangaçlığı yenmede önemli bir etken değildir ama üzerinde çalışmanız gereken özelliklerinizle ilgili bir iç görü verir.

        • 3

          9. Nede iyi olduğunuzu düşünün

          Gezegendeki tüm insanlar kendine özgü özelliklere sahiptir. Siz de kimseden farklı değilsiniz. Dünyaya gelmenizde bir neden vardır ve ne kadar yararsız hissederseniz hissedin iyi olduğunuz bir şey mutlaka vardır. Ünlü ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'in eşi Eleanor Roosevelt’in söylediği söze değinmekte fayda var :

        • 4

          "Kimse izniniz olmadan sizi değersiz hissettiremez." En yakınınızdakilerin bile size işe yaramaz ve değersiz biri gibi davranması çok üzücüdür. Ancak sizden daha iyi olduğunu düşündüğünüz insanların da zayıf olduğu şeyler vardır. Tek yapmanız gereken size kendinizi iyi ve değerli hissettirecek itici kuvveti bulmanız ve onun üzerine gitmeniz.

        • 5

          8. İnsanlarla konuşmaya başlayın

          Endişelenmeyin, hemen gidip kendiniz huzursuz bir ortama koymanızı söylemiyoruz ama kabuğunuzu kırmak istiyorsanız en azından küçük bir adım atmanız gerekiyor. Bu adımı atmayı düşünmeye başlamanız bile bir başlangıçtır. Basit tutalım, işe gelip giderken gördüğünüz insanlara gülümsemeyi deneyin. Ya da sık sık karşılaştığınız insanlara Günaydın veya Merhaba demeye başlayın.

        • 6

          Bu bir sonraki adıma geçip onlarla konuşmaya başlamadan önce kendinizi tanıdıklaştırmanızı sağlar. Hazır hissettiğinizde de onlarla konuşmaya başlayın. Anlamanız gereken şey, tutumunuz yüzünden insanlar hakkınızda yanlış kanılara varmış olabilir. İnsanların çoğu utangaçlığınızdan değil de kaba biri olduğunuzdan onlarla konuşmadığınızı düşünecek ve size yaklaşmaya çekinecektir. Bunu kırmanın tek yolu onlarla muhabbet etmektir

        • 7

          7. Bilgilenin

          İçinizden kaçı kalabalığa konuşma yapmaktan çekiniyor? Kalabalığa karşı konuşma veya sunum yapmak neredeyse herkesi korkutur. En alışkın olanlar bile önemli bir konuşma yapmadan önce gerilirler. Sizin de böyle hissetmeniz çok doğal. Peki bu gerginliği atmak için ne yapmalı?

        • 8

          Konuşma yapacağınız konuyla ilgili araştırma yapıp bilginizi arttırmanız. Sadece konuşma değil, sizi ürküten şey neyse onunla ilgili mümkün olduğunca çok şey öğrenmeye çalışmalısınız. Tabi tutulacağınız şeylere karşı yeterince bilgiye sahip olmak, özgüveninizi arttıracak ve gerginliğinizi azaltacaktır.

        • 9

          6. Gözünde canlandırma

          Sizi kaygılandıran ve gerginleştiren durumları yaşadığınızı gözünüzde canlandırmak, korkunuzu yenmenizi sağlar. Örneğin kalabalığa karşı şarkı söylediğinizi hayal edin veya bir açık oturum sırasında size sorulan sorulara yanıt verdiğinizi.

        • 10

          Herkesin gözünün üstünüzde olduğunu ve onları etkilemenizin beklendiğini düşünün.Öyle bir durumda yapabildiğinizin en iyisini yaptığınızı hayal edin. Her fırsatta bu egzersizi tekrarlayın ve her seferinde daha iyisini yaptığınızı canlandırın. Ve benzer bir durumla karşılaştığınızda, kafanızda canlandırdığınızın aynısını yapmaya çalışın.

        • 11

          5. Kendinizi ödüllendirin

          ''Pozitif teşvik’’ yeni bir alışkanlığa koşullanırken psikologların kullandığı bir tanımdır. Kendinize otobüste tanımadığınız birine ‘’Merhaba’’ demek veya sınıfınızdan bir çocukla konuşmak gibi bir hedef koyup yaptıktan sonra kendinizi ödüllendirmenizdir. Bu ödüller en sevdiğiniz çikolatayı diyette olsanız bile yemek veya yeni bir elbise almak olabilir. Bu sizi, daha büyük hedeflere ulaşmanız için motive edecektir.

        • 12

          4. Konuşmaya devam etmek

          Utangaç insanlar için zor bir konu değil mi? Büyük ihtimalle basit bir selamdan sonra ne konuşacağınızı merak ediyorsunuz. Konuşmaya devam etmenin en kolay yolu karşındakine iltifat etmektir. Hatır için iltifat etmek değil, içten gelen övgü buzları eritmede gerçekten yardımcı olabilir. İnsanlar kendileriyle ilgili konuşmaya bayılır o yüzden ne söyleyeceğinizi bilmiyorsanız daha az konuşup daha çok soru sorun. Hayatlarıyla ilgili, hayalleri ve istekleriyle veya kendileriyle ilgili herhangi bir soru insanları konuşmaya iter.

        • 13

          3. Gevşeyin biraz

          Etrafınıza ördüğünüz duvarlar yüzünden ne sıklıkla hapiste gibi hissediyorsunuz? Tavsiye, gevşeyin biraz. Hayatta asla yapmam dediğiniz şeyleri yapın. Bir dans kursuna katılmaya ne dersiniz?

        • 14

          Kendinizi canlı hissettirecek herhangi bir şey; safariye gitmek veya paraşütle atlamak. Sınırlarınızı zorlayın ve içinizdeki gerçek kişiye çıkması için bir şans verin. Sürekli sosyal normlara bağlı kalarak yaşamayın, arada bir sınırları unutmak iyidir.

        • 15

          2. Reddedilmek hayatın sonu değil

          Reddedilmek hayatın bir parçasıdır. Dışarıdaki her insandan sizi anlamasını bekleyemezsiniz. Bazen önyargılarla veya basmakalıp sözlerle karşılaşacaksınız. Ama bunu ağırbaşlılıkla karşılayacak kadar güçlü olmalısınız.

        • 16

          Dünya sizi aşağı çekmek isteyen insanlarla dolu ve kendinizi sadece kendiniz yukarı çekebilirsiniz. Kendine acıma tuzağına sakın düşmeyin, bu yapabileceğiniz en kötü şey olur. Dersinizi alın ve yolunuza devam edin.

        • 17

          1.Kendinizi sevmeye başlayın

          Utangaç insanların en büyük problemi yeterince iyi olduklarını düşünmemeleri. İçlerinde herkesin tapmak isteyeceği bir şey olduğuna inanamazlar. Herkes kendine göre güzel yanları vardır. Kendilerinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin.

        • 18

          Siz daha iyisini yapabilirsiniz. Dünyanın en mükemmel şeyi olduğunuza inanın. Kafanızda görünmez bir taç varmış gibi yürüyün. Kendinizi sevin. Bazı konularda başarısızlığa düştüğünüzde kendinize fazla yüklenmeyin ve küçük hedeflerden başlayarak daha büyük hedeflere yönelin.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa